tag:blogger.com,1999:blog-349978032024-03-18T07:41:51.626+01:00Uit de keuken van LevineIk wil jullie graag laten meekijken in mijn keuken, wat ik daar zoal bak en kokkerel. Ik kook graag en probeer iedere dag weer iets anders op tafel te zetten. Mijn grote hobby is brood bakken. Er staan dan ook veel recepten voor allerlei soorten brood op mijn blog. Ik heb 12,5 jaar workshops brood bakken gegeven en 5 boeken over brood bakken geschreven.Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.comBlogger896125tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-30262116026563694032024-03-07T16:50:00.003+01:002024-03-07T17:23:30.664+01:00Wit desembrood met zaadjes (zonder kneden)Dit recept is gebaseerd op de 1-2-3 methode: je neemt 1 deel zuurdesem, 2 delen water en 3 delen bloem. Je komt dan uit op een hydratatie (vochtgehalte) van 71,4%. Dat is hoger dan gemiddeld, maar omdat er ook zaden en pitten die vocht opnemen aan het deeg zijn toegevoegd krijg je toch een deeg dat niet al te nat is c.q. niet al te veel plakt. Wil je geen plakkerig deeg dan kun je de hydratatie Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-34022707970984870592024-01-13T15:49:00.000+01:002024-01-13T15:49:34.001+01:00Vloerbrood met zaden en pitten Dit heerlijke brood met verschillende zaadjes en pitten kan zowel op een pizza-/broodbaksteen als in een pan worden gebakken. Beide methodes zijn in het recept beschreven. Een pan vraag je je misschien af? Waarom in een pan? Het antwoord is simpel: in een gesloten pan creëer je een optimale omgeving om brood in te bakken. De korst wordt mooi dun en knapperig, geen gedoe met een bakje water Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com10tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-56009212393075937672023-12-01T16:03:00.002+01:002024-01-18T01:45:30.182+01:00Zachte witte broodjes met semola Heerlijke zachte witte broodjes die door toevoeging van semola/semolina weer net even anders smaken. Ze worden extra lekker als je ze bestrooid met sesamzaadjes. Met deze hoeveelheid deeg maak je 12 broodjes van ongeveer 73 gram. Het deeg is makkelijk te verwerken en plakt bijna niet. Je kunt deze broodjes van tevoren al maken en in de vriezer bewaren.Een belangrijke tip over het laten Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-89829259503873494232023-11-22T15:49:00.005+01:002024-01-18T01:54:39.833+01:00Volkoren desembrood met maple syrup en havervlokken Heerlijk brood met een prachtige donkere kleur, zie ook de foto van het kruim (foto staat onderaan het recept). Dat komt doordat ik de rode wintertarwe van Slaege heb gebruikt. Ik ben echt fan van dit volkorenmeel. Het kan veel water opnemen en heeft een heerlijke smaak. Het is duurder dan ander volkorenmeel maar het geld naar mijn mening echt waard. Het is online o.a. te koop bij de Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-65360112167891127242023-10-12T15:14:00.006+02:002024-03-03T15:26:56.636+01:00Lichtbruin desembrood voor beginnersRegelmatig hoor ik mensen klagen dat het deeg voor desembrood altijd zo plakkerig is. Voor een deel klopt dat want in recepten voor desembrood wordt vaak meer dan een gemiddelde hoeveelheid vocht gebruikt. Hoe meer vocht in deeg, hoe luchtiger het kruim kan worden (en hoe langer het brood vers blijft). Ik zeg 'kan' want als je met het deeg moet worstelen omdat het zo plakkerig is dan kan het Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com15tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-44573437268106833032023-09-23T16:28:00.005+02:002023-10-20T00:28:06.208+02:00Desem busbrood met zwart sesamzaad De meeste desembroden worden als vloerbrood gebakken. Desembrood wordt vaak geassocieerd met ambachtelijke en traditionele bakmethoden en daar hoort bakken direct op de ovenvloer zonder bakvorm bij. Dat gezegd hebbende, desembrood kan uiteraard ook in een bakblik worden gebakken. Soms vind ik dat handiger. Het brood is makkelijker te snijden omdat de korst zachter is, het formaat van alle Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-85341372534025779572023-09-03T20:52:00.003+02:002023-09-20T21:30:59.158+02:00Bruin brood met zaadjesHet leuke aan brood bakken is dat je volop kunt variëren. En zeker als je er enige handigheid in hebt gekregen is het leuk om iedere keer weer een ander brood te bakken. Ik ben nog ieder keer heel blij als er weer een mooi brood uit mijn oven komt. Ik lees regelmatig dat mensen die met brood bakken beginnen met goedkope bloem uit de supermarkt starten om het eens uit te proberen. Ik raad datLevinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-69827225390059346782023-01-09T18:02:00.001+01:002023-08-30T20:20:32.218+02:00Sinaasappelcake met zuurdesem Je kunt zuurdesem niet alleen voor brood gebruiken maar ook voor allerlei andere baksels. Er staat al een recept voor een chocoladecake met desem een een bananencake met desem op mijn blog en dan nu een sinaasappelcake met desem. Net als de andere cakes erg lekker.Ik geef er de voorkeur aan om actieve desem te gebruiken, deze heeft een mildere smaak dan desem die al een tijdje in de Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-83659871573099571822022-11-11T22:23:00.003+01:002024-01-07T16:42:18.949+01:00Gele kokosrijst uit de Instant PotVoor dit gerecht mag je me -bij wijze van spreken- 's nachts wakker maken. Heerlijk!! Vooral de combinatie van sereh (citroengras), verse gemberwortel en djeroek poeroetblaadjes vind ik een niet te overtreffen smaaksensatie. Ik gebruik geen kokosmelk uit een blikje of pakje maar santen in blokvorm. Santen is bij (bijna) iedere supermarkt te koop. Met santen krijg ik Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-20719681758415575622022-11-07T21:25:00.011+01:002023-09-22T17:44:24.422+02:00Desembrood zonder kneden en met koelkastrijs
Het recept voor dit brood is simpel en gebaseerd op de 1-2-3 methode: je neemt 1 deel zuurdesem, 2 delen water en 3 delen bloem/meel. Je komt dan altijd uit op een hydratatie (vochtgehalte) van 71,4%. Dat is aan de hoge kant, het deeg wordt daardoor wat plakkeriger. Er is niks mis met plakkering deeg maar het vergt enige oefening om er mee te werken. Het voordeel van meer vocht in het deeg is Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-61329582137193095382021-07-25T14:18:00.005+02:002023-11-11T16:28:09.132+01:00Tarwe-semolinabroodAls je dit heerlijke brood wil gaan maken moet je even vooruitdenken. Dit brood wordt namelijk met een een voordeeg gemaakt, in dit geval een biga. Een biga is een stijf voordeeg bestaande uit bloem, water en gist en moet een aantal uren van tevoren worden gemaakt. Als je dit de avond van tevoren doet kan je de volgende ochtend aan de slag met het maken van het deeg. In een biga wordt een Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-84579363235616490662021-07-06T17:33:00.002+02:002023-08-30T20:30:54.166+02:00Chocolate chip cookie bars met zuurdesemGisteravond had ik mijn desem ververst en vanmorgen stond hij vrolijk te bubbelen op het aanrecht. Mijn plannetje om desembrood te bakken viel echter door een verkeerde planning in duigen. Ik had de desem in de koelkast kunnen zetten maar bedacht me opeens dat ik er ook iets lekkers voor bij de koffie van kon bakken. En voilà ....Ik heb actieve desem gebruikt. Je kunt deze koek ook maken met Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-70445821210375212892021-06-14T11:26:00.001+02:002023-08-30T20:31:29.739+02:00Kip Tikka Masala uit de Instant PotAlweer een simpel te maken gerecht uit de Instant Pot. Ik hoefde er niet eens voor naar de supermarkt, ik had alles in huis. Voordeel van een goed gevulde kruidenkast en vriezer! In plaats van een Instant Pot kan ook een ander merk elektrische pressure cooker worden gebruikt, bijvoorbeeld de Crockpot Express of de Ninja Foodi. De knoppen hebben een andere naam, de werking is hetzelfde. Het Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-28446203789871515262021-06-03T22:34:00.002+02:002023-08-30T20:34:30.637+02:00Gekruide aardappels uit de Instant Pot Deze gekruide aardappels staan regelmatig bij ons op tafel. Jus of saus hebben we zelden en een kale aardappel is ook zo kaal of saai. Door ze met kruiden te bestrooien en in bouillon te koken zien ze er een stuk gezelliger uit en worden ze extra lekker. Met de kruiden kan je uiteraard variëren, net wat je lekker vindt. Ik kies vaak voor een mengsel van (gerookt) paprikapoeder, Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-86259503874515813862021-05-25T14:59:00.002+02:002023-08-30T20:35:28.501+02:00Lichtbruine broodjes met speltmeel
Heerlijke zachte en luchtige lichtbruine broodjes, handig om in voorraad te hebben. Je kunt ze namelijk heel goed invriezen, ze blijven in de vriezer enkele weken goed. Laat ze ontdooien in de plastic diepvries zak. Je kunt ze voor het serveren nog een paar minuten in een op 175 ºC voorverwarmde oven opwarmen maar dat hoeft niet.Ik verdeel het deeg meestal in 12 stukken. Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-62167799117533338582021-05-19T21:38:00.003+02:002023-09-11T22:46:38.531+02:00Penne uit de Instant Pot met romige tomatensaus
De Instant Pot en ook de Crockpot Express, zijn nog steeds mijn grootste vriendjes in de keuken. Ik gebruik ze bijna dagelijks. Stoofschotels, stamppot, groenten, aardappelen, soep, bouillon, rijst, je kunt het er allemaal in klaarmaken. Aardappelen bijvoorbeeld kook ik nooit meer in een pan op het vuur, gestoomd uit de Instant Pot zijn ze veel lekkerder (8 minuten op hoge druk).Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-30640649591760144682021-04-24T21:50:00.001+02:002023-08-30T20:36:30.898+02:00Challah Vorige week maakte ik verschillende vlechtbroden, zo leuk om te doen. Toen ik jaren geleden voor het eerst een vlechtbrood maakte was ik na 5 keer strengen heen en weer leggen al helemaal in de war maar inmiddels heb ik er door veel te oefenen handigheid in gekregen. Belangrijk is dat je goed moet blijven tellen en in de gaten moet houden dat je niet een streng vergeet.6-vlecht met dubbele strengLevinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-68008655560539811102021-03-27T23:16:00.003+01:002023-09-22T17:49:11.153+02:00Lichtbruin vloerbrood met zaadjes
Dit brood bak ik regelmatig voor onszelf, we zijn gek op zaadjes in brood. Ik heb er bij dit brood niet voor gekozen om de zaadjes eerst te weken. Nou ja, eigenlijk zit het anders. Ik vergeet dat steeds. Ik heb dit opgelost door meer water in het deeg te gebruiken en een autolyse toe te passen. De zaadjes kunnen dan water uit het deeg opnemen. Sowieso hou ik van meer vocht in het deeg. Meer Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-54880821122333997092020-12-18T22:15:00.001+01:002020-12-18T22:16:57.056+01:00Briochebroodjes met cranberry's en sinaasappelDeze heerlijke minibroodjes smaken heerlijk bij het kerstontbijt, bij de kerstbrunch of bij een kopje koffie of thee (en uiteraard smaken ze de rest van het jaar ook heerlijk). Het deeg is tijdens het begin van de kneedtijd best stevig. Pas als de boter is toegevoegd wordt het een zijdezacht deeg. Gebruik bij voorkeur een machine om het deeg te kneden. Door de grote hoeveelheid boter die Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-7901670036356669602020-09-15T13:45:00.000+02:002020-09-15T13:45:04.340+02:00Lichtbruine pistoletsHet ‘secret ingrediënt’ in dit recept is roggezuurdesempoeder. Het geeft extra smaak aan de broodjes. Het poeder zelf heeft geen rijskracht en er moet dus altijd ook nog gist aan het deeg toegevoegd worden.Voordat het deeg wordt gekneed, wordt er eerst een autolyse toegepast. Je mengt het meel, het roggezuurdesempoeder en water. Dit mengsel laat je ± 30 minuten staan. In die tijd kan het water Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-52771401384774291932020-06-05T16:12:00.000+02:002020-06-05T16:12:44.190+02:00Romige pasta met kip uit de Instant Pot
Mijn echtgenoot zeurt al heel lang om macaroni. Het helpt niet als ik zeg dat andere soorten pasta van hetzelfde deeg zijn gemaakt en alleen een andere vorm hebben. Nee, hij wil macaroni. Het liefst zoals zijn moeder dat vroeger maakte 😋. Zijn moeders recept heb ik niet, dus heb ik een ander recept gezocht. En tot mijn vreugde kwam ik een recept tegen voor macaroni in de Instant Pot. Alles Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-53435693884909413292020-05-11T17:14:00.000+02:002020-05-11T17:14:48.421+02:00Kip drumstick met bbq-saus
Snel klaar en makkelijk om te maken. De drumsticks worden eerst in de pressure cooker gaar gemaakt en daarna met de saus nog even onder de grill gezet.
Het recept van de saus vond ik op de website van HIP cooking. Ik vond de saus lekker maar ook een beetje flauw. Volgende keer ga ik er iets meer kruiden in doen. In plaats van de saus zelf te maken kun je ook een kant en klare bbq saus Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-86107749929753668652020-05-05T17:00:00.010+02:002023-12-13T16:49:31.324+01:00Driegranendesembrood
Dit brood kan zowel in een pan als op een pizza-/broodbaksteen gebakken worden. Ik heb het wederom in een pan gebakken. Waarom in een pan? Het antwoord is simpel: in een gesloten pan creëer je een optimale omgeving om brood in te bakken. Doordat je eerst met de deksel op de pan bakt ontstaat er stoom in de pan, de korstvorming wordt uitgesteld waardoor het deeg langer kan doorrijzen. Tegen het Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-44316541014368792562020-04-22T23:19:00.000+02:002020-06-05T16:28:13.879+02:00Krentenrozijnenbollen - lactosevrij/vegan
Regelmatig zie ik de vraag voorbij komen of je ook zonder melk en boter brood kan bakken. Dat kan zeker! In de meeste broden die ik bak gebruik ik trouwens water en olie.
Een zacht wit brood of zachte bolletjes zonder melk en boter bakken is wat lastiger. Juist door de melk en de boter wordt het brood/de broodjes zachter.
In plaats van koemelk kan plantaardige melk gebruikt worden. Ik vind Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-34997803.post-23795208134373930902020-04-02T15:38:00.002+02:002023-09-27T18:52:29.051+02:00Wit brood met een knapperige korst
En toen zaten we opeens in een crisis. Een gemeen virus grijpt over de hele wereld om zich heen. Ik vind het best eng.
Van drukdrukdruk heb ik het nu opeens rustiger. Door het coronavirus heb ik helaas een aantal workshops moeten verplaatsen naar andere (nog nader te bepalen) data. Alle deelnemers krijgen bericht van me (dus als je nog niets hebt gehoord: je krijgt nog een e-mail).
Mijn Levinehttp://www.blogger.com/profile/08541090961998204280noreply@blogger.com16