15 oktober 2006

Sesame Bread Sticks (soepstengels)



Lekker als knapperig tussendoortje en natuurlijk bij soep zijn deze Seame Bread Sticks. Het recept komt uit 'Bread' van Jeffrey Hamelman. Simpel recept, groot succes. Naar de malt syrup (gerstemoutstroop) heb ik een tijdje gezocht. Ik heb het uiteindelijk zowel bij 'De Tuinen' als bij een reformwinkel gevonden; zo heb je niets, zo heb je opeens twee potjes in de kast staan :-).
Sesame Bread Sticks
  • 536 gram tarwebloem
  • 300 gram water
  • 32 gram olijfolie
  • 17 gram malt syrup (gerstemoutstroop)
  • 9 gram zout
  • 1/2 theelepel droge gist
  • sesamzaadjes
Maak met genoemde ingredienten, behalve de sesamzaadjes, een soepel deeg. Laat 1 uur in een ingevette kom rijzen.

Verwarm de oven voor op 190 °C.
Verdeel het gerezen deeg in stukjes van 38 gram voor dikke stengels en in stukjes van 19 gram voor dunne stengels. Van ieder stukje deeg een balletje maken en afgedekt 10 minuten laten rusten.

Rol ieder balletje uit tot een stengel van ongeveer 30 cm. Natmaken met wat water en door sesamzaad rollen. Op bakplaat leggen. Ze kunnen nu direct de oven in, 2e rijs is niet nodig.

Dunne stengels in ongeveer 20 minuten gaar en bruin bakken, dikke stengels in ongeveer 30 minuten. Ze moeten door en door knapperig zijn.
De bread sticks kunnen 5 dagen in een luchtdichte trommel bewaard worden.

Tip:
Ook lekker is het om de stengels voor het bakken te bestrooien met grof zeezout of zwarte sesamzaadjes.

Eet smakelijk!

5 opmerkingen:

Marloes zei

Oww dit ziet er alweer zo heel lekker uit, om je vingers bij op te eten. Ga het zeker een keer maken.

Bij het zien van het potje Gerstemoutstroop denk ik meteen, 'ohh die...' Je moet het maar net tegenkomen.

Karen Baking Soda zei

Ha, moutsiroop! Die wil ik ook, bedankt voor de tip!

Anoniem zei

Ik heb net dezelfde bread sticks gebakken gisteren (zonder de stroop), maar ik ben zoooo lang bezig geweest met rolletjes vormen dat ik het niet gauw zal herhalen... Mijn bolletjes deeg werden helemaal droog ondertussen.

Levine zei

Ik dek de bolletjes deeg af met ingevet plastic bakmatje, dan drogen ze niet uit. Ook heb ik het in gedeelten gedaan. Bleek toch wel erg veel deeg te zijn :-). Niet van al het deeg gelijk bolletjes gemaakt. En uitrollen doe in in stukjes, eerst een paar beetje uitrollen, die leg ik dan weer afgedekt weg, dan de volgende, dan weer de eerste verder uitrollen en zo verder. Pas toen de eerste lading in de oven zat ben ik van weer een deel van het deeg bolletjes gaan vormen en na 10 minuten rusten uitrollen.

Karel zei

Vandaag alvast gebakken voor het Kerstdiner voor morgen. De helft met sesam en de andere helft met maanzaad. En ze zijn inderdaad heerlijk.