03 december 2008

Speltbrood met lijnzaad

Speltbrood met lijnzaad

Een 100% speltbrood, gemaakt van speltbloem en speltmeel. Extra gezond door de toevoeging van lijnzaad. Lijnzaad zit tjokvol omega-3 vetzuren en cholesterolverlagende vezel.

Speltbrood met lijnzaad
  • 300 gram speltbloem
  • 280 gram speltmeel
  • 7 gram instant gist
  • 25 gram lijnzaad (heel)
  • 365 gram lauwwarm water
  • 25 gram zonnebloem- of olijfolie
  • 15 gram golden syrup of honing
  • 11 gram zout
  • broodbakblik van 30 cm, ingevet
  • eventueel roomboter voor het bestrijken na het bakken
Werkwijze deeg kneden in een standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe alle ingrediënten in de kom. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Tip: Vet je handen als je het deeg uit de machine haalt in met een beetje olie dan plakt het niet aan je handen. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Zie dit filmpje.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af (bv met een douchemuts). Laat het deeg in ± 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.


Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en vorm het tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 20 minuten rusten. 
Na deze rusttijd is het deeg makkelijker te vormen. Vorm er vervolgens een busbrood van, klik hier voor een filmpje of hier voor een fotoserie. Leg het deeg met de naad naar beneden in de bakvorm.

2e rijs: Dek het deeg af en laat het op kamertemperatuur in ± 60 minuten rijzen tot bijna dubbel volume. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger op duwt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 220 ºC.

Bakken: Bak het brood 15 minuten, verlaag dan de oventemperatuur naar 200 ºC. Bak in nog ± 20 minuten gaar en bruin. 

Los het brood direct uit het bakblik op een rooster. Bestrijk de bovenkant eventueel met zachte boter (je hoeft de boter niet eerst te smelten, het smelt vanzelf als je het op het brood smeert). Laat het brood volledig afkoelen voordat je het gaan snijden.

84 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Arden,

wat een heerlijk toeval want ik heb net speltmeel staan en wil daar deze week voor het eerst eens brood mee bakken. Denk je dat het kwaad kan als ik alleen speltmeel gebruik en geen bloem?

Aan het cranberrie-recept wordt gewerkt; het staat nog even in de oven.

Levine zei

Nee hoor, kan geen kwaad als je alleen speltmeel gebruikt, het wordt dan wel een "zwaarder" brood. Let dan ook even op het vochtgehalte, misschien moet je iets meer vocht toevoegen. Je kunt ook gewone bloem toevoegen ipv de speltbloem.

Ben benieuwd naar het cranberry-recept :-))

Anoniem zei

Gisteren dit speltbrood gebakken, alsmede het "brood met zaadjes". Heerlijke broden. Maar nu lonkt alweer het cranberrybrood, gaan we ook proberen.
Bedankt voor de recepten!
Groeten,
Monica H.

Anoniem zei

Hallo,
Kun je dit brood ook in de broodbakmachine bakken? Gewoon als één programma? En zo ja, op welk programma moet dit dan?

Levine zei

Dat kan, mits je machine 580 gram bloem/meel aankan. Zo niet, dan moet je alle ingredienten omrekenen naar bijvoorbeeld 400 of 500 gram.
In een broodbakmachine kan je voor dit brood (bij gebruik van 580 gram bloem/meel) iets minder gist nemen: 5 gram.
Vocht is in dit recept 63%. Voor een Panasonic bbm zou dat kunnen, maar als je een AFK hebt moet je het omrekenen naar ongeveer 57%.
Mail me als je er niet uitkomt: mailadres staat links boven op mijn blog.

Anoniem zei

als complete leek even een vraag.
mijn broodbak machine kan 454 Gram en 680 Gram brood maken.

wat is de basis van die aanduiding?
hoe zwaar het brood wordt of hoeveel ingrediënten qua deeggewicht er moet worden gebruikt?
en is dat incl of excl vocht?

Levine zei

Dat is (denk ik) het totale gewicht, dus incl. vocht. Lees anders de gebruiksaanwijzing even goed door. Wat voor broodbakmachine heb je?
Dit brood kan je er niet in bakken, de totale hoeveelheid ingrediënten is te veel.

