31 juli 2007

Lichtbruin casinobrood

Casinobrood lichtbruin 

Na het succes van het witte casinobrood, nu een lichtbruine variant. Het casino bakblik dat ik gebruik is 33 x 11 x 11 cm. In plaats van een casinovorm kan ook een bakblik van ± 30 cm worden gebruikt. Het brood krijgt dan een bolle bovenkant.

Lichtbruin casinobrood
 
  • 300 gram tarwebloem
  • 280 gram volkorenmeel
  • 6 gram instant gist
  • 30 gram (volle) melkpoeder
  • 15 gram honing
  • 30 gram zachte ongezouten boter
  • 11 gram zout
  • 350 gram water, 20 - 25 °C
Deeg kneden in standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe alle ingrediënten in de kom en kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.

Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en vorm het tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 20 minuten rusten. 

Vorm er vervolgens een busbrood van, klik hier voor een filmpje of hier voor een fotoserie. Leg het deeg in de bakvorm. Schuif de deksel over de casino bakvorm of dek het deeg af met ingevet plastic folie. 

2e rijs: Laat het deeg in ongeveer 1 uur tot bijna dubbel volume rijzen. 

Tip: Bij gebruik van een casino bakvorm: laat het deeg niet helemaal tot de bovenkant van de vorm rijzen; er moet nog ruimte overblijven voor de 'ovenrijs'.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 ºC.

Bakken: Bak het brood 25 minuten op 220 ºC en verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Bak het brood in nog 15 - 20 minuten gaar en bruin (totale baktijd 40 - 45 minuten). 

Los het brood direct nadat het uit de oven komt uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen.


4 opmerkingen:

breadchick zei

Wonderful adaptation. I have not tried this recipe with wheat as I'm partial to another recipe of mine for wheat bread BUT I am going to have to try this once our hot summer goes away. Right now, I'm not doing too much baking as it has been in the upper 90's (25+) here for many weeks. Glad you are enjoying the recipe.

Anoniem zei

Hallo Arden,

Allereerst mijn complimenten voor de site: zeer overzichtelijk, goed te printen recepten en zalige broodrecepten. Ik woon in Frankrijk en kook heel graag, maar brood bakken vind ik het leukste dat er is. Ik ben heel blij met de broodrecepten en mijn gezin ook! Dankjewel dus!

Levine zei

Bedankt voor de complimenten, altijd leuk om te horen :-).

Mayken zei

Uhhh, beetje flauw, maar je moet nog even vermelden dat na 5 minuten kneden het zout moet worden toegevoegd.
MAAR ik had ook nog een vraag: als ik nu eens geen melkpoeder heb, kan ik dit brood dan ook nog bakken met 350 gram melk i.p.v. water erin?
(Heb het net met melkpoeder gebakken, het is een prachtig hoog gerezen brood geworden. Morgen hebben wij vast weer een heerlijk ontbijt!)