Complimenten voor alle foodbloggers en degenen die geen weblog hebben maar toch hun favoriete cranberryrecept willen delen met heel Nederland! Het resultaat: 26 verschillende recepten waarin op één of andere manier cranberries verwerkt zijn. Ik hoop dat ik niemand vergeten ben, mocht dat wel zo zijn stuur me dan even een mail. Iedereen heel erg bedankt voor het meedoen!
Het stokje wordt overgenomen door Mister Ooijer die voor het Foodblog-event Januari voor het thema het lekkerste familierecept heeft gekozen.
Maaike van Kessel is gek op vruchtenvlaai, het liefst van gistdeeg en met een raster met grove suiker. Met cranberries, rode port en de nodige suiker maakte ze deze heerlijke frisse Cranberry-vlaai.
Hilde van Hilde's webhoekje bakte een niet zo traditionele Kerststol met cranberries, blauwe bessen en kersen. Ze gebruikte daar een in Duitsland gekochte 'stollenbakvorm' voor. Handig!
Lien van Notitie van Lien haalde haar slowcooker weer eens uit de kast en maakte daarin deze Cranberry saus met limoen. Deze saus kan uiteraard ook in een gewone pan gemaakt worden.
Koken in de buurt maakte een Cranberry-rode vermouth sorbet. Erg lekker bij een voorgerecht met een uitgelezen charcuterie van wild of bij een dessert van pittige kazen. Of maak er een spoom van met niet te droge sekt of andere bubbelwijn.
Danielle van Puur Culinair kookte met verse cranberries Cranberryjam en bakte met gedroogde cranberries Kerststerren met zaden en cranberries.
Petra de Hamer is eigenlijk geen foodblogger maar kon het toch niet laten (zoals ze zelf zegt) om een recept voor een lekker drankje met Ketel 1 of andere jenever en Canadian Red cranberrysap in te sturen. Proost!
Marjoke van Company in my Kitchen is een Nederlandse foodblogger die in het Engels schrijft. Nou vooruit, omdat het zulke lekkere recepten zijn :-):
Cranberry sauce en
Cranberry Crumble Coffee Cake
Mister Ooijer verraste zichzelf met een Lamshaasje met Cranberry-saus en maakte ook nog Zeeuwse zuurkool met Terschellinger cranberries. Lijkt me echt heerlijk!
Gerrit Jan van Eetschrijven was eigenlijk te laat met zijn inzending, maar zo'n fantastisch recept kan ik toch niet overslaan? En passant leert hij zijn lezers hoe je een perfecte soufflé maakt: Soufflé van cranberry met coulis en champagne.
Lizet Kruyff van de Spinazieacademie was het bijna vergeten, maar bakte op de valreep deze frisse Cranberry beignets. Ze snoepte ze vervolgens op bij een glaasje wijn.
Edith van Edith's Digitale kookboek maakte Cranberrysaus en serveerde die bij twee heerlijke patés van de slager.
Ook mensen zonder weblog hebben gehoor gegeven aan mijn oproep om recepten in te sturen:
Truus Hermkens stuurde haar favoriete recept voor scones in:
Scones met cranberries en kokos
- 270 gram tarwebloem
- 65 gram (riet)suiker
- 1 ½ theelepel bakpoeder
- 1 theelepel cardamompoeder
- ½ baking soda
- ¼ theelepel zout
- 85 gram koude ongezouten roomboter, in kleine blokjes
- 1 ei
- 120 ml karnemelk
- 1 theelepel vanille extract
- 120 gram cranberry s
- 30 gram kokos meel
Doe de bloem, suiker, bakpoeder, cardamom, baking soda en zout in een kom. Verdeel de boter in klontjes over het bloemmengsel en snijd met twee messen of een pastryblender tot de grootte van een erwt. Dit gaat ook heel goed met de platte klopper van de KitchenAid: bloemmengsel in de kom doen en met de platte klopper op stand 2 in ± 2 minuten de boter erdoor mengen. De stukjes boter worden dan kleiner, maar moeten wel zichtbaar en herkenbaar blijven.
Klop het ei en het vanille extract door de karnemelk en voeg aan het bloemmengsel toe. Snel erdoor roeren (met een houten lepel of platte klopper van de KA) totdat alles net gemengd is.
Als laatste de kokos en de cranberry’s er door roeren.
Met een ijsbolletjestang bolletjes deeg scheppen in muffinvormpjes (gaat ook gewoon met een lepel maar dit werkt bij mij altijd het prettigst). Ongeveer 20 minuten gaar en bruin bakken.
