27 december 2016

Nieuw keukenspeelgoed: de Instant Pot

Instant Pot

Ik heb een zwak voor keukenapparaten, bij voorkeur met een stekker eraan. Ik heb helaas maar een kleine keuken, dus ik moet selectief zijn. Hoewel? Als ik zo om me heen kijk dan heb ik al een aardige verzameling staan. Veel apparaten gebruik ik regelmatig, anderen maar af en toe.

Neem bijvoorbeeld de slowcooker. Zo’n slowcooker is op zich heel makkelijk: je doet alle ingrediënten erin, je zet het apparaat aan en je hebt er uren geen omkijken naar. Helaas kan ik in de slowcooker die ik heb niks aanbraden. Bij sommige gerechten is dat wel lekkerder. Om die reden was ik al een tijdje met een schuin oog aan het kijken naar een slowcooker waarin dat wel kan.

Twijfel, twijfel, zal ik wel of niet een nieuwe slowcooker kopen. Het komt me namelijk niet altijd uit om de slowcooker te gebruiken. Ondanks dat er eigenlijk niets kan gebeuren (kan niet overkoken, niet aanbranden) vind ik het een onprettig idee om dat ding de hele dag aan te laten staan als ik niet thuis ben.

En toen las ik op een avond ineens iets over een Instant Pot. Een 7 in 1 apparaat waarin je onder andere kunt aanbraden, sudderen, rijst koken, stomen, soep maken, yoghurt maken, slowcooken maar ook op high pressure kunt koken. Een snelkookpan maar dan met een heleboel andere functies. Ik typte bij Google de zoekopdracht ‘Instant Pot’ in en er ging een wereld voor me open. Ik was meteen verkocht.

Ik kwam er al snel achter dat de Instant Pot niet in Nederland te koop is, maar wel bij Amazon.uk en bij Amazon.de. En ik zocht op het juiste moment: het was namelijk Black Friday en de Instant Pot was flink afgeprijsd!

Een paar dagen later stond de Instant Pot op mijn aanrecht en inmiddels heb ik hem al een aantal keren met groot succes gebruikt. Ik was vooral benieuwd naar het koken op high pressure, de snelkookfunctie. Ik vind het geweldig. Snel klaar met behoud van smaak. Suddervlees is bijvoorbeeld in ongeveer 45 minuten gaar. Daar moet dan nog wel de tijd bijgeteld worden voordat de druk is opgebouwd (± 10 minuten) en de druk moet er ook weer af (ook ± 10 minuten). Als ik nu om 4 uur ’s middags thuis kom en bedenk dat ik hachee wil eten dan kan dat. Ik kan er dan zelfs ook nog rode kool in maken (8 minuten op high pressure). We eten altijd pas rond half 8, dan heb ik dus ruim de tijd.

Rode kool uit de Instant Pot

Rode kool uit de Instant Pot

De Instant Pot is echt een veelzijdig apparaat. Je kunt alles met de hand instellen en je kunt ook kiezen uit verschillende programma's. Ik ben er erg blij mee, mijn beste aankoop sinds tijden. Op mijn Pinterest pagina heb ik inmiddels een groot aantal recepten verzameld voor de Instant Pot c.q. snelkookpan. Nu nog tijd vinden om alles uit te proberen! Vanaf nu zullen er regelmatig ook recepten voor de Instant Pot op mijn blog komen.

Wil je meer lezen over de snelkookpan in het algemeen? Lees dan dit artikel eens op Koken met kennis en bekijk de recepten. Eke Mariën gebruikt een snelkookpan die je op het fornuis verwarmt, het principe is echter bijna hetzelfde als in een elektrische snelkookpan.

6 opmerkingen:

Silvia zei

Ik heb hem gekocht. Na jou enthousiaste verhalen op Facebook heb ik niet voor de slowcooker maar voor de Instant Pot gekozen. Ik moet hemoglobine uitpakken. Graag volg ik je enthousiaste verhalen en de recepten zie ik graag voorbij komen!

Silvia zei

Ik heb hem gekocht. Na jou enthousiaste verhalen op Facebook heb ik niet voor de slowcooker maar voor de Instant Pot gekozen. Ik moet hem nog uitpakken. Graag volg ik je enthousiaste verhalen en de recepten zie ik graag voorbij komen!

Levine van Doorne zei

Wat leuk Silvia! Er is een groep waar ik al een aantal recepten hebt geplaatst: Koken met de InstantPot pressure cooker. Of ben je daar al lid van?

Silvia zei

Van deze groep was ik nog geen lid, maar heb me meteen aangemeld!

Beline zei

Volgens mij kan je op de "Yoghurtmaak- stand" ook heel goed deeg laten rijzen. Ik ga nog wat reviews lezen, maar ik ga hem denk ik ook kopen.
Iets anders, mijn kinderen zijn compleet verslaafd geraakt aan je kaneelbroodjes uit je 2e boek. Ieder weekend moeten ze op tafel staan en vandaag heb ik (met mijn neuwe rijsmandje) een Pain Cordon gemaakt. Het ziet er precies zo uit als op de cover van je boek! :-)

Anoniem zei

Ook ik heb de instant pot gekocht na Levine's enthousiaste verhalen. Nog geen moment spijt van. Deeg laten rijzen gaat fantastisch op de yoghurt stand less.