11 november 2022

Gele kokosrijst uit de Instant Pot

Nasi Lemak

Voor dit gerecht mag je me -bij wijze van spreken- 's nachts wakker maken. Heerlijk!! Vooral de combinatie van sereh (citroengras), verse gemberwortel en djeroek poeroetblaadjes vind ik een niet te overtreffen smaaksensatie. Ik gebruik geen kokosmelk uit een blikje of pakje maar santen in blokvorm. Santen is bij (bijna) iedere supermarkt te koop. Met santen krijg ik een beter resultaat dan met kokosmelk.

Djeroekpoeroetblaadjes zijn vers, uit de diepvries en ook gedroogd verkrijgbaar bij toko's en Aziatische winkels en online bij bijvoorbeeld Pit & Pit. Verse sereh en gemberwortel is in iedere supermarkt verkrijgbaar en is uiteraard ook verkrijgbaar bij toko's en Aziatische winkels. Kneus voor meer smaak de sereh voor gebruik door er met het lemmet van een mes op te drukken.

Deze gele kokosrijst heeft veel smaak van zichzelf en is lekker bij allerlei Aziatische gerechten. 

In plaats van een Instant Pot kan ook een ander merk elektrische pressure cooker worden gebruikt, bijvoorbeeld de Crockpot Express of de Ninja Foodi.



Gele kokosrijst uit de Instant Pot 

  • 400 gram basmati rijst
  • 505 gram heet water
  • 30 - 50 gram santen (van een blok)
  • 1 ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel zout
  • 1 spriet sereh, gekneusd
  • 3 blaadjes djeroek poeroet (vers of gedroogd)
  • 3 schijfjes verse gemberwortel 
  1. Los de santen op in het hete water in de binnenpan. 
  2. Doe de overige ingrediënten in de binnenpan en roer door elkaar.
  3. Doe de deksel op de pan en zet het ventiel dicht.
  4. Kies het programma ‘Rice’ of stel 12 minuten op low pressure in.
  5. Laat de druk als het programma is afgelopen 10 minuten uit zichzelf afnemen (NPR) en draai dan het ventiel open om de druk verder te laten dalen.
  6. Maak de rijst met een vork los en vis de kruiden eruit.


Geen opmerkingen: