Als onderdeel van ons Grand Dessert van ons Kerstmenu 2008 serveer ik deze Chocolade Crème Brûlée. Ik heb dit lekkere toetje vandaag al gemaakt, het kan twee dagen bewaard worden in de koelkast zonder dat de kwaliteit achteruit gaat.
Deze hoeveelheid is genoeg voor 4 bakjes van 150 ml of 6 bakjes van 100 ml.
Chocolade Crème Brûlée
- 360 ml slagroom
- 120 ml volle melk
- 55 gram suiker
- 95 gram pure chocolade, in kleine stukjes
- 95 gram melkchocolade, in kleine stukjes
- 4 eidooiers
- ± 60 gram fijne suiker voor het bovenlaagje
Doe de slagroom, melk en suiker in een steelpan en breng aan de kook. Draai het vuur uit en voeg de chocolade toe. Laat 2 minuten staan en roer dan door elkaar.
Klop de eidooiers in een grote kom met een garde of mixer los, giet dan al roerend het chocolademengsel erbij. Giet het mengsel door een zeef in een grote maatbeker/schenkkan of schaal. Stoot de maatbeker/schaal een paar keer tegen het aanrecht zodat eventuele luchtbellen verdwijnen.
Zet 4 - 6 lage ovenvaste schaaltjes in een braadslede op een bakplaat. Giet het mengsel erin.
Schenk zoveel kokend water in de braadslede tot de schaaltjes half onder staan.
Bak in het midden van de oven ± 30 minuten totdat de custard stevig aanvoelt. De custard stijft verder op tijdens het afkoelen.
Haal de schaaltjes uit de braadslede en laat op een rooster tot kamertemperatuur afkoelen.
Dek de schaaltjes af met plastic folie en zet ze minstens 3 uur in de koelkast (tot 2 dagen). Om de suiker goed te kunnen karameliseren moet de custard namelijk ijskoud zijn.
Bestrooi vlak voor het serveren met de suiker.
Direct met een brander de suiker karameliseren, 1 minuut wachten en serveren.
Bron: Crave, a passion for chocolate van Maureen McKeon
1 opmerking:
Ziet er heel lekker uit. Ik weet al waarvoor ik de Lindt dessertchoclade 85% die ik in Frankrijk vond ga gebruiken!
Een reactie posten