30 december 2008

Oliebollen van Cor

Oliebollen van Cor

Al jaren bak ik op de laatste dag van het jaar dezelfde oliebollen, maar dit keer wijk ik daarvan af. Helemaal niks mis met mijn bollen, het zijn hele lekkere, maar ik wil dit jaar eens een ander recept uitproberen.

Onderstaand recept is van Cor - ook bekend onder de naam "Bakplaat" - op het forum van Bakkerswereld. Cor is vroeger zelf bakker geweest en één van de trouwe leden van het bakkersforum en altijd bereid om zijn vakkennis te delen met anderen. Hoewel ik heel eigenwijs ben heb ik toch al veel van hem geleerd. Ik moet eerlijk zeggen dat een opmerking van hem bij mij weleens in het verkeerde keelgat schiet (eigenwijs he!), maar het is altijd goed bedoeld.
Toen ik hem netjes vroeg of ik zijn recept mocht publiceren op mijn weblog reageerde hij direct positief en schreef erbij "Ik kijk regelmatig naar je mooie weblog, waar je steeds weer interessante items plaatst en een heel enkele keer, als ik denk dat ik het nodig acht, reageer ik in positieve /negatieve zin.". Ja zo is Cor, recht door zee! Hier thuis noem ik hem trouwens altijd "Ome Cor" en dan weet mijn echtgenoot altijd direct over wie ik het heb ....... Zo Cor dat weet je nu ook weer, ik hoop dat je het niet erg vindt ;-).

En dan nu de oliebollen. Ik heb ze vandaag gebakken, en het zijn prima bollen! Absoluut niet vet, luchtig en goed gevuld. Ik heb maar 1 opmerking: ze hadden van mij iets zoeter gemogen. Ik ben net als andere leden van Bakkerswereld die ze de afgelopen jaren gebakken hebben enthousiast. Het recept komt - met enige aanpassingen door Cor - uit een vaktheorieboek uit de brood-/banketbakkersopleiding van Cor uit de jaren '50 van de vorige eeuw, lekkere ouderwetse bollen dus! Ze zijn overigens iets steviger dan de andere bollen die ik vandaag ook gebakken heb (de oliebollen a la Het IJs van Columbus uit de Delicious Kerst 2008).

Ik heb de helft van het recept genomen, die hoeveelheid was precies goed voor de kom van mijn KitchenAid. We hebben er uiteraard een paar geproefd en de rest is - om ze morgen met oudjaar zo vers mogelijk te serveren - goed verpakt in de vriezer verdwenen. Die haal ik er morgenmiddag uit zodat ze rustig kunnen ontdooien.

Oliebollen van Cor (± 60 stuks)
  • 1 kilo patentbloem
  • 700 gram lauwwarme melk
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 100 gram verse gist
  • 15 gram zout
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 75 gram gesmolten en wat afgekoelde roomboter
  • vulling van bijvoorbeeld gewassen en gedroogde krenten/rozijnen/sukade/stukjes appel: max. 40% = 400 gram
Werkwijze standmixer:
Doe de bloem en de suiker in de kom van een standmixer. Los de gist op in een deel van de lauwwarme melk. Voeg het gistmengsel samen met de resterende melk en de eieren bij de bloem terwijl de standmixer langzaam draait. Gebruik hiervoor de platte klopper. Voeg als laatste het zout en de gesmolten boter toe. Schraap de kom tussendoor schoon zodat wat drogere delen steeds in het deeg worden opgenomen. Laat dan de machine nog enkele minuten op een wat hoger tempo draaien en meng er tenslotte, nu weer langzaam, de vulling door.

Laat het beslag rijzen tot dubbel volume in ± 1 uur.

Oliebollen van Cor

Sla het beslag dan door (met een pollepel).

Oliebollen van Cor

Laat het opnieuw rijzen, het hoeft nu niet weer helemaal te verdubbelen in volume.

Oliebollen van Cor

Verhit intussen de olie in een pan of frituurpan tot 180 ºC.

Als het beslag weer voldoende gerezen is kan er gebakken worden: met twee lepels of ijsbolletjestang deeg uit beslagkom scheppen, beweeg de ijsbolletjestang met beslag een paar keer langs de rand van de kom zodat het beslag een beetje wordt opgebold. Bak ze in de hete olie in ± 5 minuten goudbruin en gaar.

Oliebollen van Cor

Draai ze halverwege het bakken om (dit gaat vaak vanzelf als je ze aantikt). Laat ze in een vergiet op keukenpapier uitlekken. Bestrooi ze voor het serveren met poedersuiker.

Oliebollen van Cor

Wil je ze warm eten verwarm dan voor het serveren de oven voor op 150 - 175° C en laat ze in ± 15 minuten warm worden.

