14 november 2008

Speculaasbrokken

Speculaasbrokken

Eergisteren heb ik via Bakkertje Thuis - zoals altijd prima verzorgd en snel in huis - een nieuwe voorraad speculaaskruiden binnen gekregen en ik ben er gelijk mee aan de slag gegaan. Het simpele en ouderwets lekkere recept komt uit de oude doos. Laat de Sint maar komen .......

Speculaasbrokken
Recept printen

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 20 gram speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 200 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
  • 3 eetlepels slagroom
  • ± 2 eetlepels melk
  • halve amandelen om te garneren
Meng zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout in een grote kom. Voeg de blokjes boter toe en roer erdoor. Snijd de boter met twee messen of een pastryblender door het mengsel. Voeg de slagroom toe en roer er met een vork doorheen. Kneed er snel met een koele hand een samenhangend deeg van. Uiteraard kan je ook de foodprocessor aan het werk zetten om het deeg te maken, gebruik daarvoor het mes: doe zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout in de kom, druk op de pulseknop om te mengen. Voeg de blokjes boter toe en druk een paar keer op de pulseknop. Voeg de slagroom toe en druk nog een paar keer op de pulsknop. Stort het deeg in een kom en kneed er snel met koele hand een samenhangend deeg van.

Druk het deeg wat platter en leg het verpakt in plastic folie minstens een paar uur - een dag is nog beter - in de koelkast.

Laat het deeg in ± 30 minuten op temperatuur worden. Verwarm de oven voor op 160 °C.

Rol het deeg op een bebloemde werkplek uit tot een lap van een ½ cm dik. Leg het op een met bakpapier of bakmatje bekleedde bakplaat. Verdeel in vierkanten (licht met een mes insnijden), bestrijk met melk en leg op elk vierkantje een halve amandel.

Bak de speculaas in het midden van de oven in 30 - 35 minuten gaar. Op een rooster laten afkoelen.....

Dikke speculaas

en dan in stukken breken:

Speculaasbrokken

Eet smakelijk!

10 opmerkingen:

Lila-Loesje zei

Oww dat ziet er echt uit om meteen een hapje van te nemen.

gipskruit zei

OOO wat ziet dat er lekker uit.
Krijg meteen zin om te bakken :)Heerlijk

Annemarie zei

Speculaaskruiden kun je heel gemakkelijk zelf maken hoor -;) Deze brokken zien er verrukkelijk uit. Straks zal ik even wat speculaaskruiden maken en dan je recept eens uitproberen! Het water lopt me nu al in de mond.......

Geert zei

Ziet er goed uit!
Brengt me weer op het idee om eens te vragen: waarom moet je speculaas/kruidnoten-deeg een poos in de koelkast laten liggen? Trekken dan de kruiden er beter in ofzo?

Anoniem zei

Ik heb de speculaasbrokken gebakken. Ze zijn lekker.
De volgende keer doe ik er een beetje meer speculaaskruiden in. Smaken verschilen, en de kruidenmengsels waarschijnlijk ook!
Bedankt voor het recept.
Vuursteentje

Anoniem zei

De speculaasbrokken smaken heerlijk, Arden. Ze delen lekker uit. Ze waren erg snel op. Ik ga ze nog een keer maken. Succes morgen met de gevulde speculaas!

Tonia zei

We hebben deze speculaas gemaakt op 5 december, en het is erg lekker. Goede speculaassmaak, fijne kauwsensatie. we vonden het lekkerder dan de speculaas uit de Foodies. Bedankt trouwens voor je opmerking bij de filmpjes, ik heb het formaat aangepast (en ik ben natuurlijk benieuwd wat voor idee je had opgedaan).
hartelijke groet

ElisabethA zei

Afgelopen maandag heb ik dit deeg gemaakt en vandaag (woensdag) gebakken. Ik heb nog nooit zulke lekkere eigen gemaakte speculaas gemaakt. Ik had koekkruiden in huis en daar heb ik gemalen kruidnagel bij gedaan. (uiteindelijk dus speculaaskruiden). Ik denk dat door de slagroom de koek niet zo bikkelhard is en de smaak is heerlijk. Bedankt voor het recept.

Anne zei

Het lijkt me erg leuk en lekker om zelf speculaas te maken. Ik heb sinds enkele dagen een KitchenAid standmixer en ik vroeg me af of ik die ook kan gebruiken om het deeg te maken en hoe dat moet. Of krijg je toch een beter resultaat als je met de hand kneedt?

Levine zei

Anne: je kunt het deeg ook in de KitchenAid maken. Gebruik dan de platte klopper.