17 augustus 2007

Eigenaardigheden en een simpel toetje

Ik ben behept met een paar eigenaardigheden, of afwijkingen zoals mijn echtgenoot ze ook wel noemt. Ik heb namelijk een zwak voor bakjes, schalen en schaaltjes, glazen potjes, diepvriesdozen met van die leuke gekleurde deksels en allerlei aanverwante artikelen. Ik weet me meestal wel in te houden met kopen, maar als ze in de aanbieding zijn ga ik voor de bijl. De tweede eigenaardigheid is 'stapelen'. Overal in huis heb ik mijn stapeltjes, hier een stapeltje kookboeken, daar een stapel recepten en kooktijdschriften en weer ergens anders een stapeltje met van alles en nog wat. De stapels verruilen regelmatig van plek, er verwijnen er en er komen weer andere bij. Dat stapelen heb ik trouwens van mijn vader, die kan er ook wat van!

Het zijn geen ernstige afwijken (vind ik zelf), maar zeker de bakjesverzamelwoede leidt ertoe - ondanks het feit dat ik ook in kasten heel goed kan stapelen - dat mijn kasten propvol zitten. Eigenlijk kan er niks meer bij. Ik ben nu op het punt aangekomen dat ik oudere bakjes en schalen moet gaan wegdoen of verbannen naar de berging. Het liefst bewaar ik alles, want je weet maar nooit wanneer je ze toch weer een keer nodig hebt! Een kast erbij is ook een optie, maar daar schuilt een gevaar in. Mijn echtgenoot zegt hierover: "al woon je in een kasteel met honderd kamers, je weet alles vol te krijgen". Een nogal overdreven uitspraak, maar er schuilt wel een kern van waarheid in :-).

Zo kocht ik van de week deze schattige bakjes voor bijvoorbeeld espresso of een bolletje ijs in te serveren. Overigens verkrijgbaar in allerlei leuke kleuren (ik heb nog een oogje op de perzikkleurige ....). Gelijk weer een goede reden om ijs te maken. Ze kunnen in de oven, magnetron, in de vaatwasser en in de vriezer (ASA selection, verkrijgbaar bij kookwinkels).

Een paar weken geleden liep ik tegen deze schalen aan. Echt voor niks, voor € 10,- mocht ik ze alle drie meenemen (zonder de tomaten overigens). Wie kan dat nou laten staan? Ik niet in ieder geval!

Vanmorgen was het ook weer eens raak. In de buurtsuper liep ik tegen deze hele goedkope en leuke diepvriesdozen en gekleurde plastic schaaltjes met deksel aan. Altijd handig van die schaaltjes met deksel, geen geknoei met plastic folie of aluminiumfolie om ze af te dekken. (Ik verzin de smoesjes om de aankopen goed te praten waar je bij staat, dat hebben jullie nu wel in de gaten hè!).

Deze kon ik ook niet laten staan. De onderzetters kunnen ook dienst doen als deksel!
Last but not least koop ik ook vaak van die potjes die, als de inhoud op is, als glazen gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld de praline hazelnootpasta van Albert Heijn. Deze pasta smaakt heerlijk op een verse witte boterham of verwerkt in een cakeje (dat recept houden jullie tegoed) en als je genoeg lege potjes hebt verzameld maak je er een toetje in.

Vanillekwark met advocaat en vruchten
  • 250 gram vanillekwark
  • 1 dl advocaat
  • 1 dl slagroom
  • 1 eetlepel suiker
  • verse vruchten of vruchten uit blik*
Meng de vanillekwark met de advocaat. Sla de slagroom met de suiker stijf en schep door het kwarkmengsel.

Schep de vruchten en kwark afwisselend in glazen schaaltjes.

* ik heb hiervoor de kersen in suikersiroop gebruikt die ik onlangs maakte. Het recept staat hier.

NB: ik wist zeker dat ik het recept (hoe simpel ook) had opgeschreven, uiteindelijk vond ik het in dit stapeltje terug.
Eet smakelijk!

5 opmerkingen:

Lien zei

Hier spreekt een collega-hamster... geweldig die bakjes, ik denk echt dat je die perzikkleurige er nog bij moet hebben hoor! Bovendien als je blogger bent wil je toch ook niet steeds hetzelfde schoteltje onder je eten op de foto, dat was mijn excuus toen ik vanmorgen een schattig schaaltje kocht bij oil&vinegar(opheffingsuitverkoop ... dus ik zal het over de rest maar niet hebben!) én dat leuke espressokopje en cappuccinoglas 1 winkel verder (hoewel ik de enige hier ben die het drinkt en er staan toch al 2 kopjes)..... alles vol.
Onze zoon vroeg pas wanneer we gingen verhuizen, want we hadden zoveel spullen...

breadchick zei

Your Dorie Greenspan and my Dorie Greenspan have the same number of yellow sticky notes. That had become one of my favourite cookbooks.

Anoniem zei

Ohhhw gelukkig niet van de bakjes en ook geen blogger, maar stapeltjes uhh... ehh komen mij wel bekend voor. Hier het stapeltje naast mijn toetsenbord op dit moment oftewel stapeltje "net gebruikt, onlangs ingekeken" of nog beter: "Nog op te ruimen".
http://www.ipernity.com/doc/soepkipje/554288 Ennu ja soms wordt ik uitgetest op het terugvinden van iets op welk stapeltje en ik weet altijd precies waar het ligt haha (voor de rest een geheugen als een zeef hoor)

Aranka zei

haha, zo herkenbaar! ik koop niet zo vreselijk veel servies want we puilen hier al uit ons kasteel, maar vaak krijg ik van vrienden of familie allerlei zaken aangereikt. Kan je dat nog gebruiken? Ja hoor, kom maar op.
Opbergbakjes koop ik wel veel - in het kader van: altijd handig.
Stapeltjes: op dit moment 5. Netjes toch? :-)

Anoniem zei

stapeltjes maken is duidelijk een familiekwaal!!
Tot grote ergernis van mijn echtgenoot stapel ik hier in huis ook heel wat af. Zo heb ik ook een vaste stapel 'dingen' naast mijn stoel op de tafel, maar ook op de stoel naast me ligt een stapel!
Je tik voor bakjes heb ik niet hoor, wel een tik voor grote dozen om van alles en nog wat in op te stapelen.
Ik mag overigens niet stapelen in de keukenkastjes van mijn man. Lukt natuurlijk helemaal niet! Hier ging trouwens onze allereerste ruzie over..... Ik stapelde de kopjes op elkaar en dat was lastig zei hij......hahahaha.....
Rani