16 augustus 2015

Granola met kokos en quinoa

Granola met kokos en quinoa

Granola maken is makkelijk te maken en de variaties zijn oneindig. Lekkerder dan de kant en klaar versies uit de supermarkt en bovendien weet je als je het zelf maakt ook wat erin zit. Blijf er tegen het einde van de baktijd wel bij staan, de granola mag niet te donker worden.

Als 'zoetje' heb ik speltstroop gebruikt. In plaats van speltstroop kun je uiteraard ook honing, agavestroop of rijststroop gebruiken. Als je dat lekker vindt schep er dan na het bakken nog een handje rozijnen, cranberries of ander gedroogd fruit door.

Bron: aangepast recept van Iowa Girl Eats.

Granola met kokos en quinoa
  • 200 gram havervlokken (geen havermout)
  • 85 gram ongekookte quinoa
  • 75 gram gehakte amandelen of amandelschaafsel
  • 50 gram kokoschips
  • 20 gram (gebroken) lijnzaad
  • ¼ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel zout
  • 60 ml/4 eetlepels zonnebloemolie
  • 60 ml/4 eetlepels speltstroop, honing of agavesiroop

Verwarm de oven voor op 150 °C. Bekleed een bakplaat met bakfolie of bakpapier.

Spoel de quinoa in een zeef met water af.

Roer havervlokken, quinoa, amandelen, kokoschips, lijnzaad, kaneel en zout in een kom door elkaar. Verwarm de zonnebloemolie en de speltstroop (in magnetron of pannetje op laag vuur) tot lauw en roer door elkaar. Roer het oliemengsel door de ingrediënten in de kom.

Verdeel het mengsel over de bakplaat. Bak in 20 - 25 minuten goudbruin. Roer tussendoor 2 x om.

Laat op de bakplaat afkoelen, pas tijdens het afkoelen wordt de granola knapperig. Bewaar de granola in een luchtdicht afgesloten pot.

4 opmerkingen:

Marianne zei

Waarom mag er geen gewone havermout doorheen?

Levine van Doorne zei

Havermout is te fijn van structuur Marianne.

Marianne zei

Bedankt!
Ik gebruik nu meestal havervlokken en boekweitvlokken.
Ga nu deze versie met quinoa uitproberen.
Krijg je dan het effect als bij gepofte quinoa?

Levine van Doorne zei

Nee, gepofte granola is zachter.