23 december 2008

IJs met vruchtjes

IJs met vruchtjes

Als onderdeel van ons Grand Dessert van ons Kerstmenu 2008 serveer ik dit feestelijke ijs. Voor de vulling heb ik een mengsel van gedroogde bosbessen, gedroogde kersen, gekonfijte sinaasappelsnippers, gekonfijte ananas en gele rozijnen gebruikt. Dit is maar een voorbeeld, allerlei gedroogd en gekonfijt fruit kan gebruikt worden. Het fruit heb ik geweekt in Pineau des Charentes, de lekkere drank die ik ook in de Crème brûléetaart met abrikozen heb verwerkt. De Pineau kan vervangen worden door een likeur naar smaak of door rum of cognac of door sinaasappelsap als je geen alcohol wilt gebruiken. Laat het fruit zeker een uur of 12 weken, begin dus de dag/avond van tevoren.

IJs met vruchtjes
Recept printen

Vulling:
  • 75 gemengd gekonfijt/gedroogd fruit
  • 50 ml Pineau des Charentes of likeur/rum/cognac/sinaasappelsap
IJs:
  • 250 ml slagroom
  • 125 ml volle melk
  • geraspte schil van ¼ sinaasappel
  • ½ vanillestokje, opengesneden en zaadjes eruit geschraapt
  • ½ kaneelstokje
  • 3 eidooiers
  • 55 gram suiker
  • 150 ml crème fraiche
Dag van tevoren: doe het gekonfijte/gedroogde fruit en de likeur in een kommetje en laat een nacht weken.

IJs met vruchtjes

Doe de volgende dag de slagroom, melk, vanillestokje + uitgeschraapte zaadjes, kaneelstokje en de sinaasappelrasp in een steelpan en breng net aan de kook. Laat afgedekt 15 minuten trekken.

Mix intussen de eidooiers met de suiker tot een licht en dik mengsel (met ballonklopper KitchenAid of mixer).

Giet het warme slagroommengsel door een zeef over de eidooiers.

IJs met vruchtjes

Roer door elkaar en giet terug in de steelpan.

IJs met vruchtjes

Zet het mengsel op laag vuur en laat al roerend licht binden (pas op dat het niet aan de kook komt). Het is goed als het mengsel op de de bolle kant van een lepel blijft hangen en je er met een vinger een streep in kunt trekken zonder dat die meteen uitloopt.

IJs met vruchtjes

Schenk het mengsel in een schaal en laat afkoelen. Het snelst gaat dit door de schaal in een grotere schaal met daarin ijswater (koud water + wat ijsblokjes) te zetten. Roer af en toe door. Laat intussen het fruit uitlekken.

IJs met vruchtjes

Spatel de crème fraiche door het koude mengsel en giet het in een ijsmachine. Draai tot ijs. Voeg het uitgelekte fruit toe als het ijs bijna klaar is. Doe het over in 1-persoonsvormpjes of in een grote diepvriesbak en laat in de vriezer verder stevig worden.

Serveren: schep met een ijstang bolletjes ijs in een schaaltje/op een bordje. Doop de tang tussendoor in heet water. Of bij gebruik van 1-persoonsvormpjes: dompel de vormpjes een paar seconden in heet water en stort het ijs dan op bordjes.

IJs met vruchtjes

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: