13 december 2008

Cake met abrikozen, amandelen en cranberries

Cake met abrikozen, amandelen en cranberries

Het recept voor deze kerstcake kreeg ik van de week toegestuurd door een trouwe fan, zelf ook een 'bakfanaat'. Ze was onlangs in Engeland en nam bij Tesco (zeg maar een Engelse versie van AH, maar dan beter, luxer en met een groter assortiment) het door hen uitgegeven Tesco magazine mee en daar stond het recept van deze cake in.

Een lekkere traktatie voor bij de kerstkoffie!

Cake met abrikozen, amandelen en cranberries
Recept printen

Cakebeslag:
  • 175 gram zachte ongezouten roomboter
  • 175 gram suiker
  • 4 eieren
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 100 gram gedroogde cranberries
  • 200 gram 'ready-to-eat' gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 50 gram gemalen amandelen
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
Afwerking:
  • 100 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels vers geperst sinaasappelsap
  • kersttakjes
Verwarm de oven voor op 160 ºC. Vet een cakevorm van ± 23 cm in en bekleed met bakpapier zodat aan de twee lange kanten het bakpapier uitsteekt (dan kan je naderhand de cake er zo uit tillen).

KitchenAid of mixer: mix de boter en de suiker in ± 5 minuten licht en luchtig (gebruik bij de KitchenAid de platte klopper). Voeg de eieren één voor één toe. Volgende ei pas toevoegen als vorige ei geheel is opgenomen. Mix na het laatste ei zeker nog 5 minuten tot een luchtig geheel. Voeg een beetje zelfrijzend bakmeel toe als het beslag gaat schiften.

Voeg het zelfrijzende bakmeel en het zout toe toe en spatel er met de hand voorzichtig door. Meng de abrikozen en de cranberries met de gemalen amandelen en de geraspte sinaasappelschil en spatel voorzichtig door het beslag.

Doe het beslag over in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak in het midden van de oven in 1¼ - 1½ uur gaar. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen, haal uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Garneren: roer de poedersuiker los met het sinaasappelsap en "drizzle" over de cake. Versier met wat kersttakjes.

Cake met abrikozen, amandelen en cranberries

Eet smakelijk!

Met dit recept doe ik mee aan het Foodblog-event december: cranberries.

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste Arden,
Wat een superrecept.Heb er twee van gemaakt, voor iedere kerstdag een. Er zullen er vast nog een aantal volgen. Bedankt!
Groetjes, Rian