18 december 2006

Advocaatmousse

Het is lang geleden dat ik advocaat gelepeld heb. Als kind kreeg ik het wel eens bij mijn oma, hoewel mijn moeder dat toen eigenlijk niet goed vond. Maar oma zei dan altijd met een brede lach "gewoon opeten als je moeder niet kijkt". En dat deed ik! Stiekum genieten van een advocaatje, het liefst nog met een toefje slagroom, uit een speciaal glaasje met een prachtig advocaatlepeltje, nog kleiner dan een theelepel.

Advocaatmousse
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2 dl slagroom
  • 40 gram kristalsuiker
  • ± 1,5 dl advocaat
  • 2 eetlepels sinaasappelsap, vers geperst
Garnering:
  • verse fruit zoals bosbessen, aardbeien, frambozen of
  • boerenjongens (rozijnen op brandewijn)
  • of wat je maar lekker vindt
Week de blaadjes gelatine ± 5 minuten in een bakje met koud water. Klop in de tussentijd de slagroom met de suiker bijna stijf. Verwarm het sinaasappelsap in een klein pannetje en los daarin (van het vuur af!) de uitgeknepen gelatineblaadjes op, onder voortdurend roeren. Roer het gelatinemengsel door de advocaat. Spatel voorzichtig in gedeelten de slagroom door de advocaat. Doe het mengsel meteen over in glazen schaaltjes of in met koud water omgespoelde vormpjes. Laat een paar uur opstijven in de koelkast.

Stort de mousse op een bordje of laat het in de glazen schaaltjes. Lekker erbij is een paar lepels 'boerenjongens' (rozijnen op brandewijn) of vers fruit. Garneer met een toefje slagroom.

NB: ik had wat moeite om de mousse uit geribbelde vormpjes te lossen, de mousse is makkelijker te 'lossen' uit een vormpje met een gladde wand.

Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een werk heb je overal van gemaakt Arden, er zullen een hoop mensen genieten van jou "gestolen" recepten. Die advocaatmousse ga ik voor mijn hubby maken. Het is makkelijk Kerst vieren als je zo alles over kan nemen. Groetjes

Lien zei

dat klinkt allemaal wel erg lekker zeg! Je man zal ook wel genieten van 2x zo'n fantastisch diner!!

Anoniem zei

het lijkt me een heerlijk toetje,maar ik vroeg me af of de gelatine te vervangen is voor iets anders omdat mijn dochter vegetarisch is,ik dacht zelf aan agar,maar hoeveel moet je hiervan gebruiken?
alvast bedankt

ik heb nu trouwens de rozijnen-krentenbollen in de oven,ben benieuwd

groetjes linda

Anoniem zei

Ik was gewoon aan het surfen op een quiltweblog en via omwegen kom ik híer terecht.
Wat een verrassingen biedt Internet toch.
Dit toetje ga ik zeker maken, ben namelijk helemaal gek op advocaat.
Je hebt een prachtige weblog, mijn complimenten (en van de rest van m'n tafelgenoten :)).

Groeten Cilia