07 augustus 2007

Krentenbrood / Dutch Currant Bread

Krentenbrood / Dutch Currant Bread

English readers please scroll down

Mijn echtgenoot eet iedere dag braaf de boterhammen op (tenminste dat denk ik .....) die ik hem besmeerd en wel in zijn lunchpakket meegeef. Hij heeft eigenlijk nooit klachten, maar de laatste tijd moppert hij wel eens: "ik krijg nooit meer van dat lekkere krentenbrood mee!"
Ach ja ..... het is inderdaad alweer een tijd geleden dat ik dat gebakken heb. Gisteren heb ik daarom maar weer eens een paar sneetjes versgebakken krentenbrood in zijn lunchpakket gedaan en ik weet niet of het daardoor kwam, maar 's avonds had hij een opmerkelijk goed humeur :-).

Krentenbrood
Recept printen
  • ± 475 gram tarwebloem
  • 6 gram droge gist
  • 20 gram suiker
  • 1 ¼ theelepel kaneel (optioneel)
  • 9 gram zout
  • 1 ei (middel)
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 120 ml karnemelk
  • 180 ml/gram water, kamertemperatuur
  • 300 gram krenten
Meng bloem, gist, suiker en kaneel in de kom van een standmixer (KitchenAid in mijn geval). Voeg het ei, boter, karnemelk en water toe. Mix met de paddle (op stand 1) of grote lepel tot een samenhangend geheel. Voeg het zout toe.

Mix met de kneedhaak op stand 2 in ± 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg nog wat bloem toe als het deeg te vochtig is of wat water als het deeg te droog is. Voeg tijdens de laatste twee minuten van het kneden de krenten toe. Eventueel nog met de hand de krenten er goed doorkneden.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek af met plastic folie en laat ± 2 uur rijzen of totdat het in volume is verdubbeld.

Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken voor halve broodjes of maak 1 groot brood (vorm van ± 30 cm)en vorm er 1 of 2 broden van. Vet de vorm(en) licht in met olie en leg het deeg erin. Dek af met ingevet plastic folie. Laat op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten tot bijna dubbele volume rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC.

Bak het brood in het midden van de oven in 35 - 40 minuten gaar en bruin. Direct lossen uit het broodbakblik en op een rooster laten afkoelen.

Eet smakelijk!

Krentenbrood / Dutch Currant Bread

Dutch Currant Bread

This "Krentenbrood" is being sold in every bakery (and supermarket) in Holland. This bread is not too sweet and loaded with currants. It is nice on its own or spreaded with (a little) butter.
  • 16,75 ounces (3 1/3 cups) bread flour, approximately
  • 2 tsp instant yeast
  • 2 tbsp sugar
  • 1 ¼ tsp cinnamon (optional)
  • 1 ½ tsp salt
  • 1 egg (medium)
  • 2 tbsp soft unsalted butter
  • ½ cup buttermilk
  • ¾ cup water, room temperature
  • 10, 5 ounces (1 ¾ cups) currants
Stir together the flour, yeast, sugar and cinnamon (if using) in the bowl of a stand mixer. Add the egg, butter, buttermilk and water. Stir together with the paddle attachment (#1) or with a large spoon until the ingredients come together. Add the salt.

Knead with the dough hook on medium speed (#2) for approximately 10 minutes. The dough should be soft and pliable. Adjust with flour or water if the dough seems too sticky or too dry and stiff. Sprinkle in the currants during the last 2 minutes of kneading. You may have to finish kneading by hand to distribute the currants evenly.

Lightly oil a large bowl and transfer the dough to the bowl, rolling it to coat it with oil. Cover the bowl with plastic wrap. Ferment at room temperature for approximately 2 hours, or until the dough doubles in size.

Divide the dough into 2 equal pieces and form them into loaves. Place each loaf in a lightly oiled 8 x 4-inch or 8½ x 4½ -inch pan. Cover loosely with greased plastic wrap. Proof at room temperature for 60 - 90 minutes, or until the dough nearly doubles in size.

Preheat the oven to 350 ºF.

Place the loaf pans on a sheet pan and bake the loaves (on the middle shelf) for 35 - 40 minutes until nicely browned on top.

Immediately remove the breads from their pans and cool on a rack.

Krentenbrood / Dutch Currant Bread
Enjoy!

31 opmerkingen:

koken in de buurt zei

hm, eigenlijk best een goed idee, ik weet hier wel meer smachtende broodtrommeltjes, waaronder die van mijzelf.
ga ik dit weekend gelijk maken, tesamen met de hartige broodjes.

Gabriella zei

Hallo Arden,

Je moet vaker krentenbrood bakken, als je man ’s avonds zo goede humeur heeft. :-)
We zijn ook gek op krentenbrood. De vorige keer heb ik de krenten vervangen door een mengsel van gehakte amandelen en gedroogde vijven. En het was verrukkelijk!

