29 oktober 2006

Brood met zaadjes (1)

Brood met zaadjes gaat er hier altijd in als 'koek'. Maar toch maak ik het iedere keer weer net ietsje anders of zelfs een geheel ander recept. Onderstaand recept is een bewerkte versie van het Honey and Seed Bread uit The Bread Bible van Beth Hensperger. In het oorspronkelijke recept wordt alleen tarwebloem gebruikt en geen lijnzaad.

Brood met zaadjesRecept printen
 • 90 ml/gram warm water, lauwwarm
 • 5 gram droge gist
 • 1/2 theelepel suiker
 • 180 ml warme melk, lauwwarm
 • 14 gram boter
 • 1 eetlepel honing
 • 300 gram tarwebloem
 • 105 gram speltmeel
 • 8 gram zout
Zadenmix:
 • 1 eetlepel gierst
 • 1/2 eetlepel maanzaad
 • 1/2 eetlepel sesamzaad
 • 1 eetlepel (gebroken) lijnzaad
Los de gist en de suiker op in het warme water. Laat 10 minuten staan tot het bubbelt.

Meng in de kom van een standmixer met de platte haak/paddle de melk, boter, honing en het gistmengsel door elkaar. Voeg ± 135 gram tarwebloem, zout, gierst, maanzaad en sesamzaad toe. Mix op hoge stand gedurende 3 minuten. Voeg vervolgens de rest van de tarwebloem in gedeelten toe totdat het deeg van de wand loslaat. Verwissel de paddle voor de deeghaak en kneed het deeg in 3 - 4 minuten tot een soepel en zacht deeg.

Laat het deeg in een ingevette kom in ongeveer 1 - 1 1/2 uur tot dubbel volume rijzen. Dan voorzichtig de lucht uit het deeg drukken. Langwerpige deeglap van maken, de zijkanten links en rechts net over het midden terugslaan, weer iets platdrukken tot de breedte van het bakblik.

Van boven naar beneden stevig oprollen en in bakblik leggen. Afdekken met ingevet plastic folie en ± 1 uur laten rijzen.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Bak het brood in 40 - 45 minuten gaar en bruin. Direct uit bakblik lossen en op rooster laten afkoelen. Voor een zachte korst kan je het brood direct nadat het uit de oven komt bestrijken met zachte boter.

Eet smakelijk!

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Hai Arden,

Waar heb je die korte broodblikken vandaan?
Die van mij is eigenlijk te lang, te groot voor de meeste standaard broodrecepten dus ik ben eignelijk nooit echt tevreden over de broodjes die er uit komen.

groetjes
Aranka

Levine zei

Ahum......uit Amerika. Aantal daar gekocht en later nog besteld via Ellen den Otter bij King Arthur.
Deze is 8 1/2 x 4 1/2 inch = ongeveer 21 x 11 cm.

Anoniem zei

Hoi Arden...
Nu het verwerken van het deeg,vanaf het kneden t/m het opmaken op het ''forum'' even actueel is zag ik je voorbeeld en foto's.Niks mis mee hoor,maar nof even een kleine correctie...(goed bedoeld hoor)Na het doorslaan na de eerste rijs,zou ik het deegstuk nog niet meteen op maken,maar het nog even (15-20 min.) terug laten rijzen.Daarna het deeg weer doorslaan en opmaken.En het plat drukken hoef je niet echt voorzichtig te doen hoor...druk er maar flink op hoor. Elke rijs komt het eindresultaat ten goede en geeft het brood een fijnere sruktuur en wat meer malsheid en zo blijft het ook nog wat langer vers.
Verder een groot compliment voor alles wat je ons allemaal op je blog laat zien.
Groetjes Cor.

Anoniem zei

Ha Arden

Het valt me op dat het water in dit recept 43 gr moet zijn. Ik had begrepen dat gist bij een temp boven de 40 gr inactief wordt. Hoe gaat dat hiermee?

groet, Pouwel

Levine zei

Pouwel, is al een oud recept. Toen deed ik nog precies wat er in het recept staat .... ;-). Ik ga het wijzigen. Gist gaat dood boven de 45-50 C, het kan dus wel ....

Kaat zei

Beste Levine,

Van de week heb ik dit recept voor het eerst gebruikt, nu rees mijn brood niet zo mooi. Kan dat zijn doordat ik speltbloem in plaats van speltmeel heb gebruikt?

Vriendelijke groet, Karin

Levine zei

Kaat: (spelt)bloem rijst juist meer dan meel. Het kan vele oorzaken hebben. Is lastig om van afstand te zeggen waardoor het komt.

Anoniem zei

Hoi Levine, ik probeer regelmatig je recepten uit en ... ze lukken altijd en smaken dan steeds heerlijk. Dit recept heb ik gisteren gemaakt en volgens mijn man het lekkerste brood tot nu toe!

Ik ben eigenlijk al een tijdje op zoek naar een lekker kaas-uien brood. wat ik tot nu toe heb gemaakt mislukte steeds. Heb jij misschien een recept?

Groetjes
Miranda