04 december 2007

Kerstvruchtjes (mincemeat)

Mincemeat (kerstvruchtjes)

Mincemeat kan je rond de kersttijd in potten kopen bij (Engelse) delicatessenwinkels, maar je kunt het ook zelf maken! Zelf maken is helemaal niet moeilijk heb ik ervaren. Ik heb de slowcooker gebruikt, maar het kan ook in de oven en als je via Google zoekt kom je vast ook nog andere manieren tegen. Het enige probleem dat ik zag opdoemen bij het doorlezen van het recept was het ingrediënt "niervet" (in het Engels "suet"). Wordt dat verkocht in Nederland? Ik had het echt nog nooit gebruikt. Maar gelukkig, bij de slager kon ik het zo kopen; ruim 300 gram voor 0,70 eurocent. In plaats van niervet kan ook plantaardig vet worden gebruikt. In Engelse supermarkten wordt ook vaak vegetarische suet verkocht. Of niervet gezond is weet ik niet, ik denk het niet, maar ja, de mincemeat is wel heel erg lekker en zoveel eet je er ook weer niet van :-).

De mincemeat wordt nog lekkerder als je het eerst een paar weken laat staan voordat je het gaan gebruiken. Je kunt het gebruiken in mincemeat pies, maar ook in taarten met bijvoorbeeld appels of peren. Ik ga het binnenkort ook uitproberen als vulling in een kerstbrood.

Kerstvruchtjes (mincemeat)
 • 450 gram appels, zonder schil en klokhuis verwijderd
 • 115 gram gekonfijte sinaasappelschil
 • 115 gram bigarreaus (rood en groen)
 • 115 gram gedroogde abrikozen
 • 115 gram blanke amandelen
 • 1,5 dl brandewijn, cognac of bruine rum
 • 225 gram krenten
 • 225 gram sultanarozijnen
 • 450 gram rozijnen (gele en blauwe)
 • 225 gram bruine basterdsuiker
 • 225 gram niervet, gekoeld en geraspt of plantaardig vet
 • 2 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel piment
 • 1 theelepel kaneel
 • ½ theelepel nootmuskaat
 • geraspte schil en sap van 1 citroen
 • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
Werkwijze slowcooker:
Verwarm als de gebruiksaanwijzing dat voorschrijft de slowcooker eerst voor.

Snijd de appels, sinaasappelschil, bigarreaus, abrikozen en amandelen in stukjes.
Meng de helft van de brandewijn, cognac of bruine rum met alle ingrediënten en doe in de slowcooker.

Deksel op de pan doen en 1 uur op stand hoog zetten.

Roer dan het geheel goed door en verwarm nog 2 uur op stand laag. Roer halverwege de kooktijd door.

Zet de slowcooker uit, neem het deksel van de pan en laat de vruchtjes volledig afkoelen.

Roer de rest van de brandewijn, cognac of bruine rum erdoor en schep het mengsel in hete gesteriliseerde potten en sluit ze direct af. Bewaar maximaal 6 maanden koel en donker. Bewaar geopende potten maximaal 2 weken in de koelkast.

Werkwijze oven:
Snijd de appels, sinaasappelschil, bigarreaus, abrikozen en amandelen in stukjes.
Meng de helft van de brandewijn, cognac of bruine rum met alle ingrediënten en doe in een grote schaal en dek af. Laat een nacht staan.

Verwarm de oven op 110 ºC, dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 3 uur in de oven. Af en toe doorroeren en checken of de oventemperatuur niet te hoog is. Het mag niet uitdrogen en aanbakken.

Haal de schaal uit de oven en laat de vruchtjes volledig afkoelen.

Roer de rest van de brandewijn, cognac of bruine rum erdoor en schep het mengsel in hete gesteriliseerde potten en sluit direct af. Bewaar maximaal 6 maanden koel en donker. Bewaar geopende potten maximaal 2 weken in de koelkast.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Recept ziet er super uit! Mocht het mij niet lukken het niervet te krijgen, heb je ervaring met plantaardig vet in dit recept, wat kan ik het beste gebruiken voor een goede smaak?

Levine zei

Ik heb geen ervaring met plantaardig vet in dit recept. Er bestaat wel een plantaardige "suet" zoals het in het Engels heet. Verkrijgbaar bij Engelse winkels. Ik zou eerlijk gezegd niet weten wat je verder zou kunnen gebruiken.

nlborms zei

Mary Berry adviseert geraspte bevroren roomboter te gebruiken als vervanger voor suet in recepten. Key hierbij dat de boter bevroren blijft.
Snel raspen en koelen voor verwerking.

Suet wordt in de traditionele Britse 'Christmas Pudding ' gebruikt. Hier werkte het gebruik van bevroren geraspte roomboter prima.

Anoniem zei

goedenavond,
ik hoorde dat je ook ossewit gebruiken kon.

ik heb een vraag: wanneer gaat het vet er nu in?

Levine zei

Direct met alle andere ingredienten, zie recept.