Het boek "The Village Baker" van Joe Ortiz is moeilijk te vinden (zie de posting Een brood van Joe Ortiz), maar het boek van zijn vrouw Gayle heb ik wel!
In "The Village Baker's Wife: The Desserts and Pastries That Made Gayle's Bakery Famous" staan overheerlijke recepten voor cookies, pies, pastries, tartes, cakes enz. Al deze lekkernijen worden verkocht in de 'bakery', die Gayle en Joe in 1978 zijn gestart in Californië, USA.
De recepten in dit boek zijn duidelijk beschreven en bij ieder recept staat het rubriekje 'Baker's basics to review'. Hierin wordt verwezen naar uitleg elders in het boek die je eerst moet/kan lezen voordat je begint. Bij het recept van de Spritz Cookies bijvoorbeeld wordt verwezen naar 'Measuring Dry Ingredients' en 'Creaming'. Het boek bevat een aantal kleurenfoto's gemaakt in de bakery en bij veel recepten staan tekeningen hoe je een en ander moet doen.
Onderstaande koekjes zijn erg makkelijk te maken. Ze worden al sinds de opening van de bakery gemaakt. Het deeg kan worden bewaard in de koelkast of vriezer.
Spritz Cookies
± 36 stuks
- 170 gram zachte ongezouten boter
- 150 gram suiker
- 1 groot ei
- 1 theelepel vanille extract
- 270 gram cakemeel
- ongeveer 6 eetlepels jam naar keuze
Met de mixer de boter en de suiker zacht en romig roeren (KitchenAid: gebruik de paddle/platte klopper). Voeg het ei en de vanille toe en blijf kloppen totdat het ei helemaal is opgenomen.
Voeg het cakemeel toe, langzaam en kort mixen totdat het is opgenomen of roer het cakemeel er met een spatel door.
Vorm balletjes van het deeg ter grootte van een walnoot. Leg deze op de bakplaat. Druk met je vinger in het midden een kuiltje. Vul de kuiltjes met een ½ theelepel jam.
In het midden van de oven in ongeveer 12 minuten gaar, maar niet bruin, bakken.
Even laten afkoelen op de bakplaat en dan op een rooster helemaal laten afkoelen.
Eet smakelijk!
1 opmerking:
Ik zag dat het boek in 2008 opnieuw uitgegeven is en nog steeds beschikbaar - ongeveer 26 euro
Een reactie posten