01 januari 2007

Hutspot van bospeen en rode ui

Wij zijn het nieuwe jaar begonnen met een hutspot van bospeen en rode ui. Door de rode ui op zacht vuur te bakken (te karameliseren) komt de zoete smaak van de uien naar voren. Op smaak gebracht met wat grove mosterd en geraspte Grana Padanokaas en voilà ... je hebt een hutspot die net weer iets anders is dan anders.

Hutspot van bospeen en rode ui
  • 500 gram bospeen, in stukjes
  • 4 rode uien, in halve ringen
  • 1 kilo kruimige aardappels, in stukjes
  • 50 gram boter
  • ± 1 dl warme melk (of kookvocht van aardappels en peen)
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 50 gram geraspte pittige kaas, bijv. Grana Padano
    (uit een zakje of vers geraspt)
  • zout, peper
Kook de bospeen en aardappelen (in aparte pannen) in weinig water met wat zout in 15 - 20 minuten gaar. Verhit 25 gram boter in een koekenpan en bak de uien op zacht vuur in 15 minuten gaar.

Giet de bospeen en aardappelen af (bewaar eventueel het kookvocht) en doe ze samen in de grootste pan. Met een stamper aardappelen en peen met melk (of kookvocht) en 25 gram boter grof stampen.

Mosterd en kaas erdoor roeren. Uien erdoor scheppen. Zonodig op smaak brengen met zout en peper.
Lekker met een karbonade erbij. Wil je de hutspot wat leuker presenteren gebruik dan een grote ijsbollentang en schep op ieder bord een aantal bollen.

Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

Lien zei

Wat een ontzettend leuk idee om zo'n stamppot in bollen op je bord te plaatsen. Die moet ik écht binnenkort uitproberen...ik geloof vast dat de kinderen het dan ook nog makkelijker eten. (alhoewel bij de onze weet je dat nooit)

Anoniem zei

Iedere keer dat ik hutspot wil maken grijp ik terug op dit recept, heerlijk!