11 juli 2007

Quiche met (gerookte) tomaten en serranoham

Quiche met gerookte tomaten en serranoham

Deze posting zou op verschillende manieren kunnen beginnen. De eerste zin zou kunnen zijn "Al dagen heb ik trek in een quiche, een hartige taart", maar ook "Onlangs heb ik me voorgenomen om "vergeten" keukenspullen te voorschijn te halen, af te stoffen/wassen én te gebruiken".

Laat ik eerst even vertellen over welke "vergeten" keukenspullen het hier gaat: een rookoven (die staat te verstoffen in de berging), een ijsmachine (die naast die rookoven staat te verstoffen) en een stomer (die achterin een keukenkast staat). Uit het oog uit het hart zullen we maar zeggen. De slowcooker zou ook nog in de opsomming kunnen staan, ware het niet dat ik die vorige week weer eens gebruikt heb.

En dan nu de hartige taart..... daar had ik nog steeds trek in. Waarom niet twee vliegen in 1 klap slaan? Oftewel een hartige taart met iets gerookts erin. Mogelijkheden te over, te veel om op te noemen. Ik had nog nooit groenten gerookt, dus dat was wel een idee.

Het is uiteindelijk een Quiche met gerookte tomaten geworden. Erg lekker, apart van smaak en zeker voor herhaling vatbaar. Ik heb al bedacht dat de volgende keer als ik eters heb ik ze maak in 1-persoonstaartvormpjes, met 1 tomaatje in het midden.

Niet iedereen heeft natuurlijk een rookoven, maar heb je die niet, geen nood, ook dan kan je de taart maken. Rooster de tomaten dan eerst in de oven, ook erg lekker, al zal de smaak anders zijn. Of ontvel de tomaatjes, halveer ze, verwijder de zaadjes en gebruik ze zo.

Voor het roken heb ik Maple houtmot gebruikt, deze houtmot smaakt vooral lekker bij groenten.

In plaats van het ei-/roommengsel op smaak te brengen met kruiden heb ik aan de taartbodem kruiden toegevoegd. Ik heb I love Italy - Italiaanse kruiden - van Herb 'n Spices gebruikt. Een heerlijk aromatisch mengsel bestaande uit basilicum, oregano, majoraan, salie, tijm, rozemarijn, ui, knoflook, anijszaad, venkelzaad, zwarte peper, chili en zeezout. In plaats daarvan kan je natuurlijk ook gedroogde Italiaanse kruiden van een ander merk gebruiken.

Als vulling heb ik, naast de tomaten, een paar bosuitjes en serranoham gebruikt. Dat alles overgoten met een ei-/roommengsel en bestrooid met wat geraspte Emmenthaler.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham

Deeg:
 • 200 gram bloem
 • ¼ - ½ theelepel fleur de sel of fijn zeezout
 • 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden
 • 100 gram koude roomboter, in blokjes
 • 1 ei maat L, losgeklopt
 • 2 eetlepels koude melk
Vulling:
 • ± 12 kleine (gerookte) tomaatjes, gehalveerd en ontveld
 • 3 bosuitjes, in ringetjes
 • 75 gram serranoham, in flinters
 • 2 eieren, maat L
 • 150 ml slagrom
 • 75 gram verse roomkaas (Mon Chou voor warme gerechten)
 • zout en versgemalen peper
 • 60 gram vers geraspte Emmenthaler
Verder:
 • ronde lage taartvorm, 24 - 26 cm Ø, ingevet
 • bakpapier
 • steunvulling (bijv. gedroogde bonen of keramische bakbonen)
 • rookoven
Gerookte tomaatjes:

Rookoven klaarzetten: leg 1 eetlepel rookmot in het midden op de bodem van de rookoven. Leg de lekplaat erop. Bekleed de bovenkant van de lekplaat met aluminiumfolie. Vet het rooster in met wat olie en zet op de lekplaat.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham

Halveer de tomaatjes en verwijder de zaadjes. Vet de tomaatjes in met olijfolie en zet ze op het rooster.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham

Schuif het deksel half op de rookoven en zet op het vuur (gebruik 1 of 2 gelijke gaspitten, afhankelijk van de grootte van de rookoven). Zodra het begint te roken deksel dichtschuiven en 10 - 12 minuten laten roken. Zet het vuur uit. Laat de tomaatjes met de deksel erop afkoelen. Laat het eventuele vocht eruit lopen en verwijder het velletje (dat gaat nu heel makkelijk) en zet ze met de snijkant op een bord om verder uit te laten lekken.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham
Deeg:
Bloem en zout boven kom zeven. Kruiden en koude klontjes boter toevoegen en met 2 messen of een pastry blender door de bloem 'snijden' tot de boter heel fijn verdeeld is. Ei en 2 eetlepels melk met een vork erdoor roeren.
Met een koele hand het mengsel snel tot een samenhangend deeg kneden. Als deeg te droog is nog iets melk toevoegen. Dit kan je ook in een keukenmachine met het mes erin doen.

Deeg in plastic folie verpakken en ± 1 ½ uur laten rusten in de koelkast.

Oven voorverwarmen op 220 °C.

Deeg op een licht bebloemde werkplek dun uitrollen; een paar cm groter dan de vorm zodat je een opstaand randje kan maken. In vieren vouwen en in ingevette bakvorm uitvouwen. Snij het randje mooi bij. Prik de deegbodem met een vork in.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham

Leg het bakpapier erin en doe daar de steunvulling op. Bodem in het midden van de oven 15 minuten bakken. Steunvulling en bakpapier verwijderen en bodem nog ± 5 minuten bakken.

Vulling:
Verdeel de uiringetjes en de serranoham over de taartbodem.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham

Leg de tomaatjes met de snijkant naar beneden op de taartbodem.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham

Eieren loskloppen met de room, roomkaas, zout en peper. Ei-/roommengsel over de tomaten schenken. Bestrooien met de geraspte Emmenthaler.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham
Bakken:
Taart in het midden van de oven in ± 30 minuten lichbruin bakken. Na 20 minuten oven terugschakelen naar 180 °C. De taart is goed als het eimengsel gestold is.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham

Nog meer hartige taarten:

Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

Lien zei

NOu jij bent weer helemaal op dreef met lekkere gerechten (na je dipperdedip). mmm, het klinkt heerlijk. Ik hoor altijd vreselijke verhalen over rookovens dat bij gebruik je halve (of hele) keuken (huis) blauw staat. Hoe werkt dat bij die van jou?

Levine zei

Als de deksel goed sluit heb je bijna geen last van rook, je ruikt het wel, maar ook weer niet zo erg. Vuur niet te hoog onder de rookoven, dat helpt ook en niet TE lang roken. Een hele kip kan je niet helemaal gaar roken bijvoorbeeld, dat zou te lang duren. Dat geldt ook voor grotere stukken vlees en vis. Eerst een aantal minuten roken, dan verder gaar laten worden in oven of in de pan.

Aranka zei

Ha, je bent aan het roken geslagen. Goehoed!
Ik denk dat ik dit weekend aan de slag ga met jouw vis-brood, maar dan met (deels) gerookte vis.

Lien: ik vind het altijd errug lekker en gezellig ruiken, dat rookoventje. Maar zoals Arden zei: niet teveel spul, en niet te hoog vuur, want anders krijg je de tranen in je ogen als je het deksel openschuift.

G. zei

Dit recept is een goede reden om mijn rookpan onder het stof vandaan te halen.

Op het menu voor vanavond:
Quiche met gerookte tomaat, brie, walnoten en spinazie.

Thanks for sharing!