Deze fluweelzachte soep is snel te maken en viel vooral bij mijn echtgenoot goed in de smaak. Ideaal gerecht voor een luie dag! Wij aten hem als maaltijdsoep. Als je deze soep als voorgerecht wilt eten, serveer hem dan in kleine schaaltjes of bakjes, de soep vult namelijk goed.
Erbij aten we knapperige sneetjes stokbrood. De sneetjes had ik eerst aan beide zijden met olijfolie ingesmeerd en onder de gril knapperig laten worden. Draai de sneetjes 1 x om zodat beide kanten geroosterd worden. Blijf erbij staan want het gaat snel!
Ik maakte de soep in de Thermomix, maar je kunt deze soep uiteraard ook in een pan maken. Beide beschrijvingen staan hieronder.
Prei-aardappelsoep (4 kommen)
- 2 dikke preien
- 2 teentjes knoflook
- 35 gram roomboter
- 400 gram aardappels, geschild en in blokjes
- 750 gram kippenbouillon
- zout, versgemalen peper
- ¼ l slagroom
- fijngehakte platte peterselie
- gedroogde chilipeper naar smaak
- olijfolie
- Snijd de prei in stukken en doe samen met de knoflook in de mengbeker en hak 5 seconden/snelheid 5/dop erop. Spatel het mengsel naar beneden.
- Voeg de roomboter toe en sauteer 5 minuten/100 °C/snelheid 1/zonder dop. Spatel het mengsel halverwege naar beneden.
- Voeg de blokjes aardappel toe en sauteer 5 minuten/100 °C/snelheid 1/zonder dop.
- Voeg de bouillon toe en kook 20 minuten/100 °C/snelheid 2/dop erop. Check of de aardappelen gaar zijn. Zo niet, dan nog een paar minuten laten koken.
- Pureer 45 seconden/snelheid 8. Verhoog geleidelijk de snelheid. Vergeet niet de dop erop te zetten!
- Voeg de slagroom toe en laat het mengsel weer warm worden: 3 minuten//100 °C/snelheid 2/dop erop.
- Maak op smaak met zout en versgemalen peper.
- Schep de soep in kommen en garneer met peterselie, gedroogde chilipeper en giet er een dun straaltje olijfolie over.
- Snijd de prei in ringen en snipper de knoflook.
- Verhit de roomboter in een grote pan en fruit de prei en de knoflook op zacht vuur ± 5 minuten.
- Voeg de blokjes aardappel toe en laat even meebakken.
- Voeg de bouillon toe en laat de aardappel in ± 20 minuten gaar worden.
- Pureer de soep met een staafmixer of in een foodprocessor.
- Voeg de slagroom toe en laat de soep weer warm worden.
- Maak op smaak met zout en versgemalen peper.
- Schep de soep in kommen en garneer met peterselie, gedroogde chilipeper en giet er een dun straaltje olijfolie over.
2 opmerkingen:
Als soepliefhebber, lees ik dit recept en krijg ik meteen zin om het te maken!
Vanavond deze heerlijke soep gemaakt. Vooral de chilipoeder maakte de soep lekker pittig.
Ook mijn man vond hem verrassend lekker. Terwijl hij normaal niet zo dol is op prei.
Bedankt voor dit recept!
Groet, Tineke
Een reactie posten