Ik heb je weblog goed bekeken en ziet er goed uit. Wat kan je brood bakken!!!! Ongelofelijk! Just keep going!!
Leuk dat je dochter weer thuis is. Geniet ervan!

Groetjes,
Gabriella
(www.gabriellaskeuken.blogspot.com)

Katie zei

I just made this currant bread and it is a great success! I love it so much -- have written about it and linked to you from my blog. Thanks so much for the recipe. I'm eager to try more.

Rian zei

Wat een superrecept!
In ons gezin met pubers "leefde" dit brood maar 1 dag.Een toppertje dus. Bedankt Arden!

Suzanne zei

Great recipe. I found "Dutch currant bread" here in New Zealand, where there appear to be a lot of Dutch settlers. I wonder why so many Dutch people come here? I have met at least a dozen people from Netherlands since I have been coming to NZ the last few years. Many still have their accents so this is not a migration from a hundred years ago. They came fairly recently--1950s, 60s, and still later.
In any case, it is a great thing because I love Dutch things. I try to get to Netherlands every year to enjoy the country and to see friends. Now I am going to make the currant bread!!

Anoniem zei

Hoi- bedankt hiervoor. Had net Krentebrood gebakken en een amerikaanse vriendin wilde het recept. Nu hoef ik het niet te vertalen:-) Heb je ooit krentebollen gemaakt? Ik vraag me al zo lang af hoe je die zacht kunt houden zoals uit de winkel ipv dat het harde broodjes worden? Ik woon in het buitenland en heb soms zo'n zin in een zacht krentebolletje. Als je een recept hebt zou dat leuk zijn voor de blog. Nu ga ik snel verder snuffelen hier. Er staan zoveel lekkere dingen!
Anneloes

Arden zei

@Anneloes: ik maak regelmatig krentenbollen. Er staan 2 recepten op mijn weblog.
1. Krentenbollen: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2009/07/krentenbollen.html
2. Rozijnen-krentenbollen: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2006/10/rozijnen-krentenbollen.html

Succes met bakken :-)

Anoniem zei

HEEL hartelijk bedankt- Ik had dus duidelijk nog niet lang genoeg rondgesnuffeld op je blog. Ik ga allebei de recepten proberen & nog veel meer van dit blog! Wij wonen in Egypte en missen soms de nederlandse bakker zo. Ik heb een broodbakmachine maar nooit zulke goede resultaten mee gehaald. Mijn krentenbrood van vanmiddag is prima gelukt (was een ander recept) en heb helemaal zin om vaker te bakken.
Bedankt en fijne pasen gewenst.
Anneloes

Karel zei

Vandaag voor het eerst dit krentenbrood geprobeerd. En meteen maar een rolletje spijs er in gedaan.
Dat had ik beter niet kunnen doen, want nu willen ze hier in huis niets anders meer eten... ;-)

Ik ben helemaal verslaafd aan je recepten, Arden, ook je broodjes met polenta zijn hier in huis een grote hit.

Arden zei

@Karel: goed om te horen :-).

Rik H. zei

Op oudjaarsdag dit recept voor krentenbrood gemaakt.
Ik heb in plaats van bloem, 200 gr roggemeel en 300 gr tarwemeel gebruikt. Verder heb ik het recept gevolgd.
Het resultaat was prachtig en geweldig lekker!
Mijn vrouw, die erg graag oliebollen eet, heeft de bollen laten staan voor dit krentenbrood.
Bedankt voor het recept.

Anoniem zei

Waarom leg je het deeg in een met olie ingevette kom en zorg je dat alle kanten met olie bedekt zijn?

Levine zei

Dan plakt het deeg niet aan de kom als je het eruit haalt na de 1e rijs. 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn: dan droogt het deeg niet uit.

Mayken zei

Hai Levine,

Vandaag maakte ik dit lekkere krentenbrood voor de tweede keer. Afgezien van het "losprobleem", waar ik nog steeds niet helemaal uit ben, was ik ook nu weer verbaasd over de bleke zijkanten en onderkant van het brood: het is wel gaar maar zacht, zonder bruine korst. (De bovenkant is wel mooi bruin en krokant). Ik dacht bij het eerste brood dat dat mogelijk kwam door de boter waarmee ik het blik had ingesmeerd, maar nu ik het weer met zonnebloemolie heb gedaan, heb ik dus hetzelfde effekt. Bij het brood met pompoenpitten en het volkoren-semolinabrood, die ik in dezelfde (oldenhof-gaatjes)vorm bak, krijg ik wel een krokante zij- en onderkant. Snap jij dit?

Apetito zei

ik heb jou brood verandert in broodjes, ze zijn heel lekker! bedankt...
later kwam ik achter dat er ook en recept voor rozijnen en krentenbollen bestaat...maar, ze verschillen niet veel van elkaar.

Groetjes, B.