Anoniem zei

Hallo Levine.
ik heb een AFK BM 2
ben nu eerst aan het uitproberen met kant en klaar mixen zoals meergranen brood van perfect (poiesz huismerk)
dat op zich een lekker rul brood oplevert.

heb net een jumbo oerspelt oerbrood mix geprobeerd.
vond het wat zurig.
maar dat komt misschien omdat ik de sandwich stand heb geprobeerd (wat iemand geadviseerd had vanwege het niet te lang kneden)
en het niet lang genoeg is gebakken?

Levine zei

De AFK is wat "gevoeliger" voor teveel vocht. Meestal gebruikte ik rond de 57% vocht ten opzichte van de hoeveelheid bloem/meel. All-in mixen heb ik vrijwel nooit gebruikt omdat ik ze minder lekker vind.
De sandwichstand heb ik voor zover ik me kan herinneren niet gebruikt.

Susanne zei

Hoi Levine,

heb de ingredienten gisteravond in de broodbakmachine gedaan en ik trof vanochtend een perfect brood aan! Lekker luchtig en mals en een knapperige korst. Top recept!

elze zei

Hallo Susanne, welke bbm met welke programma heb je hiervoor gebruikt?

Mischa zei

Hallo Levine,

Allereerst bedankt voor je mooie site.
Ik heb nu voor de derde keer het speltbrood gemaakt en alle keren was het heerlijk.
Alleen het kneden tot het deeg de wand loslaat is me nog nooit gelukt.
Ik heb geprobeerd meer bloem of meel toe te voegen, maar steeds blijft er meer deeg aan mijn vingersplakken dan er in de kom blijft liggen.
Voor het eindresultaat maakt het niets uit, maar het is heel lastig te hanteren.

Ik gebruik alle ingredienten zoals je beschrijft en nauwkeurig afgemeten.
Verder gebruik ik honing ipv syrup.

Heb jij enig idee waar ik de fout in kan gaan?

Levine zei

@Mischa: ik heb geen idee of je iets fout doet. Je schrijft er ook niet bij hoe je kneed, met de hand of met een machine. De ene bloem of meel is de andere niet, dus het kan best zijn dat je iets minder vocht moet gebruiken. Het geeft helemaal niet als deeg nog iets plakt. Als het brood goed lukt en lekker is dat zou ik me er niet teveel van aantrekken.

Mischa zei

Hoi Levine,

Ik kneed met een handmixer met deeghaken. Vandaag heb ik heeel nauwkeurig afgemeten en het deeg was al een stuk beter te hanteren. Het is nu aan het rijzen en dan gaan we maar weer eens kijken of het weer smaakt :-)

ps ik gebruik trouwens volkoren speltmeel en normale speltbloem

Levine zei

Micha: dus hetzelfde meel en bloem die in het recept wirden gebruikt..... Over het kneden: een handmixer met deeghaken is niet geschikt om brooddeeg mee te kneden. Is niet krachtig genoeg. Dan kun je nog beter met de hand kneden. Deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Zie http://www.youtube.com/watch?v=waJ8j5-oDiM&sns=em

Mischa zei

Bedankt Levine,

De mixer vond het al geen pretje...
Dan moet ik maar eens uitkijken naar een mooie kneedmachine.. en tot die tijd maar met de hand kneden

Carine zei

Hallo Levine,
onze oven gaat maar tot 180 graden. Zou het goed gaan als ik het speltbrood bak op die temperatuur, maar dan iets langer? gr. Carine

Levine zei

Carine: dan zal je het brood idd langer moeten bakken.

Carine - sieradencarine@live.nl zei

Dank je wel voor de snelle reactie. Zal het dit weekend eens gaan proberen :-)
gr. Carine

Unknown zei

Beste Levine, wij willen graag ons brood zelf gaan bakken en dan wel spelt brood. Kan hij ons en brood bak machine aanraden? Je hebt zoveel op de markt en we hebben echt nog geen flauw idee. Groeten Sen

Anoniem zei

Hallo Levine,

Ik heb dit brood gisteren gemaakt, me netjes aan de verhoudingen gehouden, alleen voordat ik het de oven in wilde doen plakte het weer heel erg aan mijn handen. Toen dus nog extra speltmeel erbij gedaan tot het naar mijn mening de juiste structuur had. Het heeft toen in de vorm nog zo'n 20 minuten gerezen (het kwam ondertussen lichtjes over de vorm heen) en toen in de oven.

