18 november 2008

Speculaasbroodjes (1)

Speculaasbroodjes

Een verse witte boterham met daarop roomboter en speculaasjes........ Heerlijk!! Ik at het vroeger vaak, daarna is het jaren uit mijn "systeem" verdwenen en sinds kort eet ik het weer regelmatig want het is een rage tijdens de gezamenlijke lunch op mijn werk. Omdat ik thuis eigenlijk maar zelden speculaasjes in voorraad heb, maar - speciaal nu de Sint nadert - wel speculaaskruiden heb ik deze variatie bedacht. De speculaassmaak zit al in het broodje, likje boter erop en smullen maar!

Speculaasbroodjes (16 stuks)
Recept printen
  • 500 gram tarwebloem
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 10 gram speculaaskruiden (of iets meer voor een sterkere smaak)
  • 7 gram droge gist
  • 185 gram lauwwarme melk (vol of halfvol)
  • 55 gram zachte ongezouten roomboter
  • 2 grote eieren, losgeklopt
  • 10 gram zout
  • 1 ei losgeklopt met 1 eetlepel melk
  • ± 80 gram geschaafde amandelen
Werkwijze KitchenAid/standmixer:
Meng de helft van de tarwebloem, de suiker en de gist in de kom van de standmixer. Voeg de warme melk toe en mix met de platte klopper tot een deegje. Voeg de boter, de eieren en het zout toe toe. Meng de speculaaskruiden door de resterende bloem en voeg dit in gedeelten toe.
Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Voeg als het deeg te nat is nog wat bloem toe of als het te droog is nog wat melk.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, ± 2 uur.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en verdeel met een deegsteker in 16 gelijke stukjes (van ± 55 gram). Bol ieder stukje deeg goed op en laat ± 10 minuten afgedekt liggen. Druk dan de bolletjes met de palm van je hand wat platter.

Speculaasbroodje

Bestrijk de bovenkant met het eimengsel en druk in de geschaafde amandelen.

Speculaasbroodje

Verdeel de stukjes deeg ± 5 cm uit elkaar over twee bakplaten, ze mogen niet aan elkaar vastbakken.

Speculaasbroodjes

Zet een bord met kokend water onderin de oven en zet de bakplaten erboven. Direct de ovendeur sluiten. De deegbolletjes hoeven niet afgedekt te worden, door de stoom van het water drogen ze niet uit en door de warmte van het water rijzen ze goed. NB: niet het ovenlicht aandoen, dan drogen de bovenste deegbolletjes alsnog uit!

Laat ± 45 minuten rijzen tot ze bijna in volume verdubbeld zijn. Haal de bakplaten uit de oven en zet ze - nu wel afgedekt - weg. Haal ook het bord met water uit de oven en verwarm de oven voor op 180 ºC.

Als de oven op temperatuur is de bolletjes in ± 15 minuten gaar en bruin bakken. Bak vervolgens de volgende bakplaat met bolletjes. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Speculaasbroodjes

Likje roomboter erop en smullen maar....

Eet smakelijk!

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat is een goed idee!! Die broodjes gaan er hier ook vast wel in. (Mooie foto's ook!!)

Tonia zei

Hallo,

vorige week deze broodjes gemaakt. Ze zijn erg lekker. je kunt hier een foto vinden: http://watatenwijvandaag.blogspot.com/2010/10/speculaasbolletjes-38.html

groeten en weer bedankt!
Tonia

Renate zei

kan de eerste rijs gewoon in de bbm?

Levine zei

Renate: je kunt het deegprogramma (= inclusief 1e rijs) van de bbm gebruiken. Succes!

Renate zei

Levine bedankt voor de antwoorden op al mijn vragen!
Ik woon zelf in turkije en mis het hollandse brood zo erg..ben zo blij dat ik uw blog heb gevonden met al deze brood recepten! Heb nu de bruine bolletjes en de witte bolletjes al geprobeerd. En ook hier onder de turken is het een waar succes. Iedereen is dol op het brood. Ga volgende week dit recept eens proberen!

Is er hier ergens op het blog een simpel brood recept voor de bbm te vinden met gewoon volkoren meel (we hebben niet alle soorten meel hier..ik gebruik whole wheat voor mijn broden. Ook voor de bruine bolletjes bijv.) Ik maak altijd mijn broden thuis. Maar heb eigenlijk nog geen super brood gevonden. Ik snij het brood nu (nog) met de hand en ik merk dat het zo uit elkaar valt op die manier. Weet niet of dat door het hand snijden komt en of het anders zal zijn als ik eenmaal mijn snijmachine heb. Maar wat zou het 'probleem' zijn?

Renate zei

ze zijn heerlijk geworden. Maar doe er de volgende keer wat meer speculaas kruiden in. En 180 graden en 15 minuten is wat te warm/lang voor deze broodjes in mijn oven. De tweede plaat had ik maar 10 minuten gedaan maar ook die waren toch wat te donker. Denk dat ik dan maar de graden wat moet verlagen.

Heb ze nadat ze afgekoeld waren meteen in de vriezer gedaan. We gaan vandaag picknicken met mijn dochtertje haar school en ze zijn daarvoor :) ben benieuwd maar het al wel een succes zijn.

sheila zei

nou ik ben benieuwd het deeg staat te rijzen vond het deeg erg stug hoop dat dat goed is. vergeleken met zeg maar het krentenbrood deeg is dit een stugge hap.. ben benieuwd hoe het gaat smaken heerlijke dingen op de site blijf smullen hier:)

Levine zei

Sheila: het deeg hoort niet erg stug te zijn. Volgende keer beetje meer vocht toevoegen.

sheila zei

Dank je wel Levine voor je snelle antwoord ze zijn net uit de oven zijn toch niet hard geworden ( heb wel eens zoiets gehad waarmee je het raam mee kon ingooien)even wachten tot ze afgekoeld zijn.. maar veeeel te weinig speculaas kruiden grgrgr. ik moet het zelf maken want hier kan ik het niet kopen maar het smaakt naar niks dus ik moet er nog wat aan doen:( ik wacht tot ik met kerst je boek krijg kan niet wachten.. groetjes :) en een fijne avond verder

Unknown zei

Wat een lekker recept weer. Ik heb een vraagje de ene keer gebruik je melk in recepten en dan weer melkpoeder. Wat is het verschil en voor welk effect gebruik je wat? Gr jasmijn

Levine zei

Jasmijn, ipv melkpoeder + water kunt je ook melk gebruiken. Succes met bakken!