30 november 2008

Foodblog-event december: cranberries

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik ben de host voor het Foodblog-event in december. Gisteravond kreeg ik van Edith van Edith’s digitale keuken een e-mail met daarin deze heugelijke mededeling. Edith was de host van dit event in de maand november met als thema ‘pompoen’. De ‘round-up’ daarvan is te lezen op koken.blog.

Voor wie niet weet wat dit Foodblog-event is: Bianca van Bourgondie.nl begon afgelopen juni met dit event met als bedoeling alle Nederlandstalige foodbloggers over één en hetzelfde onderwerp te laten schrijven. Er is al gepicknickt, de Tour de France is aan de beurt geweest, gevolgd door het strand, kruiden, paddenstoelen en pompoen.

Het leuke is dat je als host het thema mag bedenken. Op het moment dat ik de e–mail las was ik net terug van een drukke en gezellige middag speculaas bakken bij DOK Cookware in Den Haag en moest ik even omschakelen. Thema? December? Tsja ….. De supermarkten liggen in deze feestmaand eerst overvol met allerlei lekkernijen voor het Sinterklaasfeest en vanaf 6 december met allerlei ‘exotische’ producten voor de kerstdagen. Van asperges tot frambozen (die trouwens helemaal niet in deze tijd van het jaar thuishoren), van gerookte knoflook (waarom hebben ze die niet vaker?) tot struisvogelfilet.

Met de benen omhoog en een lekker glas wijn onder handbereik had ik – ondanks de visioenen van overvolle supermarkten - toch al snel het thema bedacht: cranberries. Deze lichtzure en vaak wat bittere rode vruchtjes zijn vers in de maanden oktober tot en met januari volop verkrijgbaar en in de vorm van cranberrycompote vaak bij het kerstdiner en wild geserveerd. In gedroogde vorm en als sap en ingemaakt zijn ze het hele jaar verkrijgbaar.

Zo kan je meedoen:


Alles mag, als er maar cranberries in verwerkt zijn (vers, gedroogd, sap enz.), bijvoorbeeld in een saus, compote, jam, brood, cake, koekjes, taart.
  • Maak een gerecht waarin cranberries zijn verwerkt of schrijf er iets over.
  • Zet het recept/bericht op je weblog en maak daarin een link naar dit bericht. Meerdere recepten/berichten mag natuurlijk ook!
  • Stuur mij vervolgens een e-mail (klik op de e-mail link in de linkerkolom) met daarin de URL van het bericht op je weblog.
  • Uiterste inzenddatum: 29 december, 24.00 uur.
  • Heb je geen weblog en wil je toch meedoen? Stuur mij dan je recept, eventueel met foto, dan plaats ik het op mijn weblog.
Omdat ik hoop dat er veel reacties binnenkomen met recepten die het met kerst goed doen op tafel zal ik een paar dagen voor de kerst de ‘tussenstand’ op mijn weblog te publiceren. De ‘round-up’ volgt tussen 31 december en 2 januari.

Ga aan de slag en doe mee! Ik zie met belangstelling de berichten tegemoet ☺.

Om inspiratie op te doen hierbij al wat recepten met cranberries:
Kalkoenfilet met cranberry portsaus
Cranberry-sinaasappelbrood
Cranberrytulband
Sinaasappel-cranberrycake
Cranberry-sinaasappelkoekjes
Gesuikerde cranberries

In de tussentijd wens ik iedereen weer smakelijk eten!

Lees hier de 'round-up' met maar liefst 26 verschillende recepten waarin cranberries zijn verwerkt.

4 opmerkingen:

eetlog.nl zei

Ik heb de button weer aangepast. Wil je deze ook op je website plaatsen?

Zie als voorbeeld de button op www.eetlog.nl en instructie via http://eetlog.nl/event.aspx

Gabriella zei

Goed bedacht, hoor.
Ik heb al zin in...
Groetjes,
Gabriella

Unknown zei

is het geen goed idee om cranberrycompote met wiskey en kaas te serveren?

Anoniem zei

Op de valreep, en helaas ook niet origineel toch een receptje van mijn hand.
Edith