31 juli 2007

Lichtbruin casinobrood

Casinobrood lichtbruin

Na het succes van het witte casinobrood, nu (op verzoek) een lichtbruine variant. Ik heb het deeg in de KitchenAid gemaakt, maar kan natuurlijk ook in een broodbakmachine op de deegstand worden gemaakt (let wel even op dat de bbm deze hoeveelheid deeg aankan). In plaats van een casinovorm kan ook een grote broodbus (± 30 cm) worden gebruikt.

Lichtbruin casinobrood
Recept printen
  • 300 gram tarwebloem
  • 280 gram volkorenmeel
  • 6 gram droge gist
  • 30 gram melkpoeder
  • 15 gram honing
  • 30 gram zachte ongezouten boter
  • 11 gram zout
  • 350 gram water, op kamertemperatuur
Werkwijze KitchenAid:
Doe de tarwebloem, volkorenmeel, melkpoeder en gist in de kom van de KitchenAid en roer door elkaar. Voeg de boter en de honing en geleidelijk het water toe. Kneed met de deeghaak op stand 2 in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wanden loslaat.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom en laat afgedekt rijzen tot dubbele volume (± 1 uur).

Dan voorzichtig de lucht (niet alle!) uit het deeg drukken, deeg 20 minuten afgedekt laten liggen en dan tot een brood vormen en in het ingevette bakblik leggen (foto's en uitleg over het vormen van een brood voor in een broodbus staan bij het recept voor Licht volkorenbrood).

Schuif de deksel op de casino bakvorm of dek het deeg af met ingevet plastic folie Laat het deeg in ongeveer 1 uur tot bijna dubbele volume rijzen. Bij gebruik van een casino bakvorm: laat het deeg niet helemaal tot de bovenkant van de vorm rijzen; er moet nog ruimte overblijven voor de 'ovenrijs'.

Verwarm tijdens de rijstijd de oven voor op 220 ºC.

Bak het brood 25 minuten op 220 ºC, verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Bak het brood in nog 15 - 20 minuten gaar en bruin (totale baktijd 40 - 45 minuten). Direct uit bakblik lossen en op een rooster laten afkoelen.

Casinobrood lichtbruin

Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

breadchick zei

Wonderful adaptation. I have not tried this recipe with wheat as I'm partial to another recipe of mine for wheat bread BUT I am going to have to try this once our hot summer goes away. Right now, I'm not doing too much baking as it has been in the upper 90's (25+) here for many weeks. Glad you are enjoying the recipe.

Anoniem zei

Hallo Arden,

Allereerst mijn complimenten voor de site: zeer overzichtelijk, goed te printen recepten en zalige broodrecepten. Ik woon in Frankrijk en kook heel graag, maar brood bakken vind ik het leukste dat er is. Ik ben heel blij met de broodrecepten en mijn gezin ook! Dankjewel dus!

Levine zei

Bedankt voor de complimenten, altijd leuk om te horen :-).

Mayken zei

Uhhh, beetje flauw, maar je moet nog even vermelden dat na 5 minuten kneden het zout moet worden toegevoegd.
MAAR ik had ook nog een vraag: als ik nu eens geen melkpoeder heb, kan ik dit brood dan ook nog bakken met 350 gram melk i.p.v. water erin?
(Heb het net met melkpoeder gebakken, het is een prachtig hoog gerezen brood geworden. Morgen hebben wij vast weer een heerlijk ontbijt!)