De laatste weken gebruik ik de Panasonic weer wat vaker. Ik heb vaak 's avonds zoveel andere dingen te doen (zoals mijn blog bijwerken ....) en dan is de bbm toch wel makkelijk. Alles erin 'mikken' en je hebt er geen omkijken meer naar totdat ie met luide piepjes aangeeft dat het brood klaar is. Hoewel er in mijn bakboeken overal papiertjes zitten die aangeven welk brood ik nog eens wil bakken, blader ik ze toch weer iedere keer door. Vanavond heb ik een recept uitgekozen waar geen papiertje bij zat! Ach ja, het ligt er ook maar aan waar ik trek in heb.
Het recept komt uit
'Whole Grain Breads by Machine or Hand: 200 Delicious, Healthful, Simple Recipes (Paperback)' van Beatrice Ojakangas.
Het is een Engelstalig boek. Geen foto’s of plaatjes, sobere uitvoering.
Hoofdstuk 5 kan je downloaden op de site van
Uitgeverij Wiley.
Ieder recept wordt gegeven voor:
- sampler loaf (1 pound)
- regular loaf (1 ½ pound)
- large loaf (2 pound)
De bereidingswijze wordt duidelijk uitgelegd voor:
- met de hand
- met een heavy-duty mixer
- food processor
- deegprogramma broodbakmachine
- kneden en bakken in de broodbakmachine
- vormen en afbakken in de oven
De hoofdstukken:1. Basic Breads
2. Multigrain Breads
3. Whole Grain Breads with Fruits and Nuts
4. Breads with Whole Grains and Vegetables
5. Whole Grain Breads with Herbs, Spices and Seeds
6. Sourdough Bread and Sourdough Starters
7. Breads made with Sponges
8. Holiday and Coffee Breads
9. Nonwheat Breads
Tussen de broodrecepten door geeft Beatrice recepten wat je met het brood kunt doen, ook wat je kunt doen met overgebleven (oud dus) brood.
Als je de titel leest zou je verwachten dat het om alleen maar volkorenbroden gaat, maar dat is niet het geval. In (bijna) ieder brood wordt ook een deel tarwebloem gebruikt. Verder gebruikt ze naast volkorenmeel en tarwebloem, roggemeel en -bloem (dark en light rye flour), maïsmeel, speltmeel, boekweitmeel. Amerikanen zijn zoetekouwen, ze gebruikt vaak 2 eetlepels suiker of honing of melasse (in de regular maat). Ik verminder dat meestal tot 1 eetlepel of minder, behalve bij de ‘zoete’ broden.
Tot nu toe heb ik vaker het deeg gemaakt in de KitchenAid en het brood afgebakken in de oven dan in de bbm.
Mijn conclusie: leuk boek, geen moeilijke recepten, alles is duidelijk beschreven en er worden geen ingrediënten in gebruikt die in Nederland moeilijk te krijgen zijn (op een enkele uitzondering na).
Ik heb onderstaand recept niet precies overgenomen, maar één en ander aangepast. Zo heb ik minder melkpoeder gebruikt, iets meer zout en ik heb het volkorenmeel vervangen door speltmeel.
Honey Walnut Egg Bread
(aangepast recept uit 'Whole Grain Breads by Machine or Hand' van Beatrice Ojakangas)- 1 1/2 theelepel droge gist
- 305 gram tarwebloem
- 100 gram speltmeel
- 30 gram melkpoeder (Elk)
- 8 gram zout
- 20 gram zachte roomboter
- 1 1/2 eetlepel honing
- 54 gram ei aanvullen met
- 180 gram water
Vulling:Doe alle ingrediënten in de bbm.
Walnoten in het bakje bij de Panasonic SD 253 of toevoegen bij de piep bij andere machines.
Panasonic SD 253:Programma: bake basic raisin (4.00 uur)
Grootte: L
Korst: medium
Eet smakelijk!