Eergisteren heb ik via Bakkertje Thuis - zoals altijd prima verzorgd en snel in huis - een nieuwe voorraad speculaaskruiden binnen gekregen en ik ben er gelijk mee aan de slag gegaan. Het simpele en ouderwets lekkere recept komt uit de oude doos. Laat de Sint maar komen .......
Speculaasbrokken
Recept printen
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram donkerbruine basterdsuiker
- 20 gram speculaaskruiden
- snuf zout
- 200 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
- 3 eetlepels slagroom
- ± 2 eetlepels melk
- halve amandelen om te garneren
Druk het deeg wat platter en leg het verpakt in plastic folie minstens een paar uur - een dag is nog beter - in de koelkast.
Laat het deeg in ± 30 minuten op temperatuur worden. Verwarm de oven voor op 160 °C.
Rol het deeg op een bebloemde werkplek uit tot een lap van een ½ cm dik. Leg het op een met bakpapier of bakmatje bekleedde bakplaat. Verdeel in vierkanten (licht met een mes insnijden), bestrijk met melk en leg op elk vierkantje een halve amandel.
Bak de speculaas in het midden van de oven in 30 - 35 minuten gaar. Op een rooster laten afkoelen.....
en dan in stukken breken:
Eet smakelijk!
10 opmerkingen:
Oww dat ziet er echt uit om meteen een hapje van te nemen.
OOO wat ziet dat er lekker uit.
Krijg meteen zin om te bakken :)Heerlijk
Speculaaskruiden kun je heel gemakkelijk zelf maken hoor -;) Deze brokken zien er verrukkelijk uit. Straks zal ik even wat speculaaskruiden maken en dan je recept eens uitproberen! Het water lopt me nu al in de mond.......
Ziet er goed uit!
Brengt me weer op het idee om eens te vragen: waarom moet je speculaas/kruidnoten-deeg een poos in de koelkast laten liggen? Trekken dan de kruiden er beter in ofzo?
Ik heb de speculaasbrokken gebakken. Ze zijn lekker.
De volgende keer doe ik er een beetje meer speculaaskruiden in. Smaken verschilen, en de kruidenmengsels waarschijnlijk ook!
Bedankt voor het recept.
Vuursteentje
De speculaasbrokken smaken heerlijk, Arden. Ze delen lekker uit. Ze waren erg snel op. Ik ga ze nog een keer maken. Succes morgen met de gevulde speculaas!
We hebben deze speculaas gemaakt op 5 december, en het is erg lekker. Goede speculaassmaak, fijne kauwsensatie. we vonden het lekkerder dan de speculaas uit de Foodies. Bedankt trouwens voor je opmerking bij de filmpjes, ik heb het formaat aangepast (en ik ben natuurlijk benieuwd wat voor idee je had opgedaan).
hartelijke groet
Afgelopen maandag heb ik dit deeg gemaakt en vandaag (woensdag) gebakken. Ik heb nog nooit zulke lekkere eigen gemaakte speculaas gemaakt. Ik had koekkruiden in huis en daar heb ik gemalen kruidnagel bij gedaan. (uiteindelijk dus speculaaskruiden). Ik denk dat door de slagroom de koek niet zo bikkelhard is en de smaak is heerlijk. Bedankt voor het recept.
Het lijkt me erg leuk en lekker om zelf speculaas te maken. Ik heb sinds enkele dagen een KitchenAid standmixer en ik vroeg me af of ik die ook kan gebruiken om het deeg te maken en hoe dat moet. Of krijg je toch een beter resultaat als je met de hand kneedt?
Anne: je kunt het deeg ook in de KitchenAid maken. Gebruik dan de platte klopper.
Een reactie posten