24 januari 2009

Lichtbruin brood met lijnzaad

Brood met lijnzaad

Lichtbruin brood met lijnzaad
 • 250 gram volkorenmeel
 • 330 gram tarwebloem
 • 25 gram lijnzaad
 • 7 gram droge gist
 • 360 gram lauwwarm water
 • 40 ml zonnebloemolie
 • 11 gram zout
 • broodbus van 30 cm, ingevet
Deeg kneden in standmixer/spiraalkneder: Doe alle ingrediënten in de kom van de KitchenAid/standmixer. Kneed met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken, zie dit filmpje.

Het deeg kan ook in de broodbakmachine gekneed worden. Kneed ± 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand en volg het recept hieronder vanaf de 1e rijs.

1e rijs: Vet een kom in met een beetje olie, vorm een deegbal van het deeg en leg de deegbal in de kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Laat afgedekt in 60 - 90 minuten tot dubbel volume rijzen.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en vorm het tot een bal. Laat afgedekt 20 - 30 minuten liggen.

Vormen - zie foto's bij Wit brood (2) - :
 • druk of rol het deeg uit tot een rechthoek;
 • vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant;
 • druk het deeg weer plat (tot breedte van het bakblik);
 • rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en druk de naad dicht;
 • leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.
2e rijs: Dek het deeg af met ingevet plasticfolie en laat het in 60 - 90 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op druk, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 ºC (boven-/onderwarmte).

Bakken: Bak het brood 20 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Bak het brood in nog ± 20 minuten gaar en bruin (totale baktijd 40 minuten). Stort het brood direct uit het bakblik op een rooster en laat het volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

Brood met llijnzaad

13 opmerkingen:

Miekenoor zei

Ik heb je recept gevolgd met speltmeel en tarwebloem. Het brood werd zó mooi en was binnen no-time opgegeten. Ik kreeg gisteravond het verzoek of ik aub nog zo'n brood wilde maken! Dus bedankt voor je recept!

Anoniem zei

Hallo Arden ik heb je blog getagged.
(als je het niet erg vindt)
het is de bedoeling dat je de 4e foto uit je 4e foto mapje plaatst en daarbijiets over de foto gaat vertellen. en 4 nieuwe blogs tagged.
mvg Anne(http://lapkeguodensafuorthinne.blogspot.com/)

Tassiegirl zei

Een paar dagen geleden dit brood gemaakt,heb het brood echter niet in een blik gebakken maar er een vloerbrood van gemaakt en op de pizzasteen gebakken. Smaak was goed, maar het brood was een beetje aan de droge kant. Misschien volgende keer iets meer water toevoegen?

Levine zei

@Tassiegirl: het vochtpercentage van dit brood is 62% dat is op zich goed voor dit brood. Maar de ene bloem of meel is de andere niet, dus het zou best kunnen dat je iets meer vocht moet toevoegen. Beoordeel het deeg na ± 7 minuten kneden en beslis dan of er nog vocht bij moet. Verder kan het ook komen doordat je het op een steen hebt gebakken of iets te lang hebt laten rijzen. Daar kan het brood ook droog van worden.

Tassiegirl zei

Bedankt voor je advies.

Joke de Heij zei

Ja hoor, weer een succes. Jouw recepten zijn echt top. Gisteravond 2 broden gebakken en vanochtend smullen.....hoe bewaar jij je broden voor de volgende dag? De korst wordt wel zachter.

Levine zei

Joke :-)). Dat kan je bijna niet voorkomen dat de korst zachter wordt tijdens het bewaren. In een papieren zak blijft de korst het beste.

Silvia zei

Het brood vanmorgen gebakken (de helft van het vocht vervangen door karnemelk, die moest op) en tjonge (ook weer) zo lekker!
Hartelijk dank voor het delen van al je recepten!!

Levine zei

Graag gedaan Silvia :-)

Monique vz zei

Dag Levine,
Ik heb deeg gemaakt volgens dit recept en met de hand gekneed.
Na 15 minuten was het nog te stevig om een mooi vliesje te krijgen. Door blijven kneden, na iedere minuut weer een vliesje geprobeerd te maken.
Na in totaal 20 minuten lukte dat redelijk. Wat mij opviel, is dat het deeg stug aanvoelt. Had ik misschien iets meer water moeten gebruiken, omdat ik met de hand kneed?

Levine van Doorne zei

De ene bloem of meel is de andere niet. Kan daarom best dat je iets meer vocht kunt gebruiken dan in het recept staat.

Elke Hoogers zei

Hoihoi
Vraagje?Kan ik dit recept ook in de bbm maken?
En op welk progamma dan?

Levine van Doorne zei

Elke: als jouw bbm deze hoeveelheid deeg aankan wel, anders moet je de hoeveelheden omrekenen. In een bbm kan je iets minder gist gebruiken: 5 gram is genoeg. Je kan het standaardprogramma gebruiken.