19 augustus 2013

Pannenkoeken met zuurdesem

Pannenkoeken met zuurdesem

In dit pannenkoekenrecept wordt zuurdesem gebruikt en het makkelijke is dat het geen actief desem hoeft te zijn. Je kunt het deel gebruiken dat je anders zou weggooien als je een desem ververst of een inactief desem gebruiken dat je in de koelkast hebt staan. Je hebt een desem nodig met een hydratatie/vochtgehalte van 100% (evenveel bloem als water).

Met deze hoeveelheid beslag bak je een stapel heerlijke pannenkoeken. Ook lekker met spek of met appelschijfjes en rozijnen of met kaas.

Pannenkoeken met zuurdesem

Voordeeg:
Beslag:
  • het voordeeg
  • 3 M eieren
  • 50 gram gesmolten roomboter of zonnebloemolie
  • snuf zout
  • 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)

Maak het voordeeg ± 8 uur van tevoren:
Mix de desem met tarwebloem, suiker en melk met een garde in grote schaal door elkaar. Dek de schaal af (tip: gebruik hiervoor een douchemuts) en laat het mengsel tot gebruik op het aanrecht staan.

Beslag:
Klop de eieren los en meng er de afgekoelde gesmolten boter door. Mix dit mengsel met een garde door het voordeeg. Voeg het zout en de baking soda toe en mix het mengsel door elkaar. Het mengsel zal na het toevoegen van de baking soda gaan bubbelen. Voeg nog wat melk toe als het beslag te dik is. Begin gelijk met bakken.

Pannenkoeken warm houden tijdens het bakken: breng in een pan een laag water aan de kook en leg in plaats van een deksel een bord op de pan. Stapel de pannenkoeken op het bord, dek de pannenkoeken af met een velletje aluminiumfolie.

24 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Vaak kwam ik al tegen dat je van zuurdesem pannenkoeken kunt maken. Nu gelukkig eens een uitleg hoe dat moet!
Bedankt, groeten, Caroline

Gwen - SpaceLifeThoughts zei

Klinkt goed! Ik ben nog niet bekend met het maken van zuurdesem producten dus ik wil daar zeker meer over gaan lezen en wat uitproberen. Tot die tijd houd ik dit recept zeker in gedachten ;)

Jeroen zei

Wat gebeurt er met het voordeeg als je inactieve desem gebruikt, ook een soort verzuring? En maakt het nog verschil in smaak of je inactief of actief desem gebruikt?

vince07 zei

Ik ga vandaag dit recept uitproberen. In de printversie van het recept staat karnemelk i.p.v melk. Karnemelk en bakingsoda is een goede combinatie. Wordt het beslag te zuur met karnemelk?

Youp zei

De pannenkoeken op het bord kan je heel goed afdekken met de DEKSEL die anders op de pan zou gaan.
Scheelt weer afval.

Marieke zei

Bij het verversen van het zuurdesem bewaar ik het deel dat ik anders weg zou gooien voor de pannenkoeken. Hoe lang kun je dit inactieve zuurdesem bewaren?

Levine zei

Marieke: kan je zeker een week in de koelkast bewaren.

Levine zei

Marieke: kan je zeker een week in de koelkast bewaren.

Debbee šŸ zei

Iben hier zoooo benieuwd naar. Zie alleen een beetje op tegen het werk. Ben niet zo van de "plantjes water geven" zeg maar haha. Maar alle gekheid op een stokje, is dit recept om te zetten naar spelt? Of is dat net zo min een succes als gewone speltpannekoeken?

Levine zei

Je kunt ook van speltbloem of speltmeel een desem maken. Maar als je het alleen voor deze pannenkoeken gaat maken is het een beetje zonde van al het werk.

Anoniem zei

Heb dat al eerder gedaan om broden te bakken. Maar smaken de speltpannekoeken net zo goed als die van tarwebloem? En vervang ik ook het roggemeel,door,spelt, kan dat? Bedankt voor de reactie!

Levine zei

Ik vind speltpannenkoeken ook lekker, maar smaken (en recepten) verschillen. Als je speltdesem wilt maken kun je het beste met toch roggemeel beginnen, maar wil je dat niet dan met speltmeel en eventueel overgaan naar speltbloem. Zie het artikel op mijn blog over zuurdesem maken. Succes!

Debbee zei

Dank u! Heeft u daar misschien een recept van? Ik bedoel dan de zuurdesem spelt pannenkoeken?

Levine zei

Je kunt (in ieder recept) tarwebloem vervangen door speltbloem en volkorenmeel door speltmeel. Dus ook in bovenstaand recept.

Dries zei

Kan je de starter ook langer laten staan?

Dries

Anoniem zei

Mijn desemstarter is helaas mislukt, het rijst en bubbelt totaal niet. Gelukkig is je boek onderweg, zodra het binnen is begin ik opnieuw en dan goed.
Maar omdat de starter zo heerlijk naar banaan ruikt vraag ik me af of ik er toch pannenkoeken van kan bakken. Of is de geur een teken van bederf en kan ik alles beter weggooien?

Levine zei

Ik denk niet dat je starter mislukt is, ik denk dat je meer geduld moet hebben :-). Lees ook eens de vragen en antwoorden onder het artikel over zuurdesem maken.

Jan zei

Nog een tipje bij dit recept. Splits de eieren. De dooiers doe je bij het beslag. De witten klop je eerst lekker stijf en spatel je dan door het beslag. Je krijgt dan nog veel luchtiger pannenkoeken. Smullen.

Nancy zei

Levine, dank u wel voor dit super lekkere recept. Ik maak de pannenkoeken regelmatig. Ze vallen hier enorm in de smaak.

Elly zei

Vandaag deze heerlijke pannenkoeken van roggedesem gemaakt.
Toen iedereen voldaan was van de rest flensjes gemaakt, gevuld met roomijs en citroencurd toen ingevroren, dit is heerlijk als toetje.
Dank je voor dit recept Levine.

Ramona zei

Hi Levine,

Ik heb een aantal vragen:

1= Kan alleen inactief desem worden gebruikt?
2= kan de bakpoeder ook worden weggelaten?
3= kan de suiker in het voordeel worden vervangen voor honing?
4= Kan de zoetstof in het voordeeg ook helemaal weggelaten worden om evt bij de tweede stap van klaarmaken te worden toegevoegd?
5= is desem op basis van roggemeel ook goed? Ik combineer het deeg van onze pannenkoeken altijd met bloem en meel.

Tot zover mijn vragen šŸ¤— bij voorbaat hartelijk dank!

Anoniem zei

Maar nog het volgende: Als het beslag eenmaal volledig is samengesteld is en er blijft over, hoe lang kun je dat (dus inclusief de toegevoegde melk en eieren)dan nog bewaren in de koelkastbij circa 5 graden C, drie of vier dagen?

Anoniem zei

Je kunt gewoon ook alle beslag opmaken door er pannenkoeken van te bakken en die afgedekt op een bord in de koelkast bewaren!
Als je een magnetron hebt dan kun in in 20 seconden de pannenkoek verwarmen (zo kun je er ook spek opleggen, papiertje eroverheen voor het spatten) en dan lekker opeten

Anoniem zei

Kan alleen inactief desem worden gebruikt? Of kan het ook met actieve Desem?