18 oktober 2006

Kip met Kokos-kerriesaus

Koken is een hobby van me, maar omdat ik ook 4 dagen in de week werk, mag het niet altijd te veel tijd kosten. Snelle gerechten, die ook nog eens lekker zijn uiteraard :-), hebben dan mijn voorkeur. Geen zakjes of pakjes, maar 'zelf gemaakt'.

Vandaag hebben we gesmuld van een kipschotel met daarbij Basmatirijst en - o, wat Nederlands - boontjes.

Kip in Kokos-kerriesaus
  • 1/4 - 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel gemalen ketoembar
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel cardamompoeder
  • 1/4 theelepel vers gemalen zwarte peper
  • 1/4 theelepel chilipoeder
  • 1/4 theelepel kurkuma
  • 500 gram kipfilet, in stukjes
  • 1 grote rode ui, gesnipperd
  • 1 Spaanse peper, zaadjes verwijderd en in reepjes
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 1 theelepel geraspte verse gemberwortel
  • 2 eetlepels arachide olie
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 2 theelepels maizena
  • 1 theelepel Worcestershiresaus
  • 3 eetlepels gehakte verse basilicum
Meng het zout, ketoembar, komijnpoeder, kruidnagel, kaneel, cardamon, zwarte peper, chilipoeder en kurkuma in een schaal. Roer de stukjes kip erdoor. Laat 30 minuten op kamertemperatuur marineren.


Verhit 1 eetlepel van de olie in een (voorverhitte) wok. Fruit de ui en de Spaanse peper. Voeg na 3 minuten de knoflook en de gemberwortel toe en fruit nog 1 minuut. Doe het uimengsel over in een schaal. Voeg weer 1 eetlepel olie toe aan de wok en bak de kipblokjes in ongeveer 5 minuten bruin en gaar. Doe de kipblokjes bij het uimengsel in de schaal.

Roer de maizena los met 2 eetlepels van de kokosmelk. Doe de rest van de kokosmelk in de hete wok en roer de aanbaksels los. Voeg het maizenapapje toe en laat de saus indikken. Roer de worchestershiresaus erdoor en voeg de kipblokjes en het uimengsel toe. Roer als laatste de gehakte basilicum erdoor. Goed warm laten worden.

Serveren met rijst.

Tip: wil je dit gerecht wat minder 'kruidig' maken, halveer dan de hoeveelheden voor het kruidenmengsel.

Eet smakelijk!

Wat is kerrie eigenlijk?
Kerrie is een in de keuken gebruikt mengsel van specerijen, en ook wel de naam voor de daarmee bereide gerechten. Het woord kerrie is een verbastering van het Tamil-woord kari, wat saus betekent.
De samenstelling van kerrie is zeer veranderlijk. De specerijen gebruikt voor het mengsel verschillen per streek, per traditie en zelfs per kok. In de meeste gevallen bestaat kerrie uit ongeveer 15 specerijen waaronder kaneel, koriander, komijn, kurkuma, peper, kardemom, gember, nootmuskaat en kruidnagel.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat een enorm leuke log heb je zeg. En wat heb ik er honger van gekregen... Ik zet je zeker bij mijn favorieten.

Groetjes, Jef.