26 juli 2007

Casinobrood

Casinobrood/Pain de Mie/Pullman Bread

Mijn echtgenoot roept regelmatig “Weet je wat lekker is? Casinobrood met korsteloze komijnekaas erop”. Ik kan hem niet aan zijn verstand peuteren dat een casinobrood een gewoon (meestal) wit brood is, maar dan gebakken in een speciale broodbus die met een deksel gesloten wordt zodat een vierkant brood ontstaat. Blijkbaar smaakt zo’n vierkante boterham hem beter dat een ‘gewone’ maat boterham. Misschien omdat een vierkant plakje korsteloze kaas er precies op past? Of zou het nostalgie zijn? Hij kreeg deze boterhammen namelijk vroeger van zijn moeder mee naar school ….

In de loop der tijd heb ik een aardige collectie broodbakblikken in allerlei vormen en maten bij elkaar verzameld, maar nog geen casinoblik. Op zoek dus naar een blik met deksel. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Nergens te vinden, althans niet meteen. Een paar weken geleden kreeg ik bijna gelijkertijd een tip van twee mede broodbakkers op het forum van Bakkerswereld. In kookwinkel De Koksmaat in Dordrecht verkopen ze dit bakblik van plaatstaal en bij kookwinkel Duikelman in Amsterdam van het merk Chicago Metallic. Mijn keuze was snel gemaakt: ik heb al een aantal broodbakblikken van Chicago Metallic (hier gekocht en hier staan ook nog foto's van deze winkel) en deze bevallen echt uitstekend. Je hoeft ze voor het bakken alleen maar licht in te vetten met olie, ze bakken niet aan en het brood glijdt er altijd zo uit na het bakken. Plaatstalen bakblikken bakken ook prima, maar die moet je voor gebruik eerst inbranden en dat moet je van tijd tot tijd herhalen. Voor mij, lichtelijk chaotisch en altijd druk, niet zo handig. Mijn echtgenoot was zo lief om het bakblik spoorslags bij Duikelman voor me te gaan kopen! (Eigenbelang natuurlijk .... krijgt hij eindelijk weer eens casinobrood met korsteloze kaas mee!).

Onderstaand recept kan je natuurlijk ook in een ‘gewone’ broodbakvorm bakken, dan krijg je er een mooi bolletje op. Het recept is voor een groot formaat bakblik (± 30 cm). Het casino bakblik is 33 x 11 x 11 cm.

Je begint met het maken van een sponge. Hierin wordt een deel van de tarwebloem, de helft van de totale hoevelheid gist en al het water gebruikt. Dit goed door elkaar roeren en dan 3 uur op kamertemperatuur laten staan. Na die rusttijd bubbelt het volop en ruikt lekker. Nu kunnen de rest van de ingredienten erbij.

Wit Casinobrood

Sponge:
  • 3 gram droge gist
  • 300 gram tarwebloem
  • 345 gram water, kamertemperatuur
Deeg:
  • 3 gram droge gist
  • 280 gram tarwebloem
  • 25 gram melkpoeder
  • 55 gram zachte/gesmolten boter
  • 10 gram suiker
  • 11 gram zout
Maak de sponge door het water, de gist en de tarwebloem goed door elkaar te roeren. Dit kan met een houten lepel of met de paddle van bijv. een KitchenAid. Laat dit 3 uur op kamertemperatuur staan.

Voeg dan aan de bubbelende sponge de ingrediënten voor het deeg toe: eerst de gist, melkpoeder, boter en suiker. Met de paddle goed doorkloppen. Vervolgens het zout en dan de tarwebloem in gedeelten toevoegen totdat het deeg van de wand loslaat, het kleeft nog wel wat aan de bodem. Verwissel de paddle voor de deeghaak en kneed het in ± 10 minuten tot een soepel en zacht deeg.

Laat het deeg in een met wat zonnebloemolie ingevette kom in ongeveer 2 uur tot dubbel volume rijzen. Druk de lucht uit het deeg en bol het deeg losjes op. Laat het deeg 10 - 15 minuten afgedekt laten liggen en vorm er dan een brood van (foto's en uitleg over het vormen van een brood voor in een broodbus staan bij het recept voor Licht volkorenbrood).

Dek het deeg af met ingevet plastic folie of bij gebruik van een casino bakvorm: schuif de deksel erop. Laat het deeg in ongeveer 1 uur tot bijna dubbel volume rijzen. Bij gebruik van een casino bakvorm: laat het deeg niet helemaal tot de bovenkant van de vorm rijzen; er moet nog ruimte overblijven voor de 'ovenrijs'.

Verwarm tijdens de rijstijd de oven voor op 220 ºC.

Bak het brood 20 minuten op 220 ºC, verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Bak het brood in nog 20 minuten gaar en bruin (totale baktijd 40 minuten). Direct uit bakblik lossen en op een rooster laten afkoelen.

Casinobrood/Pain de Mie/Pullman Bread

Een vierkante boterham is ook perfect voor tosti’s en je kunt er mooie sandwiches mee maken door tussen twee plakjes brood beleg te doen en ze dan diagonaal door te snijden, zodat twee gelijke driehoeken ontstaan.

Bovenstaand recept is een bewerking van het Farmer's White Bread van Breadchick van The Sour Dough.

Eet smakelijk!

15 opmerkingen:

Anoniem zei

HOi Arden dat ziet er gezond uit zeg. Hoewel mijn laatste brood er beter aan toe was als de eerste ga ik dit recept van de week ook maar eens proberen. Ik ben nog steeds niet kapot van de smaak van het recept van Rose. Ik had er al wat aan gesleuteld maar het is nog niet naar m'n zin. De baktijd /temp. scheelt ook nogal. Je hoort nog wel of dit recept beter in ons straatje past. In ieder geval weer bedankt voor het recept. Groetjes Wil V.

breadchick zei

Arden, your bread is wonderful looking and I'm honoured you adapted my Farmer's White Bread recipe for your Casinobrood.

How clever of you to use a Pullman loaf pan for the bread. I would never have thought to do that with the recipe. Since I have the same Chicago Metallic Pan (they are wonderful aren't they) I am going to have to try this the next time I make my bread. Again, thank you so much!

lauralijn zei

Wat grappig, ik heb om net dezelfde reden een casino broodblik lopen zoeken. De heer des huizes wilde perse vierkante sneetjes omdat zijn kaas er precies op past... En hij gelooft echt dat zijn tosti nu beter smaakt!

Arden zei

Breadchick: it is a great recipe! I used a little more flour en less sugar. This bread is already my husbands all favorite :-).

Lauralijntje: goh, er zijn dus meer mannen die dezelfde gedachtenkronkel hebben, haha.

Petra zei

Allereerst mijn complimenten voor deze site.Dit is de eerste keer dat ik hier kom en ben weer enthousiast geworden om zelf mijn brood te gaan bakken in mijn broodbakmachine die ik al een hele tijd niet meer gebruikt heb.Wel heb ik nog een vraagje over die korsteloze komijnenkaas die ik nergens meer kan vinden en vroeger altijd zo lekker heb gevonden.Was van Eyssen,dat weet ik wel.Bestaat het dan toch wel?

Anoniem zei

Leuk, weer een recept om uit te proberen! Ik ga het proberen zonder melkpoeder... Hoop dat het niet totaal mislukt (van melk wordt het brood zacht toch?).

Ik vraag me wel af waarom het toch steeds heel iets verschilt, de witte broden...

Maar, complimenten voor deze weblog! Ik heb al een paar recepten gemaakt en steeds pakt het goed uit.

Anoniem zei

Geprobeerd zoals hierboven beschreven. Het smaakt wel maar de korst is een soort stokbrood-korst geworden: hard dus! En het ruikt naar alcohol, helaas.

Gaat de melkpoeder dit tegen?

Arden zei

Die alcohollucht kan niet komen doordat je de melkpoeder hebt weggelaten, dat moet een andere reden hebben. De korst hoort ook niet stokbroodachtig te zijn. Heb je het brood gebakken in een casinovorm en precies recept gevolgd?

Jan zei

Hallo,

Nou dit is echt mijn meest favoriete wit brood recept dat ik tot nog toe gevonden heb, heerlijk eenvoudig met een super resultaat. Ben zelf meer van de "harde" broden al dan niet met desem, maar mijn vrouw bleef maar vragen om zacht wit brood. Et voila dankzij jouw recept weer paar puntjes gescoord haha. Maar vind t stiekem zelf ook wel erg lekker. Keep up the good work :D

Anoniem zei

Ik ben zelf ook helemaal gek op casinowit, wilde dit recept natuurlijk uitproberen, maar helaas heb de bakvorm niet en woon in Portugal, en kan de vorm dus niet kopen.
Nu heb ik 2 broodvormen, ook gekocht bij duikelman, die er net zo uitzien, maar dan zonder deksel.
Ik vroeg me af of de deksels los te koop waren, of dat het echt een complete vorm is. Moet er namelijk een familielid op afsturen om met het juiste in Portugal aan te komen

Levine zei

Voor zover ik weet zijn de deksels niet los te koop. Je kunt dit brood natuurlijk ook zonder deksel bakken, dan krijg je alleen geen vierkant brood.

Anoniem zei

Geachte;
Waar kan ik dit fameuse casinoblik kopen, ik heb me al rotgezocht,(blijkbaar niet genoeg) maar kan het nergens vinden. Graag een beetje hulp.
Groetjes;
Broodfanaat

Feitendrager zei

Hi Levine,

Dank weer voor dit prachtige recept.
Eindelijk heb ik dan een casinoblik in handen , wel niet een met een deksel die om de rand heen sluit , maar een zware deksel die je erop leggen moet en die het blik afsluit.
Het is een blauwstaal blik uit Duitsland , en ik heb hem nu ingebrand dus ik ben er klaar voor om je recept te gaan gebruiken.
Ik heb een vraag : Ik heb eens gelezen dat je halverwegen het bakproces de deksel kunt verwijderen om de bovenkant een mooie kleur te geven.
Is jou aanwijzing , van de 2de 20 minuten , een indicatie om dat zonder deksel te doen?

Hartelijk dank , en ook voor je mooie berichten via FB.
Fijne dag,
Met groet,

Hans

Henk zei

Hi Levine,
Ik heb diabetes en wil graag koolhydraat arm brood gaan bakken. Kun jij mij aan een of meerdere recepten helpen? Alvast bedankt!
Fijne dag en groeten en de beste wensen voor 2016, Henk
02-01-2016

Levine van Doorne zei

Henk, er bestaan speciale mixen voor koolhydraatarm brood. Ik heb er geen recepten voor. Let wel: koolhydraatarm brood bevat vaak meer vet.