Op het internet zijn echt honderden recepten te vinden voor Irish Soda Bread. Dit vind ik zelf een heel lekker recept, gevonden op Andrea's Recipe Box. Moet er wel bij zeggen dan je van gekledder moet houden. Het beste kan je dit deeg met de hand maken, het hoeft echt maar heel even gekneed te worden. Als je het te veel kneed wordt het brood namelijk taai.
Irish Soda Bread
- 540 gram patentbloem
- 1 theelepel zout
- 3 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel baking soda
- 50 gram suiker
- 225 gram krenten of rozijnen
- 57 gram koude ongezouten boter, in stukjes
- 1 ei, los geklopt
- 420 ml karnemelk
- 1 eetlepel melk
- suiker om te bestrooien
- grote kom
- pollepel of siliconen spatel
- 2 springvormen van 20 cm Ø
Meng de bloem, zout, bakpoeder, baking soda en suiker door elkaar in de grote kom. Verdeel de boter in klontjes over het bloemmengsel en snijd met twee messen tot de grootte van een erwt. Roer de rozijnen erdoor.
Klop het ei door de karnemelk en voeg aan het bloemmengsel toe. Blijf roeren totdat alles gemengd is.
Stort het deeg op een met bloem bestoven werkplek. Kneed maxinaal 1 minuut. Als het te erg kleeft gebruik dan wat extra bloem.
Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en maak van ieder stuk een bal. Doe iedere bal in een ingevette springvorm. Maak een kruis bovenop en bestrijk met melk en bestrooi met suiker.
35 - 40 minuten bakken op de middelste richel van de oven. Verwijder de springvorm en laat de broden afkoelen op een rooster.
Het kan heel goed ingevroren worden.
Eet smakelijk!
11 opmerkingen:
Hoi,
Baking soda is hetzelfde als natriumbicarbonaat of zuiveringszout. Het is vaak te koop bij de drogist of misschien apotheek en vaak ook bij reformwinkels. Als je het echt niet kan krijgen, weet ik ook een online winkel waar je het kan bestellen, maar ja, dan moet je weer verzendkosten betalen (heb je gelijk wel een heel pak).
In ieder geval succes met het vinden!
Groetjes
Je kunt natuurlijk ook gewoon kant & klare mix bestellen op www.kells.nl
Christiaan,
Bedankt voor de tip, maar ik maak graag alles zelf. Veel lekkerder en leuker :-).
Hoi Arden, leuke recepten!
Ik vroeg me af of dit ook te maken is met speltbloem of roggebloem?
Groetjes,
Evelyne
Hoi Evelyne,
Je kunt ook speltbloem gebruiken.
Die site bestaat niet meer...
Waar eet je dit bij, lijkt het een beetje op krentenbrood? Wel een makkelijk recept...
Petra: het is een zoet brood, dus bij het ontbijt of tussendoor.
Het recept dat je hier plaatst is niet echt een traditioneel soda bread. Voor een meer traditioneel soda bread gebruik je alleen bread soda oftewel natriumbicarbonaat (zuiveringszout) en geen bakpoeder. Ook gaan er normaalgesproken geen krenten of rozijnen door en is het vaak, wanneer je het hier in Ierland krijgt, een volkorenbrood of wit meel met zemelen of een combinatie. Op mijn Limerickgroninger blog kun je een gezondere versie (volkoren, meergranen) van het traditionele soda bread vinden. https://limerickgroninger.wordpress.com/2019/10/05/iers-soda-bread/
Ik heb het originele recept dat je op Andrea's recipe box hebt gevonden even bekeken en inderdaad. Dat is een Amerikaanse versie, gebaseerd op een Iers sodabread maar er is weinig "Iers" meer aan. Er gaat in een traditioneel sodabread geen fruit en hooguit een theelepel suiker en dat is dan ook nog optioneel.
Mijn Ierse Soda Bread heeft nog minder ingredienten. Ik heb het van een lieve dame uit Ballybay, County Monaghan gekregen in de jaren 90.
170 gr zelfrijzend bloem
170 gr volkoren bloem
1/2 tl zout
1 flinke theelepel soda baking poeder
evt. nog wat bakpoeder als je een hoger brood wilt
250 ml karnemelk en een klein beetje voor de bovenkant
Doe alle droge bestanddelen in een kom en roer met een vork door elkaar. Maak een kuil in het midden en giet daar de karnemelk in. Roer met een vork alles door elkaar. Als het deeg loslaat van de kom is het goed.
Leg het deeg op een licht bestoven werkblad en vorm het tot een rond brood. Maak met een scherp mes een kruis in het midden. Maak de bovenkant ietsje nat met de overige karnemelk met een kwastje.
Bak 30 minuten in de oven op 200 graden. Liefst geen hete lucht, maar boven en onderwarmte. Als het brood hol klinkt als je erop klopt is het gaar. Je kunt het ook in een broodvorm bakken (dat doe ik zelf meestal).
Het is heerlijk brood. Geroosterd is het ook heel erg lekker.
Een reactie posten