Op een gegeven moment oven open gedaan, keer op het brood geklopt, klonk aardig hol vond ik zelf dus eruit gehaald.

Nu ben ik nog erg amateur als het aankomt op brood bakken, mijn twee grootste problemen zijn is dat ik nog niet aan het deeg kan zien of het genoeg gerezen heeft, of het te droog of te nat is. Maar grootste probleem, toen het uit de oven kwam dacht ik echt een perfect mooi brood gemaakt te hebben. Ik liet het afkoelen en toen ik er een sneetje van af sneed merkte ik dat het brood erg compact was, je zou het dus totaal niet dubbel kunnen vouwen want dan zou het breken, en niet krokant. Er was dus echt iets mis mee. Ik weet alleen niet waar dat aan ligt, heb ik het te kort in de oven gelaten? Had ik temperaturen anders moeten doen, water bakje in de oven erbij? Korter in de oven, brood eerst wel/niet invetten? Ik denk dat het al is fout gegaan bij het maken van het deeg, maar zoals ik al zei ben ik nog te onervaren om zelf door te hebben waar het fout gaat. Erg jammer want ik wil heel graag lekkere gezonde broden kunnen maken!

Ik hoop dat je een beetje een idee hebt en me misschien kan helpen.

Alvast bedankt in ieder geval!

M. Lou

Levine zei

@Lou: je hebt je niet aan de verhoudingen gehouden want je hebt er nog extra speltmeel bij gedaan en nog een keer gekneed. Dat is dus je fout geweest. Bovendien begrijp ik je niet helemaal, want vlak voordat je het brood in de oven doet zit het al in de broodbakvorm en kan het niet meer aan je handen plakken. Als je er na de 1e rijs weer meel aan het deeg gaat toevoegen en erdoor kneden en je laat het dan ook nog maar 20 minuten rijzen dan gaat het fout.Je krijgt dan een compact brood. Deeg mag overigens best wel kleven, dat betekent niet dat het deeg niet goed is.

Levine zei

@Senyo: ik heb zelf goede ervaringen met een Panasonic broodbakmachine, maar ik bak er al jaren niet meer in, bak al het brood in de oven af. Je hebt er dan veel meer controle over.
Kenwood schijnt ook goed te zijn. Zie bijvoorbeeld: http://www.broodbakshop.nl/keukenapparatuur/broodbakmachines.html

sjouke zei

Eindelijk een recept van speltbrood dat geen baksteen oplevert! Dankjewel ze smaken heerlijk!

Levine zei

Goed te horen dat het brood goed gelukt is :-).

Anoniem zei

Hallo Levine,

Ik heb pas je blog ontdekt, wat een enorm aanbod aan recepten. Ik heb zojuist dit recept gemaakt en precies gevolgd zoals hierboven. Echter krijg ik geen mooi hoog brood, maar blijft hij ongeveer tot de rand van het blik 'steken'. Enig idee wat ik niet goed doe?

Anoniem zei

Nog een aanvulling op mijn voorgaande reactie: ik heb wel volkoren speltmeel gebruikt. Kan het zijn dat ik meer gist nodig heb en het brood daarom onvoldoende omhoog komt?

Anoniem zei

Hoi Levine,

Vandaag jou recept uitgeprobeerd. De kneedtijd heb ik op 9 min. gehouden ivm de bear.
Het viel me op dat het deeg redelijk slap was na het kneden.
De eerste rijs ging prima. Bij de narijs in het blik zaten er al gaatjes in het deeg. Het deeg rees nogwel tot de rand, maar zoals verwacht zakte het brood in elkaar bij het afbakken.

Wat zou er fout gegaan kunnen zijn?

