21 december 2016

Broodpudding uit de Airfryer

Broodpudding uit de Airfryer

Snifferdesnif hatsjie. Ik ben snip en snipverkouden. Mijn stem was al een paar dagen aan het kraken en gisteren, tijdens de laatste workshop van dit jaar, voelde ik al aankomen dat er een verkoudheid op de loer lag. Gisteravond kreeg ik koorts en nu zit ik al niezend en proestend achter mijn computer.

Gelukkig kan ik rustig aan doen. Geen workshops meer dit jaar (hebben jullie al gezien dat er nieuwe data zijn tot en met maart 2017?) en ik hoef geen kerstdiner voor tig gasten te koken. We houden het heel simpel dit jaar. Vandaag heb ik op de bank gehangen, filmpje gekeken, naar Serious Request gekeken en toch ook heel even de keuken ingedoken omdat ik trek had in iets lekkers.

Tijdens de lunch bij de workshop gisteren serveerde ik een feestelijk vlechtbrood met sinaasappel en daar had ik nog een stukje van over. Minder geschikt om er tosti’s van te maken maar wel heel lekker om er ouderwetse broodpudding mee te maken.

5-vlecht

Zo gezegd, zo gedaan. In plaats van de oven te gebruiken heb ik de broodpudding in de Airfryer gebakken en dan ging perfect.

Over de Airfryer gesproken ….. Ik kreeg onlangs van de dames van The Amazing Kitchen hun onlangs verschenen boek Hét kookboek voor de Airfryer toegestuurd. Erg leuk boek. In hun boek staat ook een recept voor broodpudding, onderstaand recept is echter mijn eigen recept dat ik al jaren gebruik maar nu aangepast en bewerkt voor de Airfryer.

Dit heerlijke toetje staat in 30 minuten op tafel.

Broodpudding uit de Airfryer (4 personen)
  • 150 gram oud brood, (wit, brioche of rozijnen- of krentenbrood)
  • handje rozijnen (optioneel)
  • 300 gram melk
  • 1 ei + 1 eidooier
  • 50 gram suiker
  • ¼ theelepel kaneel
  • ½ theelepel vanille extract
  • ovenschaaltje van ± 20 cm, ingevet
  • poedersuiker

Snijd het brood in blokjes. Doe de broodblokjes in het ovenschaaltje. Strooi er de rozijnen/krenten over (optioneel).

Klop melk, ei, eidooier, suiker, kaneel en vanille extract met een garde door elkaar. Schenk het mengsel over de broodblokjes. Druk de broodblokjes met de achterkant van een lepel aan. Laat 5 minuten staan.

Verwarm de Airfryer voor op 160 °C.

Zet het schaaltje in het mandje in de Airfryer. Bak de broodpudding in 20 minuten goudbruin. De custard is dan net gestold. Laat 5 minuten staan en serveer. Bestrooi desgewenst met poedersuiker.

5 opmerkingen:

Joke sk zei

Hallo Levine.

Net zag ik een recept voor broodpudding in de Airfryer bereiden.
Het is zo ongeveer een kopie van het recept dat ik 40 jaar geleden regelmatig klaar maakte. :)
Niet alleen omdat we het toen heel krap hadden en het niet konden permitteren eten weg te gooien maar ook omdat het zo ontzettend lekker was. :) :) :)
Nu maar eens de grote keukenkast eens uitgeruimd en vond daar toch nog mijn 'oude' vertrouwde broodpuddingvorm terug maar helaas niet het bijbehorende recept.
Nu weet ik niet meer hoe lang je het 'au bain marie' het moest laten garen. :(
Zo ongeveer alle internet zoektermen gebruikt om het terug te vinden maar helaas.... kennelijk worden broodpuddingen alleen nog maar in ovens bereid.
Misschien dat jij, of een ander, nog ergens een heel oud kookboek hebt waar, toevallig, het gezochte in staat?

Ik kijk al een hele tijd naar die, toch heel aantrekkelijke, Airfryer maar helaas laat mijn beurs weten dat het toch een tijd moet wachten. :( 
Jammer,anders was ik meteen al met de broodpudding uit de Airfryer begonnen. :)
Nu blijft het op mijn verlanglijstje staan in de hoop dat iemand me er een keertje heel blij mee wil maken. :)

Anne zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anne zei

Hoi Joke, ik heb het zelf nooit gemaakt maar misschien helpen de aanwijzingen in dit recept je op weg? Zie: http://www.jannekes.nl/ingezonden/broodpudding.htm

Joofrie zei

Ik heb nog een oud kookboek: Het nieuwe kookboek door H.H. Henderson en H. Toors, 10e druk uit 1975 en daar staat in dat je de schaal ongeveer 1 1/2 uur in een gesloten pan met kokend water moet zetten en tegen de kook aan moet houden

Hospitality Blogger zei

Bedankt voor het delen hiervan, ik ga het eens uitproberen! :)