23 augustus 2007

Semolina casinobrood met sesamzaadjes


Semolina casinobrood met sesamzaadjes / Pullman loaf with semolinaflour and sesameseeds

Ik ben nog steeds blij met mijn casinobroodbakvorm en behalve wit en lichtbruin casinobrood kan er natuurlijk allerlei soorten brood in gebakken worden. Dit keer heb ik gekozen voor een combinatie van semola en tarwebloem. Voor extra smaak heb ik wat sesamzaad toegevoegd.

Dit brood wordt met Semola gemaakt: Semola di grano duro rimacinata - 176 van De Cecco in mijn geval. Semola betekent ' griesmeel', 'di grano duro' betekent dat het van harde tarwe afkomstig is en rimacinata betekent 'opnieuw gemalen'. Hele fijne griesmeel dus. Deze semola is ook uitermate geschikt om verse pasta mee te maken. Semola is o.a. te koop bij de Jumbo, Sligro en Italiaanse delicatessenwinkels.

In plaats van een casinovorm kan ook een grote broodbus (± 30 cm) worden gebruikt, dan krijg je er een mooi bolletje op. Het casino bakblik dat ik gebruik is 33 x 11 x 11 cm.

Casinobrood met met semola en sesamzaadjes
  • 300 gram semola
  • 280 gram tarwebloem
  • 6 gram instant gist
  • 15 gram suiker
  • 50 gram zonnebloemolie
  • 11 gran zout
  • 25 gram sesamzaad
  • 340 gram water, 20 - 25 °C
Deeg kneden in standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe alle ingrediënten in de kom en kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.

Semolina casinobrood met sesamzaadjes / Pullman loaf with semolinaflour and sesameseeds

Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en vorm het tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 20 minuten rusten. 

Vorm er vervolgens een busbrood van, klik hier voor een filmpje of hier voor een fotoserie. Leg het deeg in de bakvorm. Schuif de deksel over de casino bakvorm of dek het deeg af met ingevet plastic folie. 

2e rijs: Laat het deeg in ongeveer 1 uur tot bijna dubbel volume rijzen. Bij gebruik van een casino bakvorm: laat het deeg niet helemaal tot de bovenkant van de vorm rijzen; er moet nog ruimte overblijven voor de 'ovenrijs'.

Semolina casinobrood met sesamzaadjes / Pullman loaf with semolinaflour and sesameseeds

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 ºC.

Bakken: Bak het brood 25 minuten op 220 ºC en verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Bak het brood in nog 15 - 20 minuten gaar en bruin (totale baktijd 40 - 45 minuten). 

Semolina casinobrood met sesamzaadjes / Pullman loaf with semolinaflour and sesameseeds

Los het brood direct na het bakken uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen. 

Semolina casinobrood met sesamzaadjes / Pullman loaf with semolinaflour and sesameseeds

 

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ziet er echt heel mooi uit Arden ik snap dat je blij bent je casinovorm :).
Gr Gipskruit

Anoniem zei

De semolina is ook bij een boel Turks/Marokkaanse supers te verkrijgen.

Anoniem zei

Ook deze is weer prima gelukt, ziet er mooi uit. Groetjes Wil V

Unknown zei

Voor België Semola di grano duro kan je kopen in de Delhaize, ik werk hier graag met voor mijn pasta's

Anoniem zei

Ziet er heerlijk uit! Ik koop mijn semola bij www.pastaetc.nl en gebruik het met name voor het maken van pizzabodems. Ze hebben nog veel meer lekkere Italiaanse producten trouwens.

Anoniem zei

Is het een zachte of harde korst?