16 december 2007

Kerststol van Mrs. Kostyra

Kerstbrood

Vorig jaar heb ik me helemaal uitgeleefd met het bakken van kerststollen. Ik heb er toen ik weet niet meer hoeveel gebakken. Dit jaar was ik van plan om geen nieuwe recepten meer uit te proberen, maar ja ....... toen kwam ik het recept tegen van de moeder van Martha Stewart. Het is uiteindelijk een kerststol geworden die een beetje van mij is en een beetje van mrs. Kostyra; ik heb zowel aan de werkwijze als aan de ingrediënten wat veranderd.

Het is een overheerlijk brood geworden! Zo lekker dat ik het van de week weer ga bakken. Dan in de traditionele vorm met een rol spijs in het midden.

Kerststol van Mrs. Kostyra

  • 145 gram krenten
  • 60 ml bruine rum (of cognac)
  • 185 gram gele rozijnen
  • 60 ml vers geperst sinaasappelsap
  • 770 gram tarwebloem
  • 75 gram suiker
  • 14 gram zout
  • ½ theelepel piment (of kaneel)
  • 250 gram volle melk
  • 140 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram lauwwarm water
  • 14 gram droge gist
  • 3 grote eieren, los geklopt
  • geraspte schil van 2 sinaasappels
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 100 gram sukade, in kleine blokjes
  • 40 gram gekonfijte sinaasappelschil, in blokjes
  • 125 gram blanke amandelen, grof gehakt
  • 2 - 3 eetlepels gesmolten boter om te bestrijken
  • poedersuiker om te bestrooien

Week de krenten in de rum en de rozijnen in het sinaasappelsap. Hoe langer hoe lekkerder! Ik heb ze de avond van tevoren in de week gezet. Laat de krenten en de rozijnen goed uitlekken en dep ze goed droog voordat ze in het deeg verwerkt worden.

Doe tarwebloem, droge gist, suiker en piment in de kom van een standmixer of in een grote schaal als je het deeg met de hand wilt kneden.

Doe de melk samen met de boter in een klein pannetje. Verwarm op laag vuur totdat de boter gesmolten is. Laat het mengsel tot lauw afkoelen voordat je verder gaat.

Voeg het lauwe melk-/botermengsel, de eieren, het water en het zout toe aan het bloemmengsel. Roer door elkaar en kneed met de kneedhaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is makkelijk te verwerken. Als je het deeg met de hand kneed duurt het ongeveer 20 minuten totdat het goed is.

Maak een platte lap van het deeg  en verdeel daar de uitgelekte krenten en rozijnen, sinaasappel- en citroenschil, sukade, sinaasappelschil en de amandelen over. Vouw de deeglap dicht en kneed de vulling goed door het deeg.

Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg in 1 ½ - 2 ½ uur tot dubbel volume rijzen.

Druk het deeg uit tot een platte lap van ± 40 x 60 cm en een ½ cm dik. Rol het deeg vanaf een lange kant stevig op. Maak er vervolgens een cirkel van. Druk de uiteinden goed op elkaar.

Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Knip het deeg om de vijf centimeter voor 2/3 in. Dek het deeg af en laat het ± 30 minuten rijzen. In die 30 minuten zal het deeg niet veel rijzen, dat is oké. Tijdens het bakken zal het nog meer rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 190 ºC. Bestrijk het deeg met gesmolten boter en bak het in het midden van de oven in 35 - 45 minuten gaar en bruin. Bestrijk het brood direct na het bakken nog een keer met boter en laat het op een rooster afkoelen.

Bestrooi het brood voor het opdienen royaal met poedersuiker.

Meer kerststollen:
Kerststol met amandelspijs + filmpje
Amandel kerststol (zonder gist)
De "Help, ik heb geen tijd kerststol" (zonder gist)
Kerstbrood met marsepein
Kerststol
Rumrozijnen kerststol en kerststol met sinaasappel
Kerststolletjes
Kerststol van Mrs. Kostyra
Kerststol met marsepein
Kerststol/krans met amandelspijs
Kerstbroodjes
Kerststol, kerstbroodjes of kerstrolletjes
Pandoro di Verona (Italiaans Kerstbrood)
Panettone
Panettone 2
Mini Panettones


4 opmerkingen:

Steenbakkertje zei

Haleluja , dit ziet er super uit als je alleen al het recept leest !!

Gelijk eventjes afdrukken .

Anoniem zei

het brood is sinds een uurtje uit de oven, er mist nu al een stuk uit.....heerlijk.... Dacht aanvankelijk dat het niet goed ging want het rijzen duurde wat langer. En het filmpje van Martha en haar moeder is erg leuk! Bedankt weer!
Monica

Steenbakkertje zei

Heb dit recept gemaakt alleen heb er twee stollen van gemaakt met spijs en ze zijn gelukt .

Dit zijn echter geen stollen geworden maar slagschepen wat een monsters !


De smaak is tip top in orde deze ga ik meer maken !!

Anoniem zei

Hoi Arden !
Bedankt voor dit super lekkkere recept, heb er 3 stolletje met spijs van gemaakt en ze waren heeeeerlijk !!
Groetjes Tinie