28 oktober 2006

Handige hulpjes (2)

Ik zei het al eerder (zie posting Handige hulpjes - cups/tablespoons/teaspoon):
In de loop der tijd heb ik al heel wat 'handige hulpjes' bij het bakken en koken verzameld en ik gebruik ze ook nog!
Gisteren, bij het bakken van de Buttery Sugar Rolls, heb ik er weer een paar gebruikt.

Allereerst had ik de rasp van een citroen nodig. Daarvoor gebruik ik een 'zesteur'. Hiermee kan je perfect de schil van een citroen, sinaasappel of limoen in korte of langere sliertjes raspen. Te koop bij kookwinkels.

Mijn werkplek is meestal een 'deegmatje' op het aanrecht, niet zo'n dun zwart of bruin matje, maar een matje van siliconen met een antislip onderkant. Hier kan je ook op bakken, maar dat doe ik nooit. Daar gebruik ik dan weer die zwarte dunne matjes voor :-). Ik heb het matje gekocht bij de Sligro (groothandel), het is verkrijgbaar in verschillende maten.

Mijn handen en werkplek/matje besproei ik altijd met wat olie in plaats van te bestuiven met bloem. Het deeg plakt op deze manier absoluut niet aan je handen en aan je werkplek.
Werkt veel beter dan bestuiven met bloem en zo loop je ook niet het risico toch teveel bloem te gebruiken. De 'olieverstuiver' heb ik voor rond de 10 euro in een kookwinkel gekocht. Zag ze laatst (iets voordeliger) ook bij Xenos. Ik gebruik altijd zonnebloemolie omdat die een neutrale smaak heeft.

Om deeg in stukken te verdelen of in stukken te snijden zoals bij de Buttery Sugar Rolls gebruik ik een stevige 'deegsteker' (links op de foto). De andere twee zijn 'deegschrapers' van kunststof (en ja jullie zien het goed, de rechter is afkomstig van King Arthur...en als je het niet goed kunt zien, dan kan je de foto vergroten door erop te klikken). De kunstof schrapers gebruik ik bijvoorbeeld (ingevet) om deeg uit de kom te scheppen na het kneden en tijdens het kneden van erg kleverig/slap deeg (zoals stokbrooddeeg/ciabattadeeg).


Om deeg vlak voordat het de oven ingaat te bestrijken met bijvoorbeeld losgeklopt ei gebruik ik een 'siliconen kwastje'. Voordeel van zo'n kwastje is dat het heel zacht is, het deeg wordt er niet door platgedrukt en het kwast makkelijk. Het roest niet en de haren vallen niet uit. Het kan na gebruik zo de vaatwasser in of natuurlijk onder de kraan worden afgespoeld.


Goed gereedschap is het halve werk!

6 opmerkingen:

Karen Baking Soda zei

Hmm, eens even kijken:
zesteur? vink!
deegmatje? vink!
deegschrapers/stekers? vink! (die van mij komt van een brabantse bakker ook leuk maar niet KA...)
siliconenkwastje? vink!
spray? vink!
Maar euh..hij spuit meer dan dat 'ie sprayt, vul jij hem met alleen olie of ook nog met water?

Levine zei

Ik vul het sprayflesje met alleen olie en hij sprayt als de beste (behalve als ie half verstopt zit, dan spuit ie een laf straaltje).

Anoniem zei

Uit die van mij komt ook gewoon een straaltje.
Met water komt er wel een spray uit.
Een collega heeft er 1 die je kan oppompen, zoals een plantenspuit. Die werkt prima
Zit blijkbaar toch verschil in die dingen.

Paul zei

Ik wil niet zeuren,
maar ik kwam er achter dat de citroenen in nederland voorzien worden van een laagje was , waardoor ze langer goed blijven en meer glimmen.
Dit laagje krijg je er niet afgewassen. Als je zo een mooie zesteur gebruikt, eet je dat spul dus lekker op.
Oplossing: Haal je citroen die je hiervoor wil gebruiken bij de biologische winkel. Het enige adres waar er geen laagje overheen zit. In het buitenland hebben ze ook geen geen laagje.

Verder een zeer leerzame en mooie site. Kicken

Lidy zei

Het laagje is prima te verwijderen door de citroen of sinaasappel een minuutje in heet water te leggen! Je ziet t Wallage op t water gaan drijven

Lidy zei

Wallage = was laagje