14 december 2006

Kerststolletjes

In plaats van een grote stol heb ik kleintjes gemaakt; zo heeft iedereen z'n eigen stolletje. Als uitgangspunt heb ik het recept van de rozijnen-krentenbollen genomen en daar sukade, oranjesnippers en geschaafde amandelen aan toegevoegd. De rozijnen en krenten heb ik voor een extra lekkere smaak een paar uur laten wellen in donkere rum. De stolletjes worden gevuld met een rolletje amandelspijs.

En lekker dat ze zijn!! Ik kreeg niet eens de kans om ze met poedersuiker bestrooid op de foto te zetten, zo snel waren ze opgegeten.

Je kunt deze stolletjes al ruim van tevoren bakken en invriezen. Bestrooi ze pas na het ontdooien met poedersuiker.

Kerststolletjes
- 12 stuks

Sponge
  • 37 gram tarwebloem
  • 190 gram lauwwarme melk
  • 9 gram suiker
  • 10 gram droge gist
Deeg:
  • 360 gram tarwebloem
  • 57 gram zachte ongezouten boter
  • 37 gram ei
  • 57 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 1 theelepel kaneel
  • de sponge
Vulling en afwerking:
  • 100 gram rozijnen
  • 50 gram krenten
  • 0.5 dl donkere rum of water
  • 40 gram sukade
  • 30 gram oranjesnippers
  • 25 gram geschaafde amandelen
  • ± 180 gram amandelspijs
  • 1/2 ei, losgeklopt
  • zachte of gesmolten boter
  • poedersuiker
Laat de rozijnen en krenten enkele uren weken in rum of water. Laat ze voor gebruik goed uitlekken en dep ze met keukenpapier droog.

Meng de amandelspijs met het los geklopte ei. Vorm er rolletjes van 15 gram van.

Sponge: Los de gist op in de warme melk en voeg de bloem en suiker toe. Met een garde/houtenlepel omroeren. Dek de kom af en laat het mengsel 30 - 40 minuten staan. De sponge rijst dan tot 3 - 4 keer het oorspronkelijke volume.

Deeg kneden in een standmixer: Doe de tarwebloem in de kom, voeg de zachte boter in klontjes toe en mix de boter met de platte haak door de bloem. Voeg ei, suiker, zout en kaneel toe en roer door elkaar. Voeg dan de sponge toe. Kneed met de kneedhaak tot een soepel deeg. Dek de kom af en laat het deeg ± 15 minuten staan. Voeg de rozijnen, krenten, sukade, oranjesnippers en geschaafde amandelen toe en kneed erdoor. Eventueel met de hand nog nakneden totdat de vulling goed door het deeg gemengd zijn.

1e rijs (totaal ongeveer 2 uur): Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Vouw het deeg na 1 uur (1 business letter turn) en laat het verder rijzen tot dubbel volume.

Vormen: Verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes. Bol de stukjes deeg op, laat de bolletjes ± 10 minuten afgedekt liggen. Druk de bolletjes plat tot een ovaal, leg een rolletjes spijs in het midden van het deeglapje en vouw het deeg dubbel. Druk het randje goed aan.

Leg de stolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ruimte tussen de stolletjes zodat ze niet aan elkaar kunnen rijzen en bakken. Dek het deeg af met ingevet plastic folie.

2e rijs: Laat de stolletjes in ± 1 uur in volume verdubbelen.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C.

Bakken: Bak de stolletjes in 10 - 12 minuten gaar en goudbruin. Bestrijk de stolletjes direct na het bakken met zachte of gesmolten boter en bestrooi ze met poedersuiker.

4 opmerkingen:

Baking Soda zei

Lekker!
Weet je, bij Ikea (jawel) hebben ze zo'n grote zak met een heleboel kunststof clips voor heel weinig en ze doen het fantastisch!

Anoniem zei

hoi arden

een beetje of topic, maar wat een mooie site!ga je professioneel?! gr barbara

Gea zei

Gisteren heb ik deze mini-stollen gebakken en ze zijn prima gelukt.
Het rijsproces ging wel erg traag (2e rijs circa 4 uur), maar in de oven rezen ze lekker door.
Mijn echtgenoot heeft er inmiddels geproefd en vond ze heel erg lekker.
Ik denk dat ik de volgende keer de oranjesnippers en sukade verruil voor cranberries: daar houden ze bij mij meer van.

Hendrik willem zei

Vandaag stolletjes gebakken leuk recept om te maken en ze zijn heerlijk.