16 december 2006

Feestelijke broodjes

Je kunt bij het Kerstontbijt gewone bolletjes of puntjes presenteren ......

maar voor een extra feestelijk accent kan je de broodjes ook eens een andere vorm geven:

Een 'slakkenhuis' bijvoorbeeld:

Maak eerst een bolletje, druk dat uit tot een lapje. Rol het lapje op en rol het uit tot een sliert. Het uitrollen gaat niet in 1 keer, laat het deegrolletje tussendoor rusten terwijl je verder gaat met andere rolletjes, pak dan weer het 1e rolletje en rol het verder uit. Rol het deeg vervolgens op en stop het uiteinde onder het 'slakkenhuis'.
Deze methode van bolletje, lapje, oprollen en uitrollen geldt ook voor onderstaande broodjes.

Of een geknoopt broodje:

Of een 'Kaiserbroodje'

Of een 'S'-vorm:

Of een eenvoudige knoop:

Of 3 bolletjes bij elkaar in een muffinvorm:

doe 3 kleine bolletjes bij elkaar in 1 muffinvorm, laten rijzen en afbakken.

Bolletjes maak je zo:

Verdeel in het deeg in gelijke stukjes en maak er bolletje van: dit doe je door met je vingers de zijkanten naar onderen te duwen en ondertussen het bolletje rond te draaien

Bolletjes of puntjes kan je ook vlak voor het afbakken op verschillende manieren insnijden

Puntjes maak je zo:
Druk het bolletje uit tot een lapje

Vouw de onder- en bovenkant naar het midden

Vouw nu de onder- en bovenkant weer naar het midden en druk de naad vast

Laat de uiteinden puntig toelopen (dit gaat eigenlijk vanzelf als je de slag te pakken hebt).
Leg het puntje met de naad naar beneden op het bakblik

De bovenstaande broodjes kunnen heel goed gemaakt worden van het deeg van My Favorite Buttermilk Dinner Rolls. De broodjes kunnen direct na het vormen worden bestreken met water en bestrooid met zaadjes naar keuze. De zaadjes even aandrukken dan vallen ze er na het bakken niet zo snel vanaf.

Je kan op iedere foto klikken; de foto opent dan in een apart venster. Zo kan je bijvoorbeeld de 'knooptechniek' beter bekijken.

Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Wow Arden, dat noem ik nog eens een duidelijke uitleg. Bedankt!!

Yvette

Anoniem zei

Hoi Arden,

Wat geweldig die uitleg over al die broodjes. Ik heb me gisteren vermaakt met het maken van je kerststol, mjammie, hier ga ik vanmiddag mee aan de slag. Bijna dagelijks wordt je blog uitgeprint en verdwijnt in mijn map. Fijn dat je elke keer weer zo n leuk stukje met lekker recept schrijft.

Bak ze, Truus.

Anoniem zei

Hallo Arden,

Vette Complimenten hoor, altijd leuk je Blog, niet alleen de broodjes die ik btw echt nooit mooi rond krijg meestal lopen ze uit of storten in, hoe vaak ik al geen bolletjes heb geprobeerd echt ontelbaar. Ook je pompoenrecept viel goed in de aarde (lees buikjes) Bedankt voor veel leesplezier

Arden zei

Truus, bedankt voor de complimenten, hier word ik helemaal blij van :-).

En anonymous: ook bedankt voor de complimenten.
Broodjes moet je goed opbollen anders zakken ze onherroepelijk in of worden plat: verdeel in het deeg in gelijke stukjes en maak er bolletje van: leg het stukje deeg op de werkplek en door met je vingers de zijkanten naar onderen te duwen en ondertussen het bolletje rond te draaien krijg je een strak bolletje