22 augustus 2007

Hartige taartjes met geroosterde tomaten, ham en cheddar

Hartige taartjes met bladerdeeg, geroosterde tomaten, ham en cheddar

Deze hartige taartjes zijn - de tijd van het roosteren van de tomaten niet meegerekend - snel te maken. De tomaten kunnen al van te voren worden klaargemaakt. Bewaar ze dan afgedekt in de koelkast tot gebruik. Wil je helemaal snel klaar zijn, sla dan het roosteren van de tomaten over. Besprenkel wel de tomaten met het oliemengsel voordat je ze in de vormpjes doet.

Bladerdeeg kan je natuurlijk zelf maken, maar ik heb bladerdeegplakjes uit de diepvries gebruikt, wel zo makkelijk! Ik neem altijd de roomboterplakjes omdat ik die lekkerder vind.

De vormpjes die ik heb gebruikt zijn natuurlijk erg leuk, maar door de geribbelde randjes is het deeg wat lastiger te lossen na het bakken. Met vormpjes met een glad randje (bijv. de kleine ronde appelbolvormpjes, te koop bij o.a. de Hema) gaat het lossen makkelijker.

Bladerdeegtaartjes met geroosterde tomaten, ham en cheddar
(6 stuks)
  • 6 rijpe tomaten, gehalveerd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ½ theelepel verse (citroen)tijmblaadjes
  • klein teentje knoflook, uitgeperst
  • zout, versgemalen peper
  • 6 plakjes (roomboter)bladerdeeg uit de diepvries (Koopmans)
  • 70 gram cheddarkaas, grof geraspt
  • 70 gram ham, in reepjes
  • 2 grote eieren
  • 80 ml slagroom
  • zout, versgemalen peper
  • vers geraspte nootmuskaat
  • kleine ovenschaal of braadslede
  • 6 kleine taartvormpjes (met gladde of geribbelde rand)
De geroosterde tomaten:
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet een ovenschaal in met wat olie.

Leg de gehalveerde tomaten met de snijkant naar boven in de schaal. Strooi er wat zout en versgemalen peper over. Meng de olijfolie met de tijmblaadjes en de knoflook. Besprenkel ieder tomaatje met wat van het oliemengsel. Zet de schaal op een bakplaat/rooster in de oven. Rooster de tomaatjes 30 minuten. Laat op een bord wat afkoelen (of zet ze afgedekt in de koelkast tot gebruik).

Tomaten voor het roosteren
Voor het roosteren
Geroosterde tomaten
Na het roosteren

De taartjes:
Verwarm de oven voor op 220 ºC.
Haal de plakjes bladerdeeg los en laat in ± 10 minuten ontdooien. Vet de vormpjes in.
Leg in ieder taartvormpje een plakje bladerdeeg. Snijd de randjes netjes bij. Dit gaat heel makkelijk door met een (kleine) deegrol over de randen te rollen.

Bladerdeeg

Klop de eieren los met de slagroom. Breng op smaak met zout, versgemalen peper en wat vers geraspte nootmuskaat.

Leg in ieder vormpje 2 halve tomaten. Strooi er wat hamreepjes en cheddarkaas over. Schenk het ei-/roommengsel erover.

Hartige taartjes met bladerdeeg, geroosterde tomaten, ham en cheddar
Hartige taartjes met bladerdeeg, geroosterde tomaten, ham en cheddar

Op een bakplaat in het midden van de oven in 20 - 25 minuten gaar bakken. Op een rooster zetten en even af laten koelen. Uit vormpjes nemen en serveren.

Hartige taartjes met bladerdeeg, geroosterde tomaten, ham en cheddar

Wij aten ze als hoofdmaaltijd (2 per persoon) met een gemengde salade erbij.

Hartige taartjes met bladerdeeg, geroosterde tomaten, ham en cheddar
Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

Silvia zei

Deze stonden gisteren bij ons op het menu en we hebben er heerlijk van gegeten. Het recept zit in de map: vaker maken!
Ik was altijd wel fan van hartige taarten, maar met 2 volwassenen en een dochter van 5 zaten we altijd 2 dagen te eten. Slim om het op deze manier te doen, goed idee voor toekomstige recepten!
Dank voor de heerlijke combinatie (de tomaten zijn echt lekker!)

Anoniem zei

Ik heb aan het recept een eigen draai gegeven en er gebakken kip stukjes, bos ui en gegrilde paprika aan toe gevoegd, deze gelijk samen met de tomaten in de oven geplaatst.
Voor wie er van houdt, de kip vervangen door garnalen.
Ik moet zeggen, ook deze combinatie is een aanrader!!