22 december 2007

Bisque d’Homard / Kreeftensoep

Verse kreeft

Als je kreeftensoep maakt zie je met eigen ogen waar de uitdrukking "zo rood als een kreeft" vandaan komt. De kreeften gaan bruin de pan in en binnen een paar minuten zijn ze uhhh zo rood als een kreeft ..... Het is geen soep die je in een half uur maakt, je moet er even tijd voor uittrekken (zoals met de meeste zelfgemaakte bouillons/soepen), maar het recept is niet ingewikkeld. In mijn keuken was het wel een ravage achteraf.....

De kreeft kocht ik bij de Sligro (groothandel). Ze zwemmen daar in een aquarium rond, je mag aanwijzen welke je wilt hebben :-). Ik vroeg aan de visboer ook rauwe kleine garnalen, maar helaas had hij die niet op dat moment. "Waar heb je ze voor nodig"? vroeg hij vervolgens. "Om bouillon van te maken voor kreeftensoep". "Meid, zeg dat dat meteen" zei hij terwijl hij wegbeende naar een grote vrieskist. Ik kreeg een grote zak met "mislukte" garnalen in mijn handen gedrukt. "Maak jij daar je bouillon maar mee, komt helemaal goed". Zo gezegd, zo gedaan en het is inderdaad helemaal goedgekomen.
Niet iedereen kan bij de Sligro kopen, maar een goede vishandelaar kan je er vast ook aan helpen.

Bisque d’Homard / Kreeftensoep
 • 2 kleine kreeften, samen ± 800 gram (eventueel diepgevroren, laat ze dan eerst ontdooien)
 • 450 gram "garnalen afval" (zie uitleg hierboven)
 • 12 peperkorrels, licht geplet
 • 6 takjes verse tijm
 • 30 gram boter
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 worteltjes, in plakjes
 • 1 stengel bleekselderij, in boogjes
 • geraspte schil van 1 kleine citroen
 • 250 ml droge witte wijn
 • 125 ml droge sherry
 • 3 eetlepels tomatenpuree
 • 250 ml slagroom
 • 6 eetlepels rijst
 • snuf cayennepeper (of meer naar smaak)
 • zout naar smaak
 • 100 - 150 gram Hollandse garnalen
Breng 2 liter water in een grote pan aan de kook. Voeg de kreeften toe, (bij levende kreeften koppen eerst). Doe de deksel op de pan en kook de kreeften in ongeveer 8 minuten gaar.
Haal uit de pan, laat uitlekken en afkoelen op een bord. Haal het vlees uit de staart en bewaar samen met de scharen in de koelkast.

Doe de pantsers van de staarten terug in het kookwater en voeg de peperkorrels, 3 takjes tijm en het garnalen afval toe. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan ± 30 minuten heel zachtjes koken.

Zeef de bouillon door kaasdoek of eventueel een schone theedoek boven een kom of pan. Gooi de pantsers, garnalen afval, peperkorrels en tijm weg.

Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Bak de ui op laag vuur glazig, voeg worteltjes, bleekselderij, de overgebleven takjes tijm en citroenrasp toe. Laat ± 5 minuten zachtjes bakken. Voeg de witte wijn, de sherry en de tomatenpuree toe. Breng aan de kook en laat ± 10 minuten zachtjes koken. Haal uit de pan en zet apart.

Zet de pan weer op het vuur en giet er de kreeftenbouillon en slagroom in. Voeg de rijst toe, doe de deksel op de pan en laat de rijst op laag vuur in ongeveer 20 minuten gaar worden.

Zeef de bouillon en doe de rijst bij het groentenmengsel. Pureer het groenten-/rijstmengsel in een foodprocessor en roer door de bouillon. Voeg cayennepeper en zout naar smaak toe en laat weer warm worden.

Schep in borden en garneer met stukjes kreeft en garnalen.

Gekookte kreeft

Eet smakelijk!

Recept printen

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Arden!

Ik kwam hier wat inspiratie opdoen en las met veel interesse je recept voor kreeftensoep (na enkele andere recepten). Zelf kook ik ook graag en dat mag ook kreeft zijn. Toen ik de foto zag, wilde ik je een kleine tip aan de hand doen. Niets spectaculairs, het verandert niets aan de smaak, maar het oog wil ook wat.
Nadat je de kreeft uit het kookvocht gehaald hebt, slaan ze wit uit (zie foto). Een penseeltje en wat olijfolie (of ook gewone zonnebloemolie) doen wonderen...
Grts, Wouter
(Antwerpen)

Anoniem zei

Kreeft of andere dieren worden nooit levend gebakken of gekookt.Als ik dit recept lees lijk je wel een kanibaal. Kreeft of andere dieren worden eerst gedood voordat je er een mooi recept van maakt. Dat doe je door achter de kop van de kreeft een groot slagersmes te steken. In enkele secondes is hij dood. Daarna in de pan.

Anoniem zei

Anoniem. .. je weet er geen moer van af

Anoniem zei

Het doden van een kreeft doe je ook niet met een mes ! Leg de kreeft in een lade van de vriezer, de kreeft raakt onderkoeld en valt in slaap. Na 30 - 45 minuten uit de vriezer halen.