Ik ben nog steeds blij met mijn casinobroodbakvorm en behalve wit en lichtbruin casinobrood kan er natuurlijk allerlei soorten brood in gebakken worden. Dit keer heb ik gekozen voor een combinatie van semola en tarwebloem. Voor extra smaak heb ik wat sesamzaad toegevoegd.
Dit brood wordt met Semola gemaakt: Semola di grano duro rimacinata - 176 van De Cecco in mijn geval. Semola betekent ' griesmeel', 'di grano duro' betekent dat het van harde tarwe afkomstig is en rimacinata betekent 'opnieuw gemalen'. Hele fijne griesmeel dus. Deze semola is ook uitermate geschikt om verse pasta mee te maken. Semola is o.a. te koop bij de Jumbo, Sligro en Italiaanse delicatessenwinkels.
Dit brood wordt met Semola gemaakt: Semola di grano duro rimacinata - 176 van De Cecco in mijn geval. Semola betekent ' griesmeel', 'di grano duro' betekent dat het van harde tarwe afkomstig is en rimacinata betekent 'opnieuw gemalen'. Hele fijne griesmeel dus. Deze semola is ook uitermate geschikt om verse pasta mee te maken. Semola is o.a. te koop bij de Jumbo, Sligro en Italiaanse delicatessenwinkels.
In plaats van een casinovorm kan ook een grote broodbus (± 30 cm) worden gebruikt, dan krijg je er een mooi bolletje op. Het casino bakblik dat ik gebruik is 33 x 11 x 11 cm.
Casinobrood met met semola en sesamzaadjes
1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.
Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en vorm het tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 20 minuten rusten.
Casinobrood met met semola en sesamzaadjes
- 300 gram semola
- 280 gram tarwebloem
- 6 gram instant gist
- 15 gram suiker
- 50 gram zonnebloemolie
- 11 gran zout
- 25 gram sesamzaad
- 340 gram water, 20 - 25 °C
1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.
Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en vorm het tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 20 minuten rusten.
Vorm er vervolgens een busbrood van, klik hier voor een filmpje of hier voor een fotoserie. Leg het deeg in de bakvorm. Schuif de deksel over de casino bakvorm of dek het deeg af met ingevet plastic folie.
2e rijs: Laat het deeg in ongeveer 1 uur tot bijna dubbel volume rijzen. Bij gebruik van een casino bakvorm: laat het deeg niet helemaal tot de bovenkant van de vorm rijzen; er moet nog ruimte overblijven voor de 'ovenrijs'.
Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 ºC.
Bakken: Bak het brood 25 minuten op 220 ºC en verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Bak het brood in nog 15 - 20 minuten gaar en bruin (totale baktijd 40 - 45 minuten).
Bakken: Bak het brood 25 minuten op 220 ºC en verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Bak het brood in nog 15 - 20 minuten gaar en bruin (totale baktijd 40 - 45 minuten).
6 opmerkingen:
Ziet er echt heel mooi uit Arden ik snap dat je blij bent je casinovorm :).
Gr Gipskruit
De semolina is ook bij een boel Turks/Marokkaanse supers te verkrijgen.
Ook deze is weer prima gelukt, ziet er mooi uit. Groetjes Wil V
Voor België Semola di grano duro kan je kopen in de Delhaize, ik werk hier graag met voor mijn pasta's
Ziet er heerlijk uit! Ik koop mijn semola bij www.pastaetc.nl en gebruik het met name voor het maken van pizzabodems. Ze hebben nog veel meer lekkere Italiaanse producten trouwens.
Is het een zachte of harde korst?
Een reactie posten