Groeten Jeroen/Giessie

jr00n zei

Levine, ik heb een beetje dezelfde ervaring als Jeroen/Giessie hierboven....
Ik heb laatst Speltmeel en bloem bij de molen in Klarenbeek gehaald en het kost me veel moeite om een luchtig brood daarvan te bakken.
Gebruik ik tarwe met dezelfde verhoudingen gaat het perfect.
Direct bij het hand kneden merk ik al gelijk dat het spelt heel anders reageert. Het wordt vrij snel heel kleverig en blijft dat ook. Terwijl tarwe op den duur veel mooier en minder plakkerig aanvoelt.
Wel kan ik na 15 minuten kneden met de handen een vlies trekken (veel beter dan bij de tarwe) en toch rijst het een stuk minder, zeker de 2e rijs.
Bij de 2e rijs laat ik het ook een 1/2 uur langer staan, anders wordt het helemaal een steen :)

Wat zou ik verkeerd doen?

Groeten,

Jeroen

jr00n zei

Levine, het is me gelukt hoor!! Ik deed er tekens de 'voorgeschreven' hoeveelheid water ineens bij en ging kneden.
Het deeg bleef altijd echt nat en kleverig.
Vanmorgen eens geëxperimenteerd met minder water.....44 gram minder was de oplossing voor mijn Spelt meel/bloem.

Groeten,

Jeroen

Unknown zei

Kun je dit recept ook gebruiken met alleen speltmeel, of is de speltbloem essentieel??? Zo ja, waarom??? Want ik hou heel erg van volkorenbrood.

Levine zei

Yvette: dat kan, maar met alleen speltmeel wordt het minder luchtig. Succes!

Yildiz zei

Hallo Levine,

Wat leuk dat ik jouw blog heb gevonden, hier zat ik op te wachten! Omdat ik eigenlijk geen supermarktbrood meer wil eten (geen idee wat ze er allemaal in doen) heb ik mijn broodbakmachine weer van stal gehaald. Heb er 2 broden in gebakken en helaas beide geen succes. De eerste met uitgestelde baktijd gemaakt ('s nachts terwijl ik heerlijk lag te slapen) en dit brood was klein en de korst zo hard als steen. Als je eenmaal door de korst heen was, smaakte het brood zelf wel lekker. Het tweede brood is in een hoek blijven zitten tijdens het kneden en was taai en erg compact. Dit laatste brood is linea recta in de vuilnisbak beland... Voor alle duidelijkheid, het eerste brood was een spelt broodbakmix van de Ekoplaza en de andere een volkoren boerenbrood broodbakmix van dezelfde winkel. Beide broden moesten op het volkorenbrood programma gebakken worden. Waar gaat het hier mis? Toch maar in de oven gaan bakken? Daarnaast blijft het gewicht dat je moet kiezen voor het brood voor mij een probleem. Het is of 750 gram of 1Kg en zelfs 1,35 Kg kan hij aan.
Maar 500 gram mix met 350 gram water is geen van allen.... Wat kies ik?

Anoniem zei

Hoi,

Ik heb ipv water kokosmelk gebruikt en alleen steltmeel gebruikt. En in plaats van gist heb ik bakpoeder gebruikt. Kwam goed omhoog gelukkig. Bedankt voor het recept, eerste keer brood gebakken is best goed gelukt al zeg ik t zelf!

Anneke zei

Dag!

Vanochtend dit recept in mijn broodbakmachine uitgeprobeerd: heerlijk! Mijn zoontje van twee eet nooit de korstjes van zijn boterhammen op maar met dit brood opeens wel!
Één verbeterpuntje nog hier: hij was een tikkie ingezakt. Proef je verder niets van maar ja, het oog wil ook wat. Susanne (of andere broodbakmachine-gebruikers), welk programma kun je het best gebruiken voor dit brood? Heb nu met mijn Inventum BM35 het programma 'normaal' gebruikt. Zelf programmeren gaat bij deze machine helaas niet.
Dank voor dit lekkere recept Levine!

Levine zei

@Anoniem: je hebt er dus een soort cake van gemaakt. Met bakpoeder kun je geen brood bakken.

Levine zei

@Anneke: goed te horen dat je zoontje het brood lekker vond.Als je dit brood in een bbm wil bakken kun je iets minder gist nemen (6 gram) en ietsje minder water (350 gram). Inzakken duidt op overrijs en dan zal het deeg inzakken tijdens het bakken. Als je met spelt bakt kun je het beste het gewone programma gebruiken.

Anneke zei

Dank voor je snelle reactie Levine. Ik neem je tips mee naar het volgende brood!

