28 oktober 2006

Sesame Burger Buns

Ieder weekend probeer ik andere broodjes te bakken. Zo ook vandaag. Vraag me niet waarom, maar de laatste weken zijn het steeds witte broodjes .... (en die bruine bollen komen ook nog aan bod hoor :-)).

Onderstaand recept komt uit The Bread Bible van Beth Hensperger, ook verkrijgbaar als e-book.

De broodjes kunnen prima ingevroren worden.

Sesame Burger Buns (12 - 16 stuks)
  • 180 gram + 240 gram lauwwarm water
  • 7 gram droge gist
  • 5 gram + 20 gram suiker
  • 40 gram (volle) melkpoeder
  • 13 gram zout
  • 42 gram zachte ongezouten boter
  • 650 gram tarwebloem
Garnering:
  • 1 ei, los geklopt met 2 eetlepels water
  • sesamzaadjes
Los de gist en de 5 gram suiker op in 180 gram lauwwarm water. Laat het mengsel 10 minuten staan tot het gaat bubbelen.

Doe 240 gram water, melkpoeder, resterende suiker en boter in de kom van een standmixer. Voeg 270 gram tarwebloem toe en mix met de platte klopper 1 minuut op hoge snelheid. Voeg de resterende bloem in gedeelten toe. Voeg als laatste het zout toe. Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

Vet een grote kom in met een beetje zonnebloemolie, vorm een bal van het deeg en leg het deeg in de kom. 1 keer draaien zodat alle kanten van het deeg met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ongeveer 60 minuten in volume verdubbelen.

Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Verdeel het deeg in 12 - 16 gelijke stukjes. Bol de stukjes deeg op en druk vervolgens met de palm van je hand plat.

Bekleed twee bakplaten met bakpapier of een bakmatje. Leg de deegstukjes enkele centimeter uit elkaar op de bakplaten, het is niet de bedoeling dat ze aan elkaar vast rijzen en bakken. Dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C.

Bestrijk de broodjes met het eimengsel en bestrooi ze met sesamzaadjes. Bak de broodjes in ± 20 minuten gaar en goudbruin. Bak vervolgens de andere bakplaat. Leg de broodjes direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Arden...
Wat heb jij toch met het bestrooien van sesam-of maanzaad, kort voor het afbakken van je broodjes? Je moet het natuurlijk zelf weten,dat je dat zo doet.Maar...ik zou het net even anders doen...Direkt na het opbollen en plat drukken je bolletjes eerst in losgeklopt ei en dan in het sesam/maanzaad dippen.
1)Dit geeft een gelijkmatiger verdeling van de zaadjes.
2)En het geeft geen rommel op je bakplaat,van het ernaast strooien en geen stank,van het verbranden daarvan.
Verders compliment hoor...alles wat je maakt,ziet er steeds weer heel mooi en lekker uit en nu ook weer deze broodjes.
Groetjes van Cor.

Levine zei

Cor, je hebt helemaal gelijk. De ene keer doe ik het direct na het vormen, de andere keer weer vlak voor het bakken. Dit keer heb ik het recept gevolgd vandaar :-).

Unknown zei

Hoe kom ik nou aan melkpoeder? Is dat gewoon de poeder voor in koffie?

Levine zei

Debora: nee dat is beslist geen melkpoeder voor in de koffie.

In de supermarkt is magere melkpoeder van Elk/Campina te koop. Staat bij de houdbare melk.

Lekkerder is volle melkpoeder. Bijvoorbeeld van Nestlé. Vaak te koop in Aziatische winkels en online te bestellen, o.a. bij de Zuidmolen in Groesbeek.