Levine zei

Apetito: dat kan heel makkelijk, doe ik ook weleens :-)

Echt eten, puur koken zei

Ik heb een recept voor noten-vijgenbrood op mijn blog geplaatst, dat geinspireerd is door jouw recept voor krentenbrood. Ik heb dit gemeld op mijn blog. Ik hoop dat dit zo oké is.
De link naar het recept is: http://spaarcentjekookt.blogspot.nl/2013/01/noten-vijgenbrood.html

Roel zei

Als er geen karnemelk in de buurt is hoe kan dit vervangen worden?

(Ik heb hier in Zweden geen karnemelk)

Levine zei

@Roel: je kunt ook gewone melk gebruiken of zelf "zure" melk maken. Hoe je dat doet staat beschreven in dit recept http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/09/appelcake.html

tbeima zei

Kan ik dit deze krentenbrood ook in bbm (Panasonic) maken met dezelfde verhouding aan ingredienten?

Levine zei

Ik denk dat de hoeveelheid te veel is voor de Panasonic. Het is een groot brood.

Unknown zei

Hi levine,

I love your website as it contains a lot of good quality info.
I left Holland 44 years ago and just saw your recipe for "KrenteBrood".

It would seem that even the Dutch are "tightening their Belts" as the Krentebrood that you display is "Just not what I'm used to".

We always got Krentebrood made in Bunschoten/Spakenburg which contained about 50% dried "Krenten & Rozijnen".

As we used to declare as kids: "To find the fruit in the Krentebrood displayed, we would need a "Fiets" to get to the next bit of fruit.

All the same, the krentebrood displayed contains about 200% more fruit than when we buy the Australian version locally here.

Good luck with your websire and keep up the good work.

P.S. - I am looking for a recipe of tradirional "RoggeBrood".
In my day, this was a square brick of moist rye sliced very thinly and wroppaed in alfoil.

Cheers,

Ton Lagerweij
tonlag123@gmail.com

sheila zei

ooo dat zit er heerlijk uit ik ga het proberen helaas woon ik in turkije en heb ik geen NL karnemelk is daar een andere oplossing voor. ze hebben ayran maar daar zit zout in en is erg anders gok ik. yoghurt? ik wacht nog even tot iemand iets weet hihi anders verpest ik me eerste krentenbrood..

groetjes uit zonnig turkije

Levine zei

@Sheila: je kunt "zure melk" maken door 105 ml karnemelk aan te vullen met 15 ml citroensap. Succes!

Gerry zei

Dit brood nu voor de vierde keer gemaakt en steeds loop ik tegen hetzelfde probleem aan. Het deeg is zo plakkerig dat het wel kauwgom lijkt. Dit werkt niet prettig en het brood laat zich zo ook niet vormen. Mijn kinderen vinden het steeds erg lekker, maar ik heb het gevoel dat het nog wel luchtiger kan. Ik maak het in de bbm. Ik gebruik minder vocht, dan in het recept aangegeven, want ik meet af in een maatbeker en als ik inhoud weeg is dat altijd minder. Is het deeg gewoon zo plakkerig of doe ik iets fout?

Levine zei

Niet iedere bloem is hetzelfde. Waarschijnlijk gebruik je bloem die minder vocht aan kan. Volgende keer dus minder vocht gebruiken. Het is wel zo hoe meer vocht hoe luchtiger het brood kan worden. Maatbekers wijken vaak af, daarom is het beter om het vocht te wegen.

Henriette de Vries zei

Hallo, heb je ook een recept voor krentenbrood zonder het ei en de (karne)melk ? Helaas heb ik voedselallergie en mag ik dat dus niet hebben. Toch zou ik wel graag eens een krentbrood willen maken !
Mail: famrdevries@gmail.com.

Dank je wel !

Wouter zei

Hoi Levine,

Ik ben het krentenbrood weer eens aan het maken, maar nu met speltmeel als ik het deeg kneed blijft het tussen oliebollenmix en deeg hangen. Nu heb ik dat opgelost door meer speltbloem toe te voegen, maar ik ben benieuwd of jij hier ook nog tips hebt. Ik wil het suiker ook kunnen vervangen door accaciasiroop.

Hartelijke groet,
Wouter

Levine van Doorne zei

@Wouter, als het deeg te nat/kleverig is dan kun je beter iets minder water gebruiken dan bloem toevoegen. Je kunt gerust de suiker vervangen door accaciastroop. Succes!

Unknown zei

Erg lekker! Van genoten. Vanavond bak ik dit brood nogmaals

Anoniem zei

Hallo Levine,

Ik heb dit brood nu 3x gemaakt maat het is erg droog na het bakken. Terwijl het net niet nat meer wordt gevormd want blijft vrij nat als ik de hoeveelheden vocht aan houd.
Ik volg helemaal het recept. Kan jij me misschien helpen?
Ik vroeg me wel af of de rozijnen niet eerst geweld moeten worden, dat die misschien de boosdoener zijn? Dat het vocht van het brood daar heen gaat?

Ik hoop dat je me kunt helpen.
Groeten, Rinus