Unknown zei

Hallo Levine,
Ik heb een vraagje, ik heb witte speltbloem staan, kan ik daar tarwezemelen aan toevoegen om toch wat vezels in het brood te hebben, zoja hoeveel gram raad jij aan?

Levine zei

Kathleen: dat kan. Ik zou beginnen met 75 gram zemelen toe te voegen. Succes!

Unknown zei

Bedankt Levine, ik probeer het morgen eens uit!

Anoniem zei

Heb het brood nu al een paar keer gebakken. Rijst goed, niet te hard of te zacht aan de buitenkant maar het brokkelt snel af als ik het snij en soms zit er een horizontale scheur in het brood (onder de korst, je ziet het niet aan de buitenkant). Heb je nog tips om het toch wat steviger te krijgen? Kan het ermee te maken hebben dat ik het wat langer laat rijzen dan voorgeschreven?

Levine zei

Dat kan meerdere oorzaken hebben, lastig om vanaf afstand te zeggen. De structuur van speltbrood is anders dan tarwebrood. Rijstijden zijn afhankelijk van deegtemperatuur en omgevingstemperatuur. Te ang katen rijzen is echter nooit goed.

Tania zei

Vandaag met behulp van een broodmachine gemaakt van philips, normaal programma. Het brood is heel erg lekker en mals!

meiske zei

Wij eten sinds kort alleen nog maar dit brood. Heerlijk. Hij is inderdaad compacter dan brood uit de winkel. Ik weet niet of dit ook moet, maar brood uit de winkel is mij te luchtig. Dat vult niet goed genoeg.
Nu zou ik graag willen leren om zuurdesembrood te maken. Alhoewel ons zoontje van 5 dit brood denk ik beter eet dan zuurdesem.
Dankjewel voor de mooie site.

miesje1959 zei

Hallo levine,

Mijn complimenten. Wat een mooie en leerzame site is dit.
Geweldig!!

Dit brood wil ik graag bakken in mijn Panasonic broodbakmachine (mét spelt programma) maar dan totaal 500 gram meel gebruiken.
Uiteraard pas ik alles dan wel aan.

Het lijnzaad wil ik weglaten en als zoetmiddel sucanat (ongeraffineerd rietsuiker) gebruiken.
Kan dat en moet ik dan nog andere ingrediënten aanpassen?

Als ik namelijk speltbrood bak en daar zaden aan toevoeg is mijn ervaring dat het minder rijst of heb je daar met lijnzaad geen last van?

Groet,
Astrid

Levine zei

Dank voor de complimenten Miesje. Lijnzaad heeft geen invloed op het rijsproces. Ik zou het niet weglaten, het zorgt ook voor extra smaak. Spelt rijst sowieso minder dan tarwe. Een brood van 100% spelt zal altijd iets lager en iets minder luchtig zijn dan een tarwebrood. De zoetstof kun je ook weglaten. Succes!

miesje1959 zei

Hoi Levine,

Het brood is gebakken in de bbm. Hij rees ver boven het blik uit
(net als mijn speltbroodmix welke ik normaal gebruik.)

Pogingen om zelf alle ingrediënten toe te voegen aan speltbloem en spelt volkoren mislukten tot nu toe.

Nu weet ik wat ik verkeerd deed. Te veel gist.
Een heel zakje Bruggeman gist van 11 gram per zakje zoals mij steeds werd verteld.
Veel te veel blijkt nu.
Aan jouw recept heb ik nog 0,2 gram vit. C toegevoegd en zoals ik altijd bij speltbroden doe een groot ei.
Deze tip kreeg ik ooit eens en mijn speltbroden worden veel hoger dan zonder ei.
Echt, het proberen waard.

Mijn brood was 19 cm hoog.
Echt een top recept.
Voortaan ga ik alleen de recepten van jou nog maar gebruiken.
Je hebt er een grote van bij.

Hoop dat je nog meer 100% speltbrood recepten gaat maken.

Wij eten alleen maar speltbrood.
De broodrecepten waar tarwe in zit kan ik helaas niet maken.

Groet,
Astrid

Levine zei

Goed te horen dat het brood gelukt is Astrid. Veel gist hoef je idd niet te gebruiken in een broodbakmachine, 0,8-1% gist tov de hoeveelheid bloem/meel is voldoende.

