16 december 2007

Help ... wat eten we met Kerst?

Ieder jaar zo rond deze tijd bekruipt me een beklemmend gevoel. De vraag “wat gaan we eten met Kerst?” spookt door mijn hoofd. Maar ook hoor ik steeds een stemmetje dat zegt “doe ff normaal zeg, waarom maak je je daar zo druk over?”.

Je kunt geen tijdschrift of krant openslaan of de kerstmenu’s vliegen je om de oren. Het ene is nog extravaganter dan het andere. Ook de supermarkten doen van harte mee, zelfs die bij mij om de hoek waar je normaal alleen basisingrediënten kunt vinden. Opeens hebben ze – ik noem maar een paar voorbeelden - gerookte knoflook, mini courgettes, kumquats, verse rozemarijn, konijn, struisvogelfilet, kastanjepuree en allerlei aparte soorten pasta in de schappen liggen.

Na het lezen van al die kerstmenu’s (want dat doe ik natuurlijk wel ☺), de uitpuilende supermarkten en het zien van mensen die moeizaam volgeladen karretjes (met dingen die ze normaal nooit eten) naar de kassa duwen word ik altijd wat tegendraads. Moet dat nou, al die overdaad? Het lijkt wel - en dat is helaas al jaren aan de gang - of Kerstmis een excuus is geworden om je vol te stoppen met eten. Ik krijg op die momenten sterk de neiging om boerenkool met worst te gaan eten en een vlaflip als toetje.

Ook bekruipt me tijdens het lezen van die kerstmenu’s een soort faalangst. Ik ben tenslotte maar een “huis, tuin en keukenkok”. Kan ik dat wel? Wil ik wel de hele 1e en/of 2e Kerstdag zenuwachtig in de keuken staan friemelen en fröbelen? Nee dus! Ik wil graag lekker eten, maar dan wel gerechten die van tevoren kunnen worden voorbereid zodat ik er op het ‘moment suprème’ nog maar weinig aan hoef te doen of gerechten die in een redelijke tijd klaar zijn zodat de gasten niet een uur tussen het voor- en hoofdgerecht hoeven te wachten.

Maar goed, zo langzamerhand wil ik nu wel eens weten wat we met Kerst gaan eten! Diverse voorstellen mijnerzijds zijn inmiddels al van tafel geveegd. Zo is iets met ganzen- of eendenlever als voorgerecht direct gesneuveld, lamsbout als hoofdgerecht afgedaan als 'bah' en tiramisu als nagerecht afgeserveerd als ‘dat kennen we nu wel’ en zo kan ik nog wel wat voorbeelden opnoemen.

Ik ga er nog maar eens een nachtje over slapen ......

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Nou Arden wat ben jij in de weer zeg. Dat je nog tijd hebt om over de Kerst na te denken.Wel leuk allemaal maar het kost ook een groot deel van je vrije tijd denk ik. Zelf zal ik blij zijn als het allemaal weer achter de rug is, heb hezelfde als jij. Het moet steeds gekker en iedereen is straks zo gestrest als een deur. Zijn we dan ook nog gezellig of er te moe voor? Ben zelf ook midden in de verkoop van het "oude" huis en allemaal beslissingen en kopen voor het nieuwe. Niet de juiste tijd hiervoor maar het zal moeten. Veel sterkte en inspiratie voor de Kerst gewenst. Groetjes Wil V

Anoniem zei

Beste Arden,

Ik moet eerlijk zijn dat ik veel inspiratie op doe bij een heel groot aantal recepten dat ik hier op jouw plekkie tegen kom.
Wij gaan dit jaar heel simpel gourmetten (willen de kinders) maar met een paar kleine culinaire uitstapjes.

De trend is jaren lang geweest dat het maar duurder en duurder moest zijn, luxer dan lux.
Hongaarse eendenborst, gebakken op het vel met een saus van rode wijn, honing, tijm en salie. Gevulde herten reet, Wildzwijn, Kalkoen gevuld met kastanjes en rozemarijn en ga zo maar door. Alles is zo… over done, zo overdadig.

Wij gaan gewoon lekker gourmetten (hoofd gerecht). De voorgerechtjes, denk ik dat wij het als Scheveningers het toch bij wat vis/garnalen en zo houden. In het Nederlands klinkt het redelijk lekker in het Italiaans klinkt het heerlijk.

Crabsticks, shurmi in cocktailsaus.
In het Italiaans klinkt het natuurlijk veel lekkerder(der).

Shurmi di grancio in salsa rosa

[img]http://bp1.blogger.com/_Ck7B_Bcw0GE/R11DPUO5IJI/AAAAAAAABIk/bytEBZ_tHe4/s400/polpa-di-granchio.jpg[/jpg]

Eigenlijk gewoon Shurmi in cocktailsaus.

De gourmet avond met zowel vlees gevogelte als vis, natuurlijk kwartel-eitjes, een behoorlijke hoeveelheid kazen, een aantal kruiden, knoflook, ansjovis, kappertjes boters.
Ook Rosti zal dit jaar op het menu staan.

’t Is inderdaad een heel werk om alles weer in goede banen te leiden, of was het nou lijden

Ik probeer het een beetje in de Italiaanse keuken te houden en wel een beetje makkelijk, maar wel lekker.

Remi

Anoniem zei

Haha Arden! Nou wij hebben vorig jaar ons de blaren gekookt, echt vreselijk uitgepakt. Coquilles, en allerlei ander duur gedoe, en het viel eigenlijk allemaal een beetje tegen....Ik vond de coquilles heerlijk, maar ik eet die dan ook vaker, maar de rest van het gezin vond het echt NIET lekker. De 2e dag kookte mijn verkering, hij kan ook lekker koken, maar bij hem ging er ook het een en ander mis, dus dat viel ook een beetje in het water. Al met al een heleboel geld uitgegeven, en het was het eigenlijk niet waard. Maar we hebben er wel erg om gelachen, we hebben het er nu nog over, dus dat is dan wel weer leuk, denk ik maar. Dit jaar gaan we weer lekker eten, oa eendeborst met cranberry-portsauce, maar dat is een gerecht wat we al vaker hebben gemaakt, lekker met verse rode kool, stoofpeertjes en aardappelkroketjes. En de 2e dag een rosbeef uit de oven, sperciboontjes en aardappels uit de oven. Lekker voor en nagerechtjes, en het komt helemaal goed. En als het weer mislukt? Jammer dan, wij gaan er niet onder gebukt hoor, dat is vorig jaar gelukkig gebleken!
Ik weet wel dat jij een reputatie hebt op het gebied van koken, maar dat moet eigenlijk voor je werken, en niet tegen je. Ik merk het hier ook hoor, sta ook bekend als een goed kokkin, en sommige mensen gaan dan ook ineens dingen verwachten, maar ik heb ook gemerkt, dat ik dan soms ook dingen van mezelf ga verwachten die ik eigenlijk niet waar kan maken. Toen ik dat ontdekte, ben ik daar gelijk mee gestopt. Ik ben een vrouw die van koken/recepten/eten houd, maar zeker geen echte kokkin! Ik raak geintimideert door sommige kookbladen, die zijn voor mij gewoon te hoog gegrepen. Leuk om in te kijken, maar ik ga het ze niet nadoen.
Daarentegen maak ik weer een goddelijke kipsate of roti, of zuurkool....
Fijne feestdagen!