16 december 2010

Kerstbroodjes

Kerstbroodjes

Weer eens iets anders dan een stol, deze broodjes. Niet moeilijk om te maken, het deeg is een plezier om mee te werken. Met de vulling kan volop gevarieerd worden.

Kerstbroodjes

Vulling:
  • geraspte schil van 1 sinaasappel + sap van een halve
  • 4 eetlepels Grand Marnier
  • 50 gram gele rozijnen
  • 100 gram blauwe rozijnen
  • 80 gram gedroogde cranberry’s
  • 20 gram gekonfijte sinaasappelschil
  • 20 gram gekonfijte citroenschil (moeilijk te verkrijgen, eventueel bij reformwinkel)
  • 30 gram amandelen, grof gehakt
  • ± 300 gram amandelspijs, aangemaakt met wat ei en citroensap
Deeg:
  • 550 gram tarwebloem
  • 11 gram droge gist
  • ¼ theelepel kaneel
  • 85 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 10 gram zout
  • 85 gram zachte ongezouten roomboter
  • 1 groot ei, losgeklopt
  • 255 gram volle melk, lauwwarm
Verder:
  • gesmolten ongezouten roomboter om te bestrijken na het bakken + poedersuiker of poedersuiker aangemaakt met wat water voor glazuur
  • 2 ronde vormen van ± 28 cm (springvormen of vormen met losse bodem), ingevet en bodem bekleed met bakpapier, 2 vierkante vormen of een grote rechthoekige kan natuurlijk ook

Vulling: meng sinaasappelschil, sinaasappelsap, Grand Marnier, rozijnen, cranberry’s en gekonfijte sinaasappelschil en citroenschil in een schaaltje door elkaar. Zet apart tot gebruik. Hoe langer de vulling weekt hoe lekkerder ☺.

Deeg kneden in een standmixer/spiraalkneder: meng tarwebloem, droge gist, kaneel, suiker en zout door elkaar in de kom. Voeg de boter, ei en melk toe en kneed met deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken (neem een bolletje deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit elkaar).

Deeg kneden in een broodbakmachine: doe alle ingrediënten in de bak van de bbm. Kneed – op bijvoorbeeld de pizzastand – in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken (neem een bolletje deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit elkaar). Neem het deeg uit de bbm en volg het recept hieronder vanaf de 1e rijs.

Deeg kneden met de hand: meng tarwebloem, droge gist, kaneel, suiker en zout door elkaar in de kom. Voeg de boter, ei en melk toe en roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Kneed in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Voeg geen extra bloem toe, het wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken (neem een bolletje deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit elkaar).

1e rijs: vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten bedekt zijn met een beetje olie. Dek de kom af en laat het deeg in ± 1 uur op kamertemperatuur in volume verdubbelen.

Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van ± 70 x 18 cm. Laat de vulling uitlekken en dep goed droog met keukenpapier. Verdeel de vulling gelijkmatig over de deeglap en strooi de gehakte amandelen erover. Maak een rol van de amandelspijs (even lang als de deeglap) en leg de rol in het midden van de deeglap. Rol de deeglap zo strak mogelijk op, knijp de naad goed dicht. Leg de rol met de naad naar beneden op de werkplek, snijd de uiteinden eraf en snijd de rol in 14 stukken van gelijke dikte. Leg de plakken met de snijkant naar boven in de vormen.

2e rijs: laat het deeg – goed afgedekt – op kamertemperatuur in ± 1 uur tot bijna in volume verdubbelen.

Verwarm intussen de oven voor op 190 °C.

Bakken: bak de broodjes in het midden van de oven in 15 – 20 minuten gaar en bruin. Bak als er geen twee vormen tegelijk in de oven passen, de tweede vorm direct na de eerste.
Bestrijk de broodjes direct nadat ze uit de oven komen met gesmolten boter. Haal ze uit de vorm en laat op een rooster afkoelen.

Bestrooi voor het serveren desgewenst met poedersuiker of maak een glazuur van poedersuiker en water en druppel dat over de broodjes.

De broodjes kunnen (zonder glazuur) ingevroren worden.

Bron: aangepast recept uit Good Food Magazine

2 opmerkingen:

Karel zei

Vanochtend gegeten bij het Kerstontbijt (met een iets aangepaste vulling): heerlijk!

ingrid harms zei

Het is nu bijna paasen en ik heb ze nu gemaakt, het zijn net kleine paasstolletjes. Met een beetje boter heerlijk.