Lucy Cornelese stuurde twee overheerlijke recepten in:
Cranberry-fudge
Ingrediënten:
- 300 gr witte chocolade
- 300 gr gezoete gecondenseerde melk (blikje Nestlé)
- 30 gr ongezouten roomboter
- 80 gr gedroogde cranberries in kleine stukjes gesneden
- een platte vierkante of rechthoekige vorm (ik gebruikte 24x10cm) bekleed met bakpapier
Verwarm in een pannetje op een heel klein pitje (of au bain marie) de gecondenseerde melk en de roomboter, roer zodra de vloeistof warm is geworden de in stukjes gebroken witte chocolade erdoor. Zodra de chocolade is opgelost, de pan van de warmtebron afhalen en de stukjes cranberry erdoor roeren. Stort de fudge in de vorm, stijk de bovenkant glad en zet in de koelkast. Na een nacht in de koelkast is de fudge voldoende opgesteven om in blokjes te snijden met een warm mes.
Cranberry-likeur
Ingrediënten:
- 2 zakken verse cranberries van 340 gram
- 400 gr suiker
- 50 gr water
- 1 fles (goedkope) wodka van 0,7 ltr
- schil van 2 biologische sinaasappels
- 1 grote goed af te sluiten glazen (weck-)pot
Hak de cranberries in stukken in een blender (of met de hand). Schil de goed schoongemaakte sinaasappels met een dunschiller zodat er geen wit meekomt. Doe alle ingrediënten in de glazen pot. Laat de drank minimaal 6 weken trekken op een donkere plaats. Schud de pot regelmatig zodat de suiker oplost. Proef na ongeveer 6 weken of de drank zoet genoeg is, doe er anders nog wat suiker bij. Zeef (als alle suiker opgelost is) de drank door een stuk kaasdoek en doe hem in een mooie karaf. Deze drank blijft zeker een jaar goed van smaak en wordt zelfs iets beter als je hem na het zeven nog even laat rusten.
Heerlijk als aperitief bij de koffie.
Griet de Groote stuurde een recept voor een
Sorbet van cranberries
- 340 gr cranberries
- 315 gr suiker
- 195 g vers sinaasappelsap (ongeveer 4 sinaasappelen)
- 160 g vers citroensap (ongeveer 4 citroenen)
Afgieten en de cranberries door een roerzeef draaien.
De suiker onder de nog warme cranberries mengen. Als de suiker opgelost is, het citroensap en sinaasappelsap eronder mengen.
Laten afkoelen. Daarna in de ijsmachine laten draaien.
Patricia Willems, zelf ook een 'bakfanaat', bakte heerlijke
Havermuffins met cranberries
- 230 g bloem
- 230 g donkerbruine basterdsuiker (ik heb rietsuiker gebruikt)
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 20 gram tarwezemelen (ik heb haverzemelen gebruikt)
- 20 gram havervlokken
- snufje zout
- 1/4 liter karnemelk
- 2 losgeklopte eieren
- 1 3/4 dl plantaardige olie (ik gebruik arachide-olie)
- 200 gram cranberries (bij mij hebben ze een nachtje geweekt in sinaasappelsap)
Vet een muffinbakplaat met 12 vormpjes in met boter (ik doe er gewoon die papieren cupjes in)
Vermeng de droge ingrediënten met een lepel in een middelgrote kom. Klop in een grote kom de karnemelk met eieren en olie met een handmixer tot alles goed is vermengd.
Spatel het droge mengsel door het karnemelkmengsel tot alles net is vermengd. Schep de (in mijn geval uitgelekte) cranberries erdoor.
Schep het beslag in de ingevette vormpjes. Bak de muffins 20 minuten. Neem de bakplaat uit de oven en laat hem 5 minuten staan. Zet de muffins op een rooster en laat ze afkoelen.
Bewaar ze maximaal 2 dagen in een goed gesloten trommel, of 3 maanden in de diepvriezer.
Zelf heb ik als liefhebber van cranberries natuurlijk ook mijn steentje bijgedragen:
Cranberry-pecannoten swirl
Appel-cranberry compote
Kerststol met marsepein
Cake met abrikozen, amandelen en cranberries
Cranberrycompote met steranijs en gember
Panettone
Cranberry-mousse
Eet smakelijk!
5 opmerkingen:
Een heel erg mooie Round-up, Arden. Met fotoootjes en al! En zo veel lekkere recepten!
Wat leuk om alle recepten nu bij elkaar te zien. Je ziet meteen dat er heel wat lekkers met cranberries gemaakt kan worden.
Bedankt voor deze leuke actie en voor al het werk dat je er aan hebt gehad.
Dat zijn nog heel wat recepten geworden, waar het water me bij in de mond loopt. Bedankt Arden voor het verzorgen van deze round-up. Leuk dat ook niet-bloggers zo mee kunnen doen.
Ik wens iedereen hierbij meteen een fantastisch 2009!
Fantastisch gedaan Arden. Hier zitten nog een aantal recepten bij die ik zelf ook nog wel eens zal maken.
Ik wens je ook nog het allerbeste toe voor 2009 !
Geweldig succes, deze maand van het foodlogevent. Bedankt Arden!
Edith
Een reactie posten