15 oktober 2006

Hollandse tomatensoep


Vandaag eten we een ouderwets lekkere Hollandse tomatensoep, met gehaktballetjes en een handje vermicelli. Daarbij zelfgemaakte soepstengels (zie recept Sesame Bread Sticks).

Hollandse tomatensoep
  • 60 gram boter/margarine
  • 1 kilo rijpe tomaten, in vieren
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 worteltjes, in plakjes
  • 3 takjes peterselie
  • stukje foelie
  • 1 takje verse tijm (of 1/2 tl gedroogde)
  • 5 peperkorrels, gekneusd
  • 1 laurierblad
  • 1/2 liter groentebouillon
  • 35 gram bloem
  • 2 eetlepels melk
  • 1 witte boterham, zonder korst, in stukjes
  • 100 gram h.o.h. gehakt
  • zout, peper, nootmuskaat
  • handje vermicelli
  • 1/2 dl slagroom
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
In grote pan 25 gram boter smelten en tomaten, ui, wortel, peterselie, foelie, tijm, peperkorrels en laurierblad ± 5 minuten zachtjes bakken.

Bouillon toevoegen en afgedekt 15 minuten zachtjes laten koken.

Tomatenmengsel door zeef wrijven. In schoongemaakte pan de rest van de boter smelten en bloem in een keer toevoegen. Mengsel al roerende ± 2 minuten zachtjes bakken. Geleidelijk de tomatenbouillon erdoor roeren tot gebonden soep ontstaat. Afgedekt 15 minuten zachtjes laten koken.

Intussen melk over brood sprenkelen en 5 minuten laten weken. Brood door gehakt kneden. Gehakt op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat en er kleine balletjes van draaien. Gehaktballetjes en vermicelli 5 minuten met soep laten meekoken.

Vlak voor serveren de slagroom met een beetje hete soep losroeren en bij de soep roeren. Soep op smaak brengen met zout en peper. In soepkommen/borden doen en bestrooien met wat gehakte peterselie.

Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

Geert zei

Ziet er lekker uit, en niet moeilijk... ga ik een keer proberen!

Geert

Mieke zei

Ik heb um vandaag gemaakt..lekker!!! Heb er voor de kleur nog een blikje tomatenpuree doorgeroerd..bedankt voor het heerlijke recept!