08 december 2007

Pasta met champignons en pesto

De titel van dit bericht had ook "Koken uit de koelkast" kunnen zijn. De meeste ingrediënten voor deze pastaschotel heb ik namelijk altijd wel in huis. Alleen de magor heb ik nog moeten kopen. In plaats van witte wijn gebruik ik regelmatig Noilly Prat, een Franse witte vermouth. Jaren geleden was ik in Marseillan, in het zuiden van Frankrijk, en heb daar de distilleerderij/kelders van Noilly Prat bezocht. Sinds die tijd heb ik er een zwak voor. Niet om te drinken, maar om mee te koken! Lekker in sauzen en dan vooral in vissauzen. Er wordt naast de witte ook een rode en amberkleurige variant gemaakt. Alle soorten heb ik uiteraard na een uitgebreide rondleiding en uitleg mogen proeven. In Nederland is de witte Noilly Prat verkrijgbaar bij de betere slijterijen.

Pasta met champignons en pesto

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 gram pancetta of gerookt ontbijtspek, in reepjes
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 250 gram (mergel- of kastanje-) champignons, in schijfjes
  • 1 dl Noilly Prat of witte wijn
  • 150 gram magor (mascarpone met gorgonzola)
  • 4 eetlepels pesto
  • 150 ml crème fraiche
  • zout en versgemalen peper
  • 300 - 400 gram pasta

Kook de pasta beetgaar.

Bak terwijl de pasta kookt de pancetta uit in de olijfolie en haal uit de pan.
In achtergebleven vet ui glazig bakken.
Champignons toevoegen en meebakken.
Toevoegen: pancetta, magor, Noilly Prat, crème fraiche en pesto. Al roerend op zacht vuur in een paar minuten tot een saus laten inkoken. Op smaak brengen met zout en peper.

Lekker met een gemengde salade erbij.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hmmm lekker!!!Voor volgende week een keer op het menu. Met een stuk vlees of vis voor een van ons, past het ook prima in het koolhydraatarme dieet. Bedankt voor het recept.

Anoniem zei

Voor het dieet bedoel ik dan wel vlees of vis i.p.v. pasta :-)

Robert Jan zei

Noilly Prat: geen kok kan zonder! Ik heb er geregeld aandacht aan besteed op mijn oude blog.

Plezierig goedje om saus en jus mee op smaak te brengen, of roerbakgroenten mee af te blussen. (Dat laatste kan ook met een goedkopere droge sherry.)

Overigens is Noilly Prat ook prima te drinken als aperitief, want: veel droger dan de droogste Italiaanse vermout (die ik schaar onder de noemer 'zoete meuk'.

Staat Noilly Prat niet op de drankenlijst? Vraag dan of de chef een fles in zijn rekje heeft staan. Meestal blijkt dat inderdaad het geval. Alleen krijg je hem dan niet gekoeld!

Tot voor kort had AH deze flessen gewoon in het schap staan (niks 'betere slijterij') maar sinds de herindeling van 'mijn' filiaal moet ik er voor naar Gall&Gall... ook van Ahold, trouwens.