16 opmerkingen:

Anoniem zei

Je hebt het Oliebollenrecept duidelijk op je blog neergezet Arden...Het zijn eigenlijk niet de oliebollen van Cor,want ik heb het recept zoals je al zegt,ook maar uit een oud vaktheorieboek idd. uit de vijftiger jaren (zesde druk jan.1955,de eerste druk van dat boek was zelfs sept.1942) En we hebben er tijdens de opleiding gretig gebruik van gemaakt.Sommige theorieën en recepten zijn vandaag nog steeds actueel.
Ik voel me wel wat gevleid dat ik ten huize Arden al ''Ome Cor'' genoemd wordt...
En wat mijn reacties op je Blog of op het bakkersforum (soms positief soms negatief) betreft,deze zijn idd. goed bedoeld/gemeend,ben er nooit op uit om iemand,of wie dan ook met mijn commentaar voor het hoofd te stoten.
Tenslotte Arden,mocht het er van komen dat je voor deze oliebollen kiest,dan wens ik jou en iedereen die het ook wil proberen,er veel succes mee en zie het resultaat graag tegemoet.
En wat ook bij oliebollen hoort...Voor iedereen de beste wensen voor een gezond en gelukkig Nieuwjaar 2009.
Groetjes Cor.

Annemarie zei

Beste Arden & Cor,

Ik heb de oliebollen van Cor vanmorgen gebakken en mijn man en ik vinden ze heerlijk!
Hartelijk dank dus voor het recept. Op mijn blog vinden jullie een foto:

http://annemarie-leslilas.blogspot.com/2008/12/koffie-mt-oliebollen-van-cor.html

Anoniem zei

Hallo Arden...
Allereerst wens ik je nog van harte een gezond en gelukkig Nieuwjaar 2009 toe.En vind het leuk dat je met succes de oliebollen gebakken hebt volgens het door mij aangegeven recept.En heel bijzonder was het te vernemen,dat de bollen zelfs in Frankrijk door Annemarie ontdekt en gebakken zijn.Ook verschillende (Bak)forumleden hebben hun ervaringen op het forum gedeeld.
Het geeft mij altijd weer voldoening,dat ik met mijn bescheiden bijdragen hulp,raad en tips kan geven.
Groetjes Cor.

Teunie Luijk zei

Ook ik ben van m'n jarenlange, beproefde oliebollenrecept afgestapt en heb dit recept eens uitgeprobeerd. Ik moet zeggen: de bollen zijn heerlijk! Vooral de knapperige buitenkant was perfect en duidelijk beter dan bij mijn oude recept. Maar volgende keer gaat er bij mij toch echt veel meer vulling in! Ik denk aan 800 gram vulling op 1 kilo bloem. Wij vinden ze nu veel te karig gevuld (in mijn oude recept gebruikte ik wel een kilo vulling op een kilo bloem) en dat was ook de mening van de jury, die de bollen beoordeeld heeft (wedstrijdje hier op het dorp). Maar reuze bedankt voor het publiceren van het recept!

Teunie

Anoniem zei

Ook wij hebben dit recept "van ome Cor" geprobeerd, en het was heerlijk! Dit jaar weer!

En een gelukkig en gezond nieuw jaar toe gewenst!

Diederik & Esther
Rotterdam

Simones Kitchen zei

O gevonden! Welk recept is het beste Levine?

Bakkerijmachines zei

Deze oliebollen zien er zeer lekker uit! Top!

Ami zei

Hallo Levine
Ik lees je blog regelmaatig en het zit er geweldig uit.
Ik heb een vraag over kneedtijd van het deeg voor oliebollen.Hoelang moet deze gekneed worden?

Levine zei

@Am, oliebollenbeslag hoeft niet zo lang gekneed te worden. Zie de tekst in het recept. Het is meer mengen dan kneden. Als je geen standmixer hebt kun je een pollepel gebruiken. In nog geen 10 minuten ben je klaar met het maken van het beslag.

Mari75 zei

@levine Hoeveel gedroogde gist i.p.v. de verse gist zou ik voor dit recept moeten gebruiken? Alvast bedankt voor je antwoord!

Levine zei

33 - 40 gram droge gist

Corrie Jasperse zei

Het zijn heerlijke oliebollen.
Heb ze gistermiddag gebakken, mijn man houd niet van oliebollen maar hij vond ze ook lekker.

maarten zei

Vorig jaar dit recept gemaakt, beste oliebollen die ik ooit gebakken heb. Aan het beslag heb ik nog 3 gedroogde appels in stukjes toegevoegd. Dit jaar weer!

Levine zei

@Maarten: bakze! Deze oliebollen zijn trouwens nog lekkerder: https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2015/12/oliebollen-van-de-eetschrijver.html

Truus zei

Gisteren 30 oliebollen gemaakt op 500 gram meel. Geen geknoei met half ei en de rest vries ik in. Dacht ik. Ik heb er 60 gram gehakte amandelen bij gedaan, 1 appel (kanzi) en 200 gram rozijnen. Van invriezen is niks terecht gekomen, ze gingen schoon op. Heerlijke oliebollen, dankjewel.

Truus zei

En dat van Corrie Jasperse hierboven, 1 jan 2016, gebeurde ook hier :))