13 oktober 2006

Petit Pains au Lait (Franse melkbolletjes)

Petit Pains au lait

Vrijdagavond :-). Tijd voor de weekendbolletjes. Deze keer heb ik gekozen voor Petit Pains au Lait, klassieke Franse zachte melkbolletjes.

Hieronder staat de werkwijze voor het kneden van het deeg in een standmixer maar het deeg kan uiteraard ook in een broodbakmachine gemaakt worden of met de hand worden gekneed. Kneed het deeg in een broodbakmachine ± 15 minuten en volg verder het recept vanaf de 1e rijs. Je kunt ook het deegprogramma gebruiken, volg dan het recept vanaf het vormen.

Bron: aangepast recept uit Brood van Christine Ingram en Jennie Shapter.

Petit Pains au lait (12 stuks)
  • 450 gram tarwebloem
  • 10 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram zachte roomboter, in blokjes
  • 7 gram zout
  • 5 gram droge gist
  • 280 gram lauwwarme melk + 1 eetlepel om te bestrijken

Deeg kneden in een standmixer: Doe de bloem, suiker en boter in de kom en wrijf de boter met je vingers door de bloem. Voeg zout, gist en melk toe en kneed met de kneedhaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend voorzichtig uit. Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met plastic folie of een douchemuts en laat het deeg rijzen totdat het in volume is verdubbeld, ± 60 minuten.

Vormen: Stort het deeg op de werkplek en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukken (± 65 gram) en bol de stukjes deeg losjes op. Dek de deegbolletjes af en laat ze ± 15 minuten rusten. Tip: gebruik noppenfolie om het deeg af te dekken.

Petit Pains au lait

Bol de deegbolletjes nog een keer op  om er ronde broodjes van te maken of vorm er puntjes van. Verdeel de broodjes met enkele centimeters tussenruimte over een met bakpapier beklede bakplaat en dek ze af.
Petit Pains au lait

2e rijs: Laat de broodjes in 45 - 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Snijd de broodjes ± 15 minuten voor het einde van de rijstijd  met een scherp mes in en bestrijk ze met melk.

Petit Pains au lait

Oven voorverwarmen: Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 ºC.

Bakken: Bak de broodjes in 15 - 20 minuten gaar en goudbruin. Laat ze op een rooster afkoelen. Invriezen gaat prima!

10 opmerkingen:

Anoniem zei

'k Heb ze vandaag ook gebakken en ze zijn errug lekker! Bedankt voor het recept.

Noesch zei

hier gisteren gebakken en vandaag gegeten. Superlekker ! Heb er vier in de vriezer gestoken om volgende week mee te geven naar school met de kids. Eens benieuwd hoe mals ze daar uitkomen.
Bedankt en echt een geweldige, mooie site !
Gr,
Noesch

Rachel zei

Lekkere broodjes, simpel om te maken. De kinderen zijn er dol op! Ik heb een dubbele batch gemaakt zodat ik ook nog wat kan invriezen :-) Bedankt voor de tip en voor het recept.

Joke Mokveld zei

Ik heb gisteren de Broodbijbel gekocht van Christine Ingram, een fantastisch boek, maar inderdaad wordt daar bij bijna alles "ongebleekt meel van harde bloem" gebruikt, wat bijna nergens te koop is, alleen bij de betere italiaanse delicatessezaak. Wat je zegt over die vertaalfout, dat het tarwebloem moet zijn, geldt dat voor alle recepten, of alleen voor die petit pains au lait?
Trouwens, bedankt voor je site, met de zeer duidelijke uitleg, de beste broodbijbel die er is!
Gr. Joke

Levine zei

Joke: met bloem bak je wit brood, met meel bak je bruin brood. Overal waar meel van harde tarwe staat en het moet een wit brood worden gebruik je dus tarwebloem. Van harde tarwe betekent trouwens dat de bloem een hoog eiwitgehalte heeft. Supermarktbloem kun je dus niet gebruiken.

Anoniem zei

Moeten de broodjes ook afgedekt worden op de bakplaat tijdens het rijzen?

Levine zei

Ja, deeg altijd afdekken.

Nancy zei

Levine, even een paar vraagjes....Kan de witte basterd suiker vervangen worden door rietsuiker of licht bruine basterdsuiker? Hoeveel verse gist moet ik toevoegen? Geoetjes. Nancy

Levine zei

@Nancy, je kunt de basterdsuiker vervangen door andere suiker en je kunt het ook weglaten. Als je verse gist wilt gebruiken dan neem je 12,5 - 15 gram. Bakze!

Rob's Flavortown zei

Kan ik de deeg ook in de BBM maken?

Groeten Robert