24 januari 2009

Lichtbruin brood met lijnzaad

Brood met lijnzaad

Een makkelijk te maken brood dat ook heel geschikt is voor beginners. Het deeg plakt namelijk niet en is makkelijk te verwerken. 

Een belangrijke tip over het laten rijzen van brooddeeg: in onderstaand recept, en ook in mijn overige recepten, staan rijstijden. Ik zet daar altijd ± of ongeveer voor. Ik kan namelijk niet voorspellen hoe lang het deeg bij een ander moet rijzen. De rijstijden in het recept zijn dan ook een indicatie. Hoe snel of langzaam deeg rijst hangt mede af van uiteraard de gebruikte hoeveelheid gist maar ook van de deegtemperatuur en de omgevingstemperatuur. Mijn recepten gaan uit van rijzen op kamertemperatuur en die is bij mij rond de 21 graden. Is bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur waarop je het deeg laat rijzen warmer dan zal het deeg sneller rijzen (en andersom). Kijk dus naar en voel aan het deeg. Het deeg is altijd leidend en niet de tijden die in een recept staan! Als je deeg te lang laat rijzen, dan zal het inzakken. Bij de 1e rijs/bulkrijs is dan niet meteen een probleem (tenzij je het echt veel te lang hebt laten rijzen). Een te lange 2e rijs/vormrijs is wel een probleem: het deeg zakt in met als gevolg een plat en meestal ook een compact brood.

Ik heb het brood in een groot bakblik van 30 x 11,5 x 9 cm gebakken. Wil je een kleiner of groter brood bakken en/of heb je een andere maat bakvorm dan kun je met behulp van de bakkersformule van dit brood alles omrekenen.

De formule van dit brood:
56,9% tarwebloem / 43,1% volkorenmeel / 4,3% lijnzaad / 1,2% instant gist / 1,7% zout / 62% water / 5,1% zonnebloemolie.

In dit recept op mijn blog staat uitgelegd hoe je een recept naar een groter of kleiner formaat kunt omrekenen en op de website van Bakkerij Rémon staat een handige rekenmachine om een recept uit te rekenen vanaf een formule.

In mijn boeken Brood uit eigen oven en Brood 2 uit eigen oven staat uitgebreid beschreven hoe je met de bakkersformule kunt rekenen. Aan de hand van voorbeelden leg ik het je uit. Mijn boeken zijn in iedere boekwinkel te koop/te bestellen en online o.a. bij Bol te bestellen (zie de links naar mijn boeken bij Bol in de rechterkolom).

Lichtbruin brood met lijnzaad
  • 330 gram tarwebloem
  • 250 gram volkorenmeel
  • 25 gram lijnzaad
  • 7 gram instant gist
  • 10 gram zout
  • 360 gram water, 20 - 25 °C
  • 30 gram zonnebloemolie
  • broodbus van 30 x 11,5 x 9 cm, ingevet
Werkwijze deeg kneden in een standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe alle ingrediënten bij elkaar in de kom. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Tip: Vet je handen als je het deeg uit de machine haalt in met een beetje olie dan plakt het niet aan je handen. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Zie dit filmpje.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af (bv met een douchemuts). Laat het deeg in ± 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.

Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en vorm het tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 20 minuten rusten. 
Na deze rusttijd is het deeg makkelijker te vormen. Vorm er vervolgens een busbrood van: 
  • druk of rol het deeg uit tot een rechthoek;
  • vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant;
  • druk het deeg weer plat (tot breedte van het bakblik); 
  • rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en druk de naad dicht;
  • leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.
Klik hier voor een filmpje of hier voor een fotoserie.  

2e rijs: Dek het deeg af en laat het op kamertemperatuur in ± 60 minuten rijzen tot bijna dubbel volume. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger op duwt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 ºC (boven-/onderwarmte).

Bakken: Bak het brood 20 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Bak het brood in nog ± 20 minuten gaar en bruin (totale baktijd 40 minuten). Los het brood direct na het bakken uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen.

Brood met lijnzaad

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb je recept gevolgd met speltmeel en tarwebloem. Het brood werd zó mooi en was binnen no-time opgegeten. Ik kreeg gisteravond het verzoek of ik aub nog zo'n brood wilde maken! Dus bedankt voor je recept!

Anoniem zei

Hallo Arden ik heb je blog getagged.
(als je het niet erg vindt)
het is de bedoeling dat je de 4e foto uit je 4e foto mapje plaatst en daarbijiets over de foto gaat vertellen. en 4 nieuwe blogs tagged.
mvg Anne(http://lapkeguodensafuorthinne.blogspot.com/)

Tassiegirl zei

Een paar dagen geleden dit brood gemaakt,heb het brood echter niet in een blik gebakken maar er een vloerbrood van gemaakt en op de pizzasteen gebakken. Smaak was goed, maar het brood was een beetje aan de droge kant. Misschien volgende keer iets meer water toevoegen?

Levine zei

@Tassiegirl: het vochtpercentage van dit brood is 62% dat is op zich goed voor dit brood. Maar de ene bloem of meel is de andere niet, dus het zou best kunnen dat je iets meer vocht moet toevoegen. Beoordeel het deeg na ± 7 minuten kneden en beslis dan of er nog vocht bij moet. Verder kan het ook komen doordat je het op een steen hebt gebakken of iets te lang hebt laten rijzen. Daar kan het brood ook droog van worden.

Tassiegirl zei

Bedankt voor je advies.

Joke de Heij zei

Ja hoor, weer een succes. Jouw recepten zijn echt top. Gisteravond 2 broden gebakken en vanochtend smullen.....hoe bewaar jij je broden voor de volgende dag? De korst wordt wel zachter.

Levine zei

Joke :-)). Dat kan je bijna niet voorkomen dat de korst zachter wordt tijdens het bewaren. In een papieren zak blijft de korst het beste.

Silvia zei

Het brood vanmorgen gebakken (de helft van het vocht vervangen door karnemelk, die moest op) en tjonge (ook weer) zo lekker!
Hartelijk dank voor het delen van al je recepten!!

Levine zei

Graag gedaan Silvia :-)

Unknown zei

Dag Levine,
Ik heb deeg gemaakt volgens dit recept en met de hand gekneed.
Na 15 minuten was het nog te stevig om een mooi vliesje te krijgen. Door blijven kneden, na iedere minuut weer een vliesje geprobeerd te maken.
Na in totaal 20 minuten lukte dat redelijk. Wat mij opviel, is dat het deeg stug aanvoelt. Had ik misschien iets meer water moeten gebruiken, omdat ik met de hand kneed?

Levine zei

De ene bloem of meel is de andere niet. Kan daarom best dat je iets meer vocht kunt gebruiken dan in het recept staat.

Unknown zei

Hoihoi
Vraagje?Kan ik dit recept ook in de bbm maken?
En op welk progamma dan?

Levine zei

Elke: als jouw bbm deze hoeveelheid deeg aankan wel, anders moet je de hoeveelheden omrekenen. In een bbm kan je iets minder gist gebruiken: 5 gram is genoeg. Je kan het standaardprogramma gebruiken.