Een heerlijk fris en tegelijk romig toetje. Je kunt deze mousse al een dag van tevoren maken, gebruik dan 1 blaadje gelatine minder. In plaats van in een kom op te laten opstijven kan de mousse direct na het maken ook in glazen coupes of schaaltjes geschept worden.
Cranberry-mousse
Recept printen
- 450 gram verse cranberries
- 125 gram suiker
- 2 eetlepels water
- 6 blaadjes witte gelatine
- 3 eiwitten
- 10 gram suiker
- 2,5 dl slagroom
- 30 gram suiker
- cacaopoeder
Week intussen de blaadjes gelatine in koud water.
Wrijf de cranberries door een metalen zeef. Het makkelijkst gaat dit door ze met de bolle kant van een lepel of jus-/soeplepel door de zeef te wrijven. Houd ± 4 eetlepels apart voor de garnering.
Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze 1 voor 1 door de warme cranberrypuree tot ze oplossen.
Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf. Voeg de 10 gram suiker pas toe als de eiwitten bijna stijf zijn. Klop ook de slagroom met de 30 gram suiker stijf.
Meng 1/3 van de eiwitten en alle slagroom door de cranberrypuree.
Spatel de rest van de eiwitten er luchtig doorheen.
Laat de mousse in de koelkast in een paar uur opstijven. Kan al een dag van tevoren gemaakt worden (gebruik dan 1 blaadje gelatine minder).
Serveren:
Bestuif ieder bordje met wat cacao. Schep met 2 lepels quenelles (ovaal bolletje) of met een ijsbolletjestang twee bolletjes op ieder bordje en garneer met wat cranberrypuree. Doop de lepels of de ijsbolletjestang tussendoor steeds in warm water. Of schep direct na het maken in 1-persoons schaaltjes of coupes en serveer direct uit de koelkast.
Eet smakelijk!
Met dit recept doe ik mee aan het Foodblog-event december: cranberries.
Bron: aangepast recept uit de Libelle (?) van zo'n 20 jaar geleden.
3 opmerkingen:
Voor hoeveel personen is dit dessert? Klinkt goed voor kerst!
Deze hoeveelheid is voor ± 6 personen.
Ben net de cranberry's aan het koken. wat een heerlijke geur.
Een reactie posten