Je kunt in ieder recept volkorenmeel vervangen door speltmeel en tarwebloem door speltbloem.

Succes met de volgende broden!

miesje1959 zei

Fijn te horen dat ik het tarwemeel en bloem kan vervangen door spelt.

Zo heb ik in elk geval een goede indicatie hoeveel gist ik moet gebruiken.

En nogmaals je hebt er een fan bij.
(i.p.v. een 'van' zoals ik per abuis vermelde in mijn vorige bericht)

Groetjes Astrid.

Annelies zei

Bedankt voor je recept! We bakken er hele lekkere speltbroden van. Toch heb ik een vraag. Wij zijn in het bezit van een broodbakblik van 25 cm ipv het blik van 30 cm waar dit recept voor bestemd is. Hoe kan ik het recept omrekenen, zodat ik precies genoeg deeg heb?

Anoniem zei

Hoi Levine, ik heb vandaag deze brood gemaakt. Ging perfect, het was iets boven de broodvorm gerezen, maat toen ik het wou afbakken zakte het deeg ietjes weer in, het heeft nu een platte bovenkant. Hoe zou dat kunnen komen? Groetjes Ayshea.

Anoniem zei

Hallo Levine,

Ik vroeg me af welk merk bakvorm je gebruikt. Ik gebruik momenteel de 22 cm van Chicago Metallic, maar kan geen van 30 cm vinden met dezelfde kwaliteit.

Groetjes,

Gerzon

Levine zei

Gerzon: dit bakblik heb ik ooit eens gekocht in een kookwinkel, maar niet meer verkrijgbaar. Een goed plaatstalen bakblik voldoet ook. Ook te koop bij kookwinkels. Bijvoorbeeld Oldenhof (ook webwinkel) of bij de Broodbakhop (webwinkel).

Anoniem zei

Dag Levine,
Dank je voor je inspirerende recepten en hulpzame tips. Ik maak al een tijdje speltbrood met ongeveer dit recept. Alleen ik doe 66% water (zou 383 g zijn) en ik bak het in de Panasonic op 'glutenvrij'. Dat is minder kneden en geeft me steevast een prachtig resultaat. Bovendien in slechts 2 uurtjes klaar!

Herjan zei

Hoi Levine,

Ik krijg het niet voor elkaar om een goed brood uit m'n BBM te krijgen. Heb een (oude) AFK en werkt naar mijn idee prima.

Ik doe er het volgende in (ook in deze volgorde):
190 g Water
330 g Speltmeel
3 g Gist
6 g Zout
8 g Honing
16 g Olijfolie
Daarnaast nog eens 30 g aan zaden (lijnzaad, zonnebloem, pompoen).

Vanochtend kwam het brood er in ieder geval niet ingezakt uit maar het was niet hoger dan 6 a 7 centimeter. Andere broden vullen minimaal het halve blik.

Ik weet echt niet wat ik fout doe. Of is dit gewoon te weinig meel voor een fatsoenlijk brood?

Levine zei

@Herjan: als brood inzakt in een bbm gebruik je teveel gist of teveel vocht. Het recept klopt, maar met deze hoeveelheid krijg je geen hoog brood. Spelt bakt ook iets minder hoog dan tarwe.

Anoniem zei

Heerlijk en mooi brood met een lekkere korst ( en dus niet eens met water of stoom hoeven te werken.....) recept niet helemaal gevolgd omdat ik niet wist of ik spelt bloem en/of meel had. Daarom water maar een beetje op gevoel toegevoegd. Heel lijnzaad had ik niet alleen gebroken en ik was bang dat dat teveel vocht zou opnemen dus daarom vervangen door sesamzaad. En dat heeft gewerkt! Heerlijk, bedankt Arden. Met vriendelijke groet Rijk.

AnneM. zei

Hoi Levine,

Vandaag mijn 2e speltbrood gebakken, nu aan de hand van jou recept. Is goed gelukt! Ga meer broodbak recepten van je blog uitproberen!

Levine zei

Goed te horen dat het brood goed gelukt is. Succes met bakken!

Léon zei

Dag Levine,

Bedankt voor je geweldige site, heb er veel aan gehad. Speltbrood is goed gelukt. Kleine opmerking misschien, lijnzaad is echt gezond alleen zijn de hele zaden slecht of zelfs niet verteerbaar en komt het er weer heel uit. Of je moet heel goed kauwen. Eerst even malen of vijzelen. Dat heb ik gedaan

Anoniem zei

Hoi,
Ik heb een vraag over speltmeel.
Ik gebruik biospeltmeel. Het broodje smaakt steeds goed, maar blijft een laag broodje.
500 meel
320 tot 350 gram water
7 gram instant gist
7 gram zout
Klontje boter.

1e rijs ongeveer 3 uur.
Is dan verdubbeld.

2e rijs gaat het mis.
Dan rijst het bijna niet.
Ga nog eens proberen het langer dan een uur te laten staan, ben alleen bang dat het dan inzakt.

Bij het vormen voelt het deeg niet levendig. Meer soort bubbelgum. Moeilijk te omschrijven.

Tips zijn welkom.

Elly

Levine zei

Beste Elly, een speltbrood is altijd wat minder luchtig en ene speltmeel is het andere niet. Je gebruikt best veel vocht in het deeg, het zal dan ook anders aanvoelen. Dat het tijdens 1e rijs 3 uur duurt voordat het deeg verdubbeld is kan ik me bijna niet voorstellen tenzij je het op een koudere plek laat rijzen. Je kunt met je vinger controleren of het genoeg gerezen is: prik met je vinger in het deeg, als het gat zichtbaar blijft is het goed en kun je verder met het recept. Als het deeg instort als je er in prikt heb je het te lang laten rijzen. Als je de 1e rijs te lang laat duren zal het deeg niet meer zoveel doen tijdens de 2e rijs.

Wat voor maat bakblik gebruik je voor 500 gram biospeltmeel? Als je een bakblik van 30 cm gebruikt zal het altijd een laag brood blijven = bakblik te groot voor de hoeveelheid meel.

Unknown zei

Hoi Levine,

Mijn naam is Rinze en ik ben al een tijd driftig bezig met pogingen om lekker en vooral goede speltbrood te bakken.
Ik heb altijd wisselende resultaten met het rijzen van het brood, net als hierboven Elly beschrijft. Ik heb je boek al gekocht en dat is er duidelijk, maar de praktijk weerbarstig.
Ik houd me aan de percentages vocht, maar heb het gevoel dat ik de exacte hoeveelheid niet kan berekenen.
Mijn broden heb ik in wisselende samenstelling gemaakt, met 50% speltbloem en 50% Speltmeel(volkoren)en ook nog extra Roggemeel voor de smaak. Mijn laatste poging was met onderstaande recept:
400/200 gr
(250 speltmeel/150 roggemeel/200 speltbloem)
1 gr zout
384 gr Lauw water
Ca. 1 eetlepel honing
7 gr gist
25 gr Sesamzaad
25 gr Lijnzaad
25 gr Zonnebloempitten

De 2 rijzen doe ik in een aardenwerken kom bij de verwarming en dat is niet ideaal dat snap ik.
Ik heb een rijsmandje besteld.
Misschien heb je nog een gouden tip voor me.

Groet Rinze

saskia zei

Wat blijft je blog een enorme bron van info! Ik heb een vraag, waar ik tot nu toe online nog geen antwoord op heb gevonden. Wellicht kan jij me uit de brand helpen. een maand geleden ben ik overgestapt op het maken van het deeg s'avonds en dan s'ochtends vroeg te vormen, 2e rijs en af te bakken. Het resultaat is prima, en vinden het allemaal lekker, maar door het "over"rijzen (heet dat zo) minder luchtig dan zou kunnen. Prima brood, kan natuurlijk altijd beter..... Is er een mogelijkheid om bijvoorbeeld met aangepaste hoeveelheid gist de rijstijd te verlengen? Ik vind deze manier van werken heel erg fijn, qua time management en zodat we bij het ontbijt vers brood hebben, maar is er een mogelijkheid om het luchtiger te maken? Zuurdesem lijkt me een logische keuze, maar vind ik nog te spannend. Heb een starter geprobeerd te maken ooit, met prachtige haren......was het dus niet helemaal;-)
Moet ik wellicht een volledig ander recept gebruiken speciaal voor langrijzend brood ofzo?

In ieder geval heel erg bedankt voor al je mooie blogposts, het wordt hier zeer gewaardeerd!

Levine zei

Je kunt deeg niet onbeperkt laten staan. Als je deeg wilt laten 'overnachten' moet je het in de koelkast zetten, dan stopt het met rijzen. Dan kan je zowel na het kneden als na het vormen doen. Dus of 1e of 2e rijs in de koelkast. Zie als voorbeeld dit recept: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2011/11/brood-met-veel-zaadjes-many-seed-bread.html

Diana Feijen zei

Hoi Levine,
Heb vandaag je speltbrood geprobeerd maar in broodbakblik gaat hij wel iets omhoog maar komt lange na niet zo hoog als de rand dus erg compact. Hoe krijg ik hem hoger.

Levine zei

Diana, dat het brood niet zo hoog wordt kan vele oorzaken hebben. Bijv. te kort of te lang gekneed, te kort of te lang laten rijzen.

Geessiena zei

Hoi Levine,

Ik zou graag dit recept van je uitproberen,
helaas heb ik geen bbm of goede mixer.
Kun je dit recept ook gewoon met de hand kneden?
Hoe lang moet dat dan?
Ben nog beginner nl...

Alvast bedankt!

Levine zei

Uiteraard kun je dit deeg ook met de hand kneden. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Zie het filmpje onder het tabblad Broodbaktips. Succes!

esther zei

Hoi Levine,

Kun je dit brood ook bakken zonder de honing?

Groetjes

Levine zei

Uiteraard kan dat Esther. Veel bakplezier!

Wil zei

Ik heb je recept gebruikt om in de broodmachine een speltbrood te maken. Tot op heden was het me niet gelukt om een goed speltbrood uit de machine te krijgen. Wel met kant en klare speltbroodmixen.

Met jouw recept heb ik een heerlijk luchtig smakelijk speltbrood kunnen maken dank je wel.

Mieke zei

goed gelukt en erg lekker. wegens geen lijnzaad dan maar maanzaad en zonnebloempitten en was ook erg goed gelukt.

Carola zei

Als ik dit brood met gebroken ipv heel lijnzaad wil maken, moet ik dan nog iets veranderen aan de hoeveelheid water? Want ik heb wel eens gemerkt dat gebroken lijnzaad veel meer vocht opneemt dan heel lijnzaad.

Alvast Bedankt en groetjes van Carola

Levine zei

@Carola: je kunt iets meer water toevoegen, begin met 10 - 15 gram meer. Succes met bakken!

Unknown zei

Gister voor het eerst gebakken, vandaag een stukje van gegeten. Heerlijk, onze ara kreeg er ook niet genoeg van. Dit brood wordt ons brood. Maar misschien een tip. Heel lijnzaad doet zijn werking niet en moet je dus van te voren malen of gebroken lijnzaad erin doen(kun je zo kopen). Ik heb dus heel erin gedaan omdat ik dit niet wist, misschien een idee om dat toe te voegen aan je recept!?

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

hoi Levine,

bedankt voor dit heerlijk recept.
nu wil ik graag precies dit recept maken maar dan inplaats van gist zuurdesem gebruiken.
kun je me helpen aan de juiste uitrekensom hoeveel desem ik moet gebruiken?

erg bedankt!
anne

Anoniem zei

Hoi Levine,
Ik vind het brood kruimelig bij het snijden alsof het wat droog is. Heb je tips om dit te veranderen?
MVG, Sandra

Levine zei

@Sandra, speltbrood is altijd wat kruimeliger dan tarwebrood.

Anoniem zei

Hoi levine ik ben jou lichtbruin speltbrood met lijnzaad aan het maken nu vroeg ik mij af of ik het ook kon vormen tot een driehoek? Wat heb je toch een fantastisch broodboek gemaakt echt klasse!! Groetjes miriam

Levine zei

Hi Miriam, ja hoor dat kan. Dank voor het compliment :-). In november ligt boek 2 in de winkels.

Karin zei

Hallo,

Kan ik deze ook bakken in een broodbakmachine? (van de lidl?) klopt het dan nog met hoeveelheid meel en water? heel erg bedankt voor het lekkere recept