Het recept voor dit brood is simpel en gebaseerd op de 1-2-3 methode: je neemt 1 deel zuurdesem, 2 delen water en 3 delen bloem/meel. Je komt dan altijd uit op een hydratatie (vochtgehalte) van 71,4%. Dat is aan de hoge kant, het deeg wordt daardoor wat plakkeriger. Er is niks mis met plakkering deeg maar het vergt enige oefening om er mee te werken. Het voordeel van meer vocht in het deeg is dat het brood luchtiger wordt en langer vers blijft. Tip: ga niet te veel fröbelen met het deeg. Raak het deeg met snelle en korte bewegingen aan en gebruik een deegsteker. Als je nog niet zo ervaren bent in het werken met natter deeg dan kan je het vochtgehalte verlagen, bijvoorbeeld naar 65 of 67%.
Het deeg wordt alleen met de hand gevouwen in plaats van in een machine of handmatig gekneed. De tijd doet hierbij ook z’n werk. Door het vouwen en de lange rijstijden vormt zich een mooi glutennetwerk en daardoor krijgt het kruim een open structuur.
Desembrood zonder kneden en met koelkastrijs
- 90 gram actieve desem op basis van tarwebloem, 100% hydratatie
- 180 gram water, 20 – 25 °C
- 200 gram tarwebloem, bv Franse bloem T65
- 70 gram semola rimacinata/semolina *
- 6 gram zout
Controleer of het glutennetwerk goed ontwikkeld en het deeg elastisch is en niet meer helemaal uitzakt in de kom tijdens de rustpauze. Trek een stukje van het deeg omhoog en rek dat uit tot een vliesje. Als het deeg nog niet heel elastisch is doe dan een extra keer coil fold.
Rijzen: Laat het deeg op kamertemperatuur verder rijzen totdat het duidelijk in volume is toegenomen. Het hoeft niet helemaal te verdubbelen. Hoe lang dit duurt is vooraf niet precies te voorspellen, de tijd is afhankelijk van de activiteit/sterkte van de desem, de deegtemperatuur en de omgevingstemperatuur.
Vormen: Strooi een klein beetje bloem op een werkplek of bestuif de bovenkant van het deeg met een klein beetje bloem. Hou de kom ondersteboven en laat het deeg voorzichtig, eventueel met behulp van een deegschraper, op de werkplak vallen. Het deeg ligt nu met de mooie kant (waar een beetje bloem op zit) naar beneden op de werkplek. Strooi géén bloem op de plakkerige kant van het deeg dat nu bovenop ligt. Bol het deeg losjes op (niet alle lucht eruit duwen): vouw de zijkant van het deeg rondom naar het midden, draai dan met behulp van een deegsteker het deeg om zodat de mooie kant bovenop komt te liggen. Bol het deeg nog voorzichtig verder op door de zijkant van het deeg naar de onderkant te duwen. Strooi een klein beetje bloem op de bovenkant van het deeg en dek het af. Laat het deeg ± 30 minuten rusten.
Bol het deeg nog een keer op om er een rond brood van te maken of vorm er een batard van. Druk tijdens het vormen niet alle lucht uit het deeg. Het deeg is goed op spanning als je er met een vinger op duwt en het deeg direct terugveert. Als je er nog een deukje in kunt drukken dat zichtbaar blijft is het deeg niet goed op spanning. Bestrooi het deeg met rijstebloem of roggebloem. Dat mag royaler, je voorkomt hiermee dat het deeg aan het rijsmandje blijft plakken. Leg het deeg met de naadkant/onderkant naar boven in het rijsmandje. Dek het deeg af met bv een douchemuts en schuif het in een plastic zak. Je kunt ook een grote ziplock zak gebruiken, je hoeft het deeg dan niet af te dekken met een douchemuts. Zet het deeg vervolgens in de koelkast. Zorg ervoor dat de koelkasttemperatuur van de koelkast ± 4 °C is.
![]() |
Het brood na 25 minuten bakken, deksel mag er nu af |
Dit artikel bevat een affiliatielink naar Bol.com. Als je via deze link bij Bol bestelt, krijg ik een kleine commissie. Dank!
9 opmerkingen:
Hoi! kun je dit brood ook in de combi-stoomoven bakken? Onze over kan op lage en hoge stoomdichtheid en de stoom kan natuurlijk ook halverwege uit als dat zou helpen. Temperatuur is verder in te stellen zoals gewenst. In recepten gaat het vooral over de pan of bakjes water maar echt uitsluitsel over het gebruik van een combi-stoomoven en hoe veel graden in de situatie zonder pan heb ik nog niet kunnen vinden. kun je me op weg helpen als beginnend desembakker?
Bedankt alvast!
Esther
Ja, dat kan mits de stoom na ± 20 minuten bakken uit de oven kan. Anders krijg je geen knapperige korst. Als je in een pan bakt dan heb je geen stoom nodig.
Ik wil mijn broden in een houtoven bakken met de restwarmte na bv pizza. Adviseer je om dat in een pan te bakken of direct op de vloer? Of zou ik het recept voor beide methodes moeten aanpassen?
Direct op de ovenvloer.
Goedemiddag, ik bak al een tijd gistbroden en desembroden. Het valt mij op dat mijn desembroden altijd wat glazig blijven en stijf van structuur. Heel anders dan mijn gistbroden, die goed rijzen en luchtig zijn. Doe ik iets niet goed? Vriendelijke groet, Geesje Buis.
Het kruim van desembrood is echt anders dan van gistbrood. Je moet er meer op kauwen zeg maar. Als het gummieachtig is dan is dat niet de bedoeling. Dat kan komen door te kort bakken of doordat de desem te veel azijnzuur bacteriën bevat.
Hoi ik heb een vraag.
Hoe komt het dat het niet erg is dat het deeg niet tot nauwelijks rijst in de koelkast.
Rijst het dan nog in de oven?
Ik heb namelijk een recept met net wat andere verhoudingen, maar wanneer ik het na de laatste rijs in de koelkast eruit haal. Is er weinig groei. Ik kan het dus direct afbakken en alsnog een luchtig brood krijgen?
Groetjes,
Pip
Het deeg fermenteert/ontwikkeld zich in de koelkast maar door de lage temperatuur rijst het niet. Het rijst pas tijdens het bakken in de oven.
Dankjewel!
Een reactie posten