06 november 2008

Brood met zure room

Brood met zure room / Sour Cream Bread

Vaak koop ik ingrediënten om iets te maken en vervolgens komt er dan iets tussen. Daarna vergeet ik het en "opeens" zie ik dan weer iets in de kast of koelkast staan wat nodig op moet. Zo kwam ik vandaag 4 potjes zure room tegen in de koelkast die over de datum dreigden te raken. Tsja, wat wilde ik er ook alweer mee maken? Ik weet het echt niet meer .........

Wat ik ermee wilde maken was in ieder geval niet onderstaand recept, maar die 4 potjes kwamen precies van pas :-).

Het recept komt uit het boek Beard on Bread en ik vond het op het weblog van Seriously Good. Het kost even wat tijd om het brood te maken, want het deeg rijst erg langzaam, maar dan heb je ook wat. Volgens Kevin heerlijk om er een grilled cheese sandwich mee te maken.

Brood met zure room
Recept printen
  • 7 gram droge gist
  • 30 gram suiker
  • 60 gram warm water
  • 4 bekertjes van 125 ml zure room
  • ¼ theelepel baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)
  • 13 gram zout
  • ± 685 gram tarwebloem
  • 2 bakblikken van ± 21 cm, ingevet
Meng de gist, suiker, water, zure room en baking soda in de kom van een standmixer met de platte klopper door elkaar. Voeg ± 500 gram bloem toe en mix er met de platte klopper door tot een slap en kleverig deeg. Ga over op de kneedhaak, voeg het zout toe en geleidelijk zoveel van de overige bloem tot een wat kleverig deeg ontstaat dat van de wand loslaat, maar nog wel iets aan de bodem kleeft. Totale kneedtijd: 10 -15 minuten.



Maak een bal van het deeg en leg de bal in een licht met olie ingevette kom. 1 x keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Laat afgedekt op een warme plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is (± 2 uur).

Sla het deeg op een licht met olie ingevette werkplek door en verdeel in twee gelijke stukken.

Brood met zure room / Sour Cream Bread

Bol ieder stuk losjes op en laat afgedekt ± 30 minuten liggen.

Brood met zure room / Sour Cream Bread

Vorm er twee broden van: druk ieder stuk deeg uit tot een rechthoek net zo breed als het bakblik.

Brood met zure room / Sour Cream Bread

Rol het op, druk de naad dicht en leg het met de naad naar beneden in het bakblik.

Brood met zure room / Sour Cream Bread

Laat afgedekt op een warme plaats rijzen tot bijna in volume verdubbeld (1½ - 2 uur). Verwarm intussen de oven voor op 190 ºC.

Bak de broden onderin de oven in ± 35 minuten gaar en bruin.

Brood met zure room / Sour Cream Bread

Direct lossen uit de bakblikken en op een rooster volledig laten afkoelen.

Eet smakelijk!

9 opmerkingen:

Mo zei

Hoi Arden,
Wat heb je ee nheerlijke recepten staan op je blog. Geweldig. Ik ga nu de mince meat maken.

Anoniem zei

lol, denk ik een leuke uitleg van een superkeukenmachine te zien........
draait 'ie alleen maar rondjes. wahahahaa....
Rani

Arden zei

Tsja, Rani ..... het was alleen maar bedoeld om te laten zien hoe het deeg eruit moet zien :-).

Anoniem zei

Is het deeg erg plakkerig? Denk je dat het ook met de handen gekneed kan worden?
En - hoe smaakte het brood?
Vuursteentje

Arden zei

Het brood is heerlijk van smaak, smeuïg en lekker zacht :-).

Het deeg is iets plakkerig en zacht. Begin met een pollepel en ga dan als er meer bloem toegevoegd moet worden (zie recept) met de hand door met kneden. Pas op dat je tijdens het kneden niet teveel bloem gaat toevoegen. Als het deeg nog iets plakkerig is vet dan je handen in met wat olie (ipv bloem blijven toevoegen) en ga door met kneden.

Rachel zei

Heerlijk brood, we hebben genoten!
Bedankt :-)
Vetter dan een gewoon wit maar daardoor ook misschien langer houdbaar?

Levine zei

Het blijft wel iets langer vers

Anoniem zei

Hallo Levine,

Ik heb al vele broden van je website gemaakt. Ik zou dit brood graag lichtbruin willen maken, wat is dan de verhouding tarwebloem/volkorenmeel?

Mvg,

Jaliah

Levine zei

Jaliah, ik zou dan half tarwebloem, half volkorenmeel nemen of gebuild